Απόψεις
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
Η Ανάσταση δεν συμπίπτει τυχαία με την εποχή της (επ)ανάστασης της Φύσης. Οι ομοιότητες ανάμεσα στην αρχαιοελληνική και χριστιανική σκέψη είναι πολλές. Η σωκρατική φιλοσοφία έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη χριστιανική, στην ανθρωπολογική της διάσταση κι αποτελεί προάγγελο του Χριστιανισμού.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Στα μέσα της δεκαετίας του 60 η οικογένεια Μπουγιουκλή, βλάχικης καταγωγής, ήταν προβατοτρόφοι και είχαν τα μαντριά τους στα υψώματα των Διαβατών.
Ο Νίκος Μπουγιουκλής ο επονομαζόμενος ‘’Κουλούσας’’ ήταν ένας ανύπαντρος μεσήλικας και υπέροχος άνθρωπος. Ήταν θαμώνας του καφενείου μας και με αγαπούσε πολύ.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
Η Παρασκευή είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για πολλούς λόγους. Είναι ημέρα μοναξιάς για όσους μένουν μόνοι, ημέρα απολογισμού για όσους ζουν χωρισμένοι και ημέρα αποχωρισμού για όσους ζουν χώρια και τα παιδιά τους επισκέπτονται τον άλλο γονιό.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Όταν έγινε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967 ήμουν μαθητής της Α’ γυμνασίου. Το πραξικόπημα της Χούντας έγινε τα μεσάνυχτα προς ξημέρωμα της Παρασκευής 21 Απριλίου του 1967. Όταν ξημέρωσε η μέρα αυτή, εμείς τα τότε παιδιά πήγαμε στα σχολεία μας και οι εκπαιδευτικοί μάς είπαν να φύγουμε επειδή έγινε επανάσταση. Χαρά εμείς. Τα σχολεία θα έκλειναν την άλλη μέρα Σάββατο για τις διακοπές του Πάσχα κι έτσι γλιτώσαμε δυο μέρες μάθημα. Από τους μεγάλους μάθαμε ότι έγινε δικτατορία. Εμείς δεν καταλαβαίναμε ακόμα τη σημασία του όρου αλλά καταλάβαμε στην πορεία.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
Ήρθαν και πέρασαν τα χρόνια. Στο διάβα τους μάθαμε και πάθαμε πολλά. Καλά και κακά. Ενθαρρυντικά κι αποθαρρυντικά, ανάλογα με αυτά που προσδοκούσαμε. Ζήσαμε στιγμές που χαρήκαμε και χρόνους που απογοητευτήκαμε. Δώσαμε χαρές και πήραμε, και συνεχίζουμε να περπατάμε με το μέτωπο καθαρό αντίκρυ στον ήλιο.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Όλη η Ελλάδα ένα απέραντο σφαγείο. Οπλοφορούν οι πάντες και ο ένας σκοτώνει τον άλλον για ασήμαντη αφορμή. Έσφαξε ο ένας τα δυο αδέλφια στο Πήλιο. Μπήκε με την κουμπούρα ο άλλος στο κατάστημα της Κυπαρισσίας και καθάρισε το παλικάρι στο πιτς φιτίλι.
Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Σουλτάνος είχε την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εξουσία. Σε αυτόν ανήκαν τα πάντα. Η γη, οι άνθρωποι, οι περιουσίες τους, η ζωή τους και το κράτος. Την δύναμη του κράτους, δηλαδή του Σουλτάνου, την εξασφάλιζαν, μεταξύ των άλλων, τα βιαίως εξισλαμισμένα χριστιανόπουλα, τα οποία υπηρετούσαν σε σημαντικές θέσεις στον στρατό και στην διοίκηση.
Γράφει o Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
Όποιος δεν έχει κάτι το κοινό να μοιραστεί με εμάς, δεν έχει κανένα λόγο να συγκρουστεί μαζί μας. Αντίπαλός μας είναι αυτός που επιθυμεί ό,τι κι εμείς. Υπό την έννοια αυτή «αντίπαλοί μας είναι οι πιο κοντινοί μας» λέει ο Σπινόζα.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.
«Μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου» και στων καιρών την κατήφεια, ακούστηκε τις προάλλες στο Σύνταγμα ένα τραγούδι από την κίνηση γυναικών «Οιστρογόνες», που με τη μουσική και τους στίχους του ξύπνησε από το λήθαργο την ψυχή του Έλληνα.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Τώρα που καταλάγιασε ο αχός από τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21, ήρθε η ώρα να σας αποκαλύψω τι είδε κι άκουσε ο Στρατηγός Θόδωρος Κολοκοτρώνης όταν με τη μηχανή του χρόνου πέταξε από το παρελθόν και ήρθε στις μέρες μας για να δει τους καρπούς της επανάστασης δυο αιώνες μετά.