Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 7:52:39 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 19 Μαϊος 2021 13:13

"Συμμετέχω": Δεν ξεχνάμε, αγωνιζόμαστε

Συντάκτης:
Η 19η Μαΐου αναγνωρίστηκε από την ελληνική πολιτεία ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου για πρώτη φορά το 1994.

Η ημέρα αναφέρεται στα βίαια, φονικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην καταρρέουσα τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, μέχρι τη δημιουργία του σύγχρονου τουρκικού κράτους, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την φυσική εξόντωση, τον αφανισμό, τον εκτοπισμό, την εκρίζωση εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου από τις πατρογονικές τους εστίες.

Ένα μαζικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν έχει συνάρτηση με πολεμικές συγκρούσεις, έτσι ορίζεται μία γενοκτονία. Έτσι ορίζεται η γενοκτονία των Ποντίων  με 353.000 ψυχές που έφυγαν από τα μαχαίρια  των Τούρκων,  και ζητούν δικαίωση σήμερα, 102 χρόνια μετά. Η σημερινή θλιβερή επέτειος μας επιστρέφει στο παρελθόν και στα ιστορικά γεγονότα που οδήγησαν στον αφανισμό του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ημέρα Μνήμης και Πένθους η 19η Μαϊου, γραμμένη με άφθονο αίμα, δάκρυα και προσφυγιά για τον Ελληνισμό του Πόντου. Οι άγριες σφαγές, οι βίαιες εκτοπίσεις, οι πορείες θανάτου προς τη συριακή έρημο, η κατάρρευση ολόκληρων πόλεων και χωριών από το ματωμένο μαχαίρι των Νεότουρκων με συνεχιστές τους Κεμαλικούς, συνθέτουν παραστατικά την τραγωδία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

19η Μαΐου. Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, όπως αυτή καθιερώθηκε το 1994 με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.

353.000 ανθρώπινες ψυχές θυσιάστηκαν.

Την ευκαιρία να γνωρίσουν σημαντικές παραμέτρους του κοινωνικού, οικονομικού και πολιτιστικού “τοπίου” μίας σημαντικής πόλης της αρχαίας Κρηστωνίας, την Πόλιν των Μορρυλίων, είχαν υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας (Π.Ε.) Κιλκίς, στη διάρκεια ενημέρωσης, η οποία έγινε από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κιλκίς Δρ. Γεωργία Στρατούλη, στο αίθριο του Διοικητηρίου, όπου φιλοξενείται από τον Μάρτιο του 2020 η ψηφιακή μορφή της περιοδικής/περιοδεύουσας έκθεσης “ΜΟΡΡΥΛΙΩΝ ΠΟΛΙΣ”.

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Γουμένισσας και του Σκρα που συμμετέχουν στο έργο “Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου” με ακρωνύμιο "ADRIONET", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, χαιρετίζοντας την πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των τοπικών φορέων κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης των χωριών που θα ενταχθούν στο Δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών, που θα εγκαθιδρυθεί μεταξύ της της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων χωρών των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (19-5-2021)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στο Κιλκίς, την Κυριακή  23η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τον Ν.2193/1994 (ΦΕΚ Α32/1994).

Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (18-5-2021)

Το νεαρό ζευγάρι το φθινόπωρο του 2019 έκλεισε την αίθουσα δεξιώσεων για να πραγματοποιήσει το γάμο του τον Ιούλιο του 2020. Πέρυσι τέτοιο καιρό προχώρησε στην ακύρωση του γάμου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που είχαν παρθεί. Το όνειρο για να στηθεί το σπιτικό των μελλόνυμφων πήρε παράταση, αλλά και η αναστάτωση μεγάλη, τα πρώτα έξοδα πήγαν στράφι και μέρος των προκαταβολών χάθηκε.