Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, 12:43:29 πμ

Τοπικά νέα του Ν. Κιλκίς

110 χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την απελευθέρωση του Κιλκίς καθώς και από την μεταφορά των θρησκευτικών κειμηλίων από τους πρόσφυγες Στρωμνιτσιώτες στη νέα τους πατρίδα.

Συγκεκριμένα οι πρόσφυγες μετέφεραν μαζί τους τον Αύγουστο του 1913 στο Κιλκίς, ως αδαπάνητο πνευματικό θησαυρό, ως "θεμέλιο" που τους κραταίωνε, απόρροια της βαθιάς τους πίστης και ευσέβειας, μία παλαιά Εικόνα των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων την οποία εναπέθεσαν στον παλαιό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, κοντά στο Α΄ Κοιμητήριο της πόλης, τον οποίο μετονόμασαν σε Ναό των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων και μία παλαιά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου, την οποία εναπόθεσαν επίσης σε έναν παλαιό Ναό του Αγίου Αθανασίου, που μετονόμασαν και αυτόν σε Ναό του Αγίου Δημητρίου λόγω του ότι στην Στρώμνιτσα υπήρχε Ναός προς τιμήν του Μεγαλομάρτυρος Αγίου Δημητρίου, ο οποίος μάλιστα ήταν ο Μητροπολιτικός Ναός της πόλεως, όπου οι δύο αυτές Εικόνες ήταν θυσαυρισμένες στο Τέμπλο του.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (31-10-2023)

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κιλκίς, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Κιλκίς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς διοργανώνει ημερίδα με θέμα: «Ασφαλιστικά/Συνταξιοδοτικά θέματα Υγειονομικών – Νεότερα δεδομένα» στις 11 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 11:00 πμ στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κιλκίς (Στενημάχου 2, Κιλκίς).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς καλεί τις γυναίκες να συμμετέχουμε μαζικά  στο συλλαλητήριο που οργανώνει από κοινού με την Επιτροπή Ειρήνης Κιλκίς την Κυριακή 29 Οκτώβρη στις 05:30μμ στην πλατεία Ειρήνης Κιλκίς για να δώσουμε άμεση απάντηση στη σφαγή που πραγματοποιεί το Ισραήλ στην Παλαιστίνη.

Εκφράζουμε μαχητικά την αλληλεγγύη μας στον παλαιστινιακό λαό.

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 είναι το σύμβολο της σταθερής πίστης των Ελλήνων στην εθνική αξιοπρέπεια και ελευθερία, μια κορυφαία, στη σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού.

            Η σημερινή επέτειος, μάς υπενθυμίζει το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και το πάθος των Ελλήνων για αξιοπρέπεια, εθνική ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αστείρευτη θέληση του λαού μας για ελευθερία.

            Έλληνες στο μέτωπο υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, έγραψαν μία από τις λαμπρότερες σελίδες της νεότερης Ιστορίας.

 Από μια μικροσκοπική κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη η Πατρίδα μας έγινε το φωτεινό μετέωρο αντίστασης στον μαύρο ουρανό του φασισμού και του ναζιστικού ολοκληρωτισμού.

Το αποφασιστικό Όχι στον κατακτητή, πρόδρομος του ηρωικού Έπους του ‘40, ήταν η μόνη απάντηση που μπορούσε να δώσει η μικρή μα αξιοπρεπής Ελλάδα, αντιπαλεύοντας το άδικο και την εκτράχυνση της ανθρωπότητας στη βαρβαρότητα, υπερασπιζόμενη με το αίμα των γενναίων παιδιών της την ελευθερία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η EURIMAC-ΜΑΚΒΕΛαπό το 1939, παράγει ζυμαρικά υψηλής ποιότητας, με αφοσίωση, μεράκι και αγάπη. Με την ίδια αγάπη και φροντίδα τα προσφέρει συστηματικά, επί σειρά ετών, στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει ανελλιπώς «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε όλη την Ελλάδα, έχοντας ως κύριο μέλημά της, την προσφορά στο συνάνθρωπο.

Η EURIMAC-ΜΑΚΒΕΛ, αναγνωρίζοντας το δύσκολο αγώνα του Οργανισμού να ανταπεξέλθει στις υπέρογκες ανάγκες που καλείται να καλύψει καθημερινά, συμμετέχει και στηρίζει ενεργά στο έργο του για μία ακόμη φορά, προσφέροντας 30.000 χιλιάδες μερίδες ζυμαρικών. Αυτή η προσφορά θα στηρίξει τόσο τα παιδιά που μεγαλώνουν στα 14 Σπίτια του Οργανισμού, όσο και για τις οικογένειες που δοκιμάζονται οικονομικά και στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» καθημερινά, στα 14 Κέντρα Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας που λειτουργεί πανελλαδικά.

Η Φάρμα Κουκάκη οργάνωσε την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου στις κεντρικές εγκαταστάσεις της, στους Κάτω Αποστόλους του Κιλκίς, ενημερωτική συνάντηση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού. Οι άνθρωποι της εταιρίας είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν σχετικά με τα πλεονεκτήματα της έγκυρης και έγκαιρης πρόληψης, από τον κ. Φραγγίδη Γεώργιο, καταξιωμένο Μαιευτήρα – Χειρούργο Γυναικολόγο & Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Φέτος προεορτίως, μέσα στο πλαίσιο εορτασμού των Πολιούχων Αγίων μας, θα έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και ευλογία να υποδεχτούμε στην Ενορία μας την Ιερά Εικόνα των Αγίων Πεντεκαίδεκα Ιερομαρτύρων Πολιούχων και το Ιερό Λείψανο του Αγίου Πέτρου του Πρεσβυτέρου ενός εκ των Αγίων Πεντεκαίδεκα τα οποία θα παραμείνουν για τρεις ημέρες προς προσκύνηση από 29 Οκτωβρίου έως 1 Νοεμβρίου 2023.

          Ως γνωστόν τα ανωτέρω Ιερά Θρησκευτικά Κειμήλια μαζί με την Ιερά Εικόνα του Αγίου Δημητρίου ήταν θησαυρισμένα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Δημητρίου Στρωμνίτσης και μεταφέρθηκαν στο Κιλκίς τον Αύγουστο του 1913 από τους πρόσφυγες.

          Για πρώτη φορά μετά την μεταφορά τους στο Κιλκίς, μετά από 110 χρόνια, θα ευρεθούν πάλι μαζί και τα τρία στον ίδιο Ιερό Ναό.

Σας ενημερώνουμε ότι στις 5 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 20:00 πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της “Εταιρείας νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών Ν. Κιλκίς”, προκειμένου να συγκροτηθούν σε σώμα τα εκλεγμένα μέλη, όπως προέκυψαν από τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου και εξελεγκτικής επιτροπής την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στο φουαγιέ του Συνεδριακού Κέντρου του Δ. Κιλκίς.

    Τα αξιώματα για το ΔΣ κατανεμήθηκαν ως εξής: