Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου 2023, 7:06:45 πμ

Ελλάδα

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 08:50

Στο μικροσκόπιο τρεις πρώην υπουργοί για το C4I

Συντάκτης:
Νέα ανάκριση για το σκάνδαλο της προμήθειας του C4I αρχίζει με απόφαση-έκπληξη του Τριμελούς Συμβουλίου Εφετών, που συνεδρίασε υπό την προεδρία της προέδρου Εφετών κυρίας Ισιδώρας Πόγκα. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του βουλεύματος που αποκαλύπτει σήμερα «Το Βήμα» η ανακρίτρια κυρία Μαρία Νικολακέα καλείται να εξετάσει και «τη δράση των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται, ως αναγκαίο παρεμπίπτον ζήτημα» και αυτό δεν απαγορεύεται από το Σύνταγμα, σύμφωνα με ρητή απόφαση των μελών του Συμβουλίου, παρότι υπάρχει θέμα παραγραφής.

Το Κυπριακό, το οποίο παραμένει το «κλειδί» για την εξομάλυνση του συνόλου των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μονοπώλησε σχεδόν το σύνολο των συνομιλιών που είχαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου στο πλαίσιο του 3ου Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Τουρκίας.

Ο ανεξάρτητος δημοκρατικός βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός υπεραμύνθηκε της πρωτοβουλίας των οκτώ βουλευτών, του ιδίου συμπεριλαμβανομένου, που συνυπογράφουν το κείμενο για εθνική συνεννόηση.

Ο κ. Ψαριανός υποστήριξε από το βήμα της Βουλής ότι υπάρχουν και άλλοι 30 βουλευτές που ήθελαν να βάλουν την υπογραφή τους, ωστόσο - όπως είπε - «δεν τόλμησαν γιατί τους τράβηξε από το μανίκι το κόμμα τους».
Ενα ακόμη πρόσωπο για την θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας προτάθηκε από του βήματος της Βουλής. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης πρότεινε τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

Αφού διευκρίνισε ότι «τον πρώτο λόγο για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας έχουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» τα οποία «έχουν την ευθύνη να προτείνουν ένα πρόσωπο εγνωσμένου κύρους πέρα από τα στενά κομματικά όρια» ο κ.
Στην αναστολή της άσκησης των καθηκόντων των δύο επίορκων υπαλλήλων της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής προχώρησε σήμερα, Παρασκευή, η περιφερειάρχης κυρία Ρένα Δούρου.
Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος συνεχίζει τις επαφές του στην Αθήνα. Παρόντες και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Ευάγγελος Βενιζέλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου
είναι «το κλου του ΑΣΣ» έλεγαν διπλωματικές πηγές.
Τη διενέργεια πανελλαδικής εξόρμησης με τη διοργάνωση ανοικτών θεματικών εκδηλώσεων από τις 14 έως τις 17 Δεκεμβρίου, με ομιλητές στελέχη του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, στελέχη που συμμετέχουν στην επιτροπή προγράμματος αλλά και στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, αποφάσισε η Συντονιστική Γραμματεία που έχει την ευθύνη για τη διενέργεια του Συνεδρίου του ΠαΣοΚ-Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη.
Έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπεύθυνο του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη, σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2015.

Στο επίκεντρο της λεκτικής σύγκρουσης ήταν το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κ.
Κύμα συμπαράστασης προς τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες απολύονται οριστικά μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη διαθεσιμότητα. Οι απολυμένες εντείνουν, πάντως, τον αγώνα τους διεκδικώντας την επαναπρόσληψή τους ενώ συνδικαλιστικοί φορείς και η αξιωματική αντιπολίτευση προχωρούν σε δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης και καταγγέλλουν «την κυβερνητική αναλγησία».

Με αιχμές κατά της συναινετικής πρωτοβουλίας των οκτώ βουλευτών που υπογράφουν το σχετικό κείμενο για εθνική συμφωνία στα θέματα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, της αναθεώρησης του Συντάγματος, της διευθέτησης του χρέους και τις εθνικές εκλογές εντός του 2015, απαντούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Οδ.