Κυριακή, 21 Ιουλίου 2024, 4:33:14 μμ

Αγροτικά νέα

Προανάκριση για διερεύνηση τέλεσης  του αδικήματος «παρακώλυσης συγκοινωνιών» διενεργεί η Αστυνομία Κιλκίς κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.
Για το σκοπό αυτό προσκλήθηκαν ήδη  από την περασμένη εβδομάδα  να καταθέσουν τρεις αγροτοσυνδικαλιστές  (Γ. Λασκάκης, Αλ. Σημαιοφορίδης …) για όσα διαδραματίστηκαν στο ν. Κιλκίς με επίκεντρο τα τελωνεία και τη Δ.Ο.Υ. Κιλκίς, όπου οι αγρότες τον περασμένο Ιανουάριο – Φεβρουάριο  κατέβηκαν στους δρόμους για να πιέσουν την κυβέρνηση κυρίως στα θέματα του ασφαλιστικού και φορολογικού.

Τετάρτη, 11 Μαϊος 2016 23:05

Αρχίζει η διαδικασία ενίσχυσης νέων Αγροτών

Συντάκτης:

Δημόσια πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων μετά το καλοκαίρι προγραμματίζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 και του μέτρου εκκίνησης επιχείρησης από νέους αγρότες.

Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ,ΜΒΑ, Μ.Sc, Μυτιλήνης 67, Πολίχνη – Θεσσαλονίκη, Τηλ: 6944324715 – 2310587254, Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Skype: dmtriantafyllidis

 

Λόγω επαγγέλματος, έχει τύχει πολλές φορές  να ακούσω συζητήσεις αγροτών ή να συζητήσω με αγρότες, αυτό το οποίο μου κάνει φοβερή εντύπωση είναι η άγνοια τους για θέματα που τους αφορούν άμεσα, και η αδυναμία να συνεργασθούν  μεταξύ τους, για το καλό τους.
Στο  παρελθόν άκουγα πάντα με έκπληξη, ότι τους έφταιγαν οι περιορισμένες Εθνικές ποσοστώσεις του Αγελαδινού Γάλακτος,  που δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν ή δεν μπορούσαν ή δεν έβρισκαν να αγοράσουν, το 2015 όμως οι ποσοστώσεις στην παραγωγή Αγελαδινού Γάλακτος καταργήθηκαν και σε συνδυασμό με το εμπάργκο από την Ρωσία, είχαν σαν αποτέλεσμα την ταχεία κατάρρευση των τιμών του παραγόμενου Αγελαδινού Γάλακτος στην χώρα, τις μεγάλες εισαγωγές, το κλείσιμο πολλών Αγροτικών εκμεταλλεύσεων που παρήγαγαν Αγελαδινό γάλα, την υπερχρέωση τους, την σφαγή των ζώων, το κλείσιμο μεταποιητικών επιχειρήσεων και άλλα πολλά δυσάρεστα.

Οι δικαιούχοι αγρότες από χθες Πεγάλη Τρίτη εξοφλούνται για το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης για τα δικαιώματα του 2015.  Από το βράδυ της Μ. Δευτέρας πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους και από χθες Μ. Τρίτη είχαν τη δυνατότητα της ανάληψης χρημάτων που τόσο ανάγκη έχουν. Την περασμένη Πέμπτη,  εντός της κοινοτικής προθεσμίας  που έθεσε η Ε.Ε (τέλος Απριλίου) ανακοινώθηκαν τα οριστικά δικαιώματα ύστερα από την εκδίκαση των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί.

Δευτέρα, 18 Απριλίου 2016 22:28

Απ. Τζιτζικώστας: Μέτρα στήριξης ΤΩΡΑ για το γάλα

Συντάκτης:

Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγής, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης για το θέμα έκρουσε σήμερα από τις Σέρρες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Μέχρι τη Δευτέρα αναμένεται να έχουν βγει τα οριστικά δικαιώματα έτσι ώστε να ξεκινήσουν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ και να καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο της ενιαίας ενίσχυσης. Σε επιφυλακή και ετοιμότητα είναι ο ΑΣ Παιονίας που θα επωμιστεί το έργο της συγκέντρωσης και υποβολής των αιτήσεων των παραγωγών, αναφέροντας ότι ήδη έχουν ξεκινήσει την διαδικασία συλλογής των απαραίτητων εγγράφων από τους παραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι η καταλυτική ημερομηνία είναι 16 Μαΐου 2016 και μόνο με καταχώρηση πρωτοκόλλου μπορούν να προστεθούν χωράφια εως τις 31 Μαΐου 2016.

Η σύνθλιψη των τιμών παραγωγού στα επίπεδα των 29-34 λεπτών/λίτρο επιφέρει το τελικό χτύπημα σε μια καταρρέουσα από πολλά χρόνια αγελαδοτροφία και οδηγεί σε περαιτέρω παραγωγική ερημία την οικονομία του νομού.
Και οι 70 περίπου εναπομείναντες  αγελαδοτρόφοι αναζητούν τρόπους να «ξεφορτωθούν» την εκμετάλλευση καθώς δεν είναι απλώς ασύμφορη, αλλά με τη νέα κατάπτωση των τιμών γάλακτος που τους ανακοίνωσαν οι γαλακτοβιομηχανίες, ουσιαστικά απαιτείται πλέον να χρηματοδοτούν εξ ιδίων τη συνέχιση της εκμετάλλευσής τους.

Παρασκευή, 08 Απριλίου 2016 22:45

Αιτήσεις από μελισσοκόμους -

Συντάκτης:

Στα πλαίσια του Προγράμματος Βελτίωσης της Παραγωγής και Εμπορίας Μελιού έτους 2016 η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Κιλκίς ενημερώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δικαιολογητικών για τις Δράσεις "ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΥΨΕΛΩΝ" και "ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΜΑΔΙΚΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΑΣ" (μετακινήσεις) είναι η 28-4-2016.

Η απόφαση του Υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων να συνδέσει τις ενισχύσεις των Κτηνοτρόφων με τους επιλέξιμους βοσκοτόπους, δείχνει ότι πολλά πράγματα δεν πηγαίνουν καλά σε αυτό το τόσο σημαντικό για την χώρα  Υπουργείο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Δασαρχείου Κιλκίς στις 30 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου Τερπύλλου με θέμα: "Ο πολλαπλός ρόλος των δασών, και οι προοπτικές ολοκληρωμένης δασοτουριστικής ανάπτυξης των δασικών περιοχών των Κρουσσίων"