Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 8:47:18 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 21:56

Η μεταμόρφωση των Γυρίνων στο Πάικο

Συντάκτης:

Ενδιαφέρουσες ημέρες δράσης και χαλάρωσης στο πανέμορφο Πάικο οργανώνει ο παραδοσιακός ξενώνας Δημοσθένης της Γουμένισσας.

Τα Σάββατα 29 Μαΐου και 5 Ιουνίου έχουμε τη «Μεταμόρφωση των Γυρίνων στο Πάικο».

Από την Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς επαναφέρει σταδιακά τη λειτουργία των υπηρεσιών της και περιμένει τους βιβλιόφιλους του νομού Κιλκίς για να τους καλωσορίσει στο μαγικό κόσμο του βιβλίου.

Δείτε το Αιολικό Πάρκο Δροσάτου και τη λεκάνη Δοϊράνης από το drone και το φωτογραφικό φακό του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Κιλκίς, ΕΙΔΗΣΕΙΣ. Γνωρίστε τις ομορφιές του νομού Κιλκίς.

Κώστας Τερζενίδης

Το Σάββατο 22 Μαίου 2021 συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη η Επιτροπή του 26ου Πανελλήνιου Ποιητικού Διαγωνισμού «Κούρος Ευρωπού» για την ανάδειξη των νικητών του διαγωνισμού.

Οι συμμετοχές της φετινής διοργάνωσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο φθάνοντας στις 135,  προερχόμενες όχι μόνο από όλη την Ελλάδα και Κύπρο αλλά από τη Γαλλία, Γερμανία και Αμερική.

“Ἀγάπησε τούς Ἁγίους, γιά νά ἐλεηθεῖς ἀπό τό Θεό διά μέσου αὐτῶν· πόθησε τούς Ἁγίους, γιά νά κυριευθεῖς ἀπό τόν πόθο νά τούς μοιάσεις”.

(ὅσιος Ἡσύχιος).

Ἕνα λιμάνι καθημερινῶν προσευχῶν καί λειτουργικῶν δεήσεων τό Μοναστήρι τῶν Ἁγίων Ραφαήλ, Νικολάου καί Εἰρήνης Γρίβας. Μέ τή μυστική παρουσία τῶν Ἁγίων Νεοφανῶν Μαρτύρων, τῶν ὁποίων ἱερά λείψανα ἐκτίθενται μονίμως σέ προσκύνηση.

Τον πυρήνα του Κυνηγετικού Συλλόγου Κιλκίς επισκέφθηκε ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Κυριακίδης και συνομίλησε με τον πρόεδρο του φορέα, Χαράλαμπο Βασιλειάδη, για τα ζητήματα που απασχολούν του κυνηγούς και τους στόχους της νέας διοίκησης.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (21-5-2021)

Η ενθρόνιση του νέου καθηγούμενου Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη π.Χρυσοστόμου Β’ στο Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Μαΐου, στις 6 το απόγευμα.

Η ενθρόνιση θα γίνει κατά την Ακολουθία του Εσπερινού από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π.Ελισαίο, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους, Μετόχη της οποίας είναι το Ιερό Κοινόβιο του Οσίου Νικοδήμου Πενταλόφου, και αποτελεί ορόσημο στην 40ετή ιστορία του Ιερού Κοινοβίου.

Προσκεκλημένη στο στούντιο των "Ειδήσεων" ήταν η φιλόλογος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου, Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου.
Η κα Κωνσταντινίδου, γνωστή από τη διδασκαλία της ποντιακής σε τοπικούς συλλόγους κι ευρύτερους φορείς και από τη συγγραφή του βιβλίου "Οι ρίζες μας: Πόντος-Καύκασος-Χωρύγι Κιλκίς" μαζί με τον πατέρα της, εκπαιδευτικό και συγγραφέα Νίκο Κωνσταντινίδη, συνομίλησε με τον δημοσιογράφο, Θεοφύλακτο Παγλαρίδη για την πορεία της ποντιακής στον χώρο και στον χρόνο και στις συνθήκες και τους παράγοντες που διαμόρφωσαν και καθόρισαν την εξέλιξή της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» με το υπ' αριθμ. 162/19.5.2021 πρακτικό του αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει την ίδρυση Ποντιακού Μουσείου και Ερευνητικού Κέντρου για την Ιστορία και τον Πολιτισμό του Πόντου στη Θεσσαλονίκη.