Παρασκευή, 18 Ιουνίου 2021, 9:01:51 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Έκκληση σε εταιρείες, φορείς και πολίτες για συμπαράσταση στα δύο Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Στη διανυόμενη περίοδο (την Αναστάσιμη ως προς το λειτουργικό πυρήνα και την εκκλησιαστική της βίωση), με πρωτοβουλίες του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, του και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου, σημειώθηκαν και προγραμματίζονται αξιοζήλευτες πρωτοβουλίες κοινωφελούς προσφοράς.

Δευτέρα, 17 Μαϊος 2021 12:46

Με λαμπρότητα ο εορτασμός της επετείου της Μάχης του Σκρα

Συντάκτης: Eidisis.gr

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 ο εορτασμός της 103ης Επετείου της Μάχης του, εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Σκρα και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Γέφυρας, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, πατέρα Παντελεήμονα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τηρώντας αυστηρά τα ισχύοντα πρωτόκολλα προστασίας για την εξάπλωση του covid-19, γιορτάζει την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ και προσκαλεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ώρες 10.00 έως 14.00, στην Π.Ε. Κιλκίς, ενήλικες και μαθητές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με δυο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις-ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης:

«Τα μηνύματα της ιστορικής επετείου της επικής μάχης του Σκρα για τα ιδανικά της ελευθερίας είναι διαχρονικά.

Στις 17 Μαΐου 2021 συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη “νίκη του Σκρα”, όπως αναφέρεται στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία.  Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη γενικευμένη εμπλοκή των Ελληνικών Δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. Πλήρωσαν με τη ζωή τους γιατί ήταν Έλληνες Χριστιανοί.

Λίγες σταγόνες αίματος για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ελάχιστη προσφορά από μέρους μας στη μνήμη τους, ένα κερί για τους χιλιάδες άταφους νεκρούς του Πόντου.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (15-5-2021)

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 20:26

‘’Η γυναικεία αύρα της Επανάστασης τότε και τώρα’’

Συντάκτης: Eidisis.gr

Το πρόσωπο της Ελληνικής Επανάστασης έχει και γυναικεία μορφή.

Η έκφρασή της όμως διαφέρει αφού οι συνθήκες της ζωής αναλαμβάνουν αυτόκλητα το ρόλο του γλύπτη και σμιλεύουν άλλοτε με τραχύτητα και άλλοτε και με ευγένεια τη φυσιογνωμία τους.

Παρασκευή, 14 Μαϊος 2021 15:52

«Η Πόντια μάνα του πολιτισμού και της γενοκτονίας»

Συντάκτης: Eidisis.gr

«Η Πόντια μάνα του πολιτισμού και της γενοκτονίας». ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΕΣΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΚΙΣ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2021, ΩΡΑ 7μ.μ.

Ενόψει της θλιβερής επετείου της 19ης Μαϊου για τον ελληνισμό του Πόντου ο Δήμος Κιλκίς διατρανώνει το μήνυμα της καθολικής αναγνώρισης της Γενοκτονίας των 353.000 θυμάτων της κεμαλικής θηριωδίας με εκδηλώσεις που επιδιώκουν, με οδηγό την ιστορική αλήθεια, να καταδείξουν τη Γενοκτονία ως στυγερό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και να κρατήσουν ζωντανή τη μνημοσύνη και τις παραδόσεις του Πόντου.

Ο γειτονικός δήμος Dojran ξεκίνησε ένα πρόγραμμα συστηματικού καθαρισμού της λίμνης Δοϊράνης με ένα πρωτοποριακό αμφίβιο όχημα.

Σύμφωνα με το Διαχειριστικό Σχέδιο και το Ετήσιο Πρόγραμμα Προστασίας Φύσης στη λίμνη ο δήμος Dojran έχει αποκτήσει το ειδικό αμφίβιο μηχάνημα για τη συλλογή πλαστικών και πράσινων απορριμμάτων και την κοπή των καλαμιών στη λίμνη.