Απόψεις
Του Κώστα Τερζενίδη.
Ένα χρόνο τώρα δοκιμαζόμαστε και στη χώρα μας και στον κόσμο ολάκερο με την πανδημία και τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, και με την υγεία μας και με την οικονομία μας. Και βέβαια, δεν τελειώνουμε εύκολα και γρήγορα. Τα της οικονομίας θα τα πληρώνουμε για πολλά χρόνια ακόμα.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.
Η βία σύμφωνα με την ετυμολογική της ερμηνεία παραπέμπει στη λέξη «βίος», καθώς όλα πηγάζουν από τη ζωή και όλα με αυτήν τελειώνουν.
Η μοναδική στολή του ιερολοχίτη που σώζεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Από τους ελάχιστους ένθερμους νεαρούς πατριώτες που επέζησαν από τον Ιερό Λόχο του Υψηλάντη, ήταν ο Κωνσταντίνος Ξενοκράτης. Θρακιώτης αγωνιστής του 1821, ιερολοχίτης και μεγάλος εθνικός ευεργέτης. Γεννήθηκε το 1803 στο Σαμμάκοβο της περιφέρειας των Σαράντα Εκκλησιών της Ανατολικής Θράκης, αλλά εγκαταστάθηκε σε μικρή ηλικία στο Βουκουρέστι, με την οικογένεια να αποκτά σημαντική περιουσία από τη γεωργία και της επιχειρήσεις.
200 χρόνια από την Επανάσταση του ‘21. Ο κοινωνικός χαρακτήρας της Επανάστασης
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Η μεγάλη επανάσταση των Ελλήνων του 1821 αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της παγκόσμιας ιστορίας, κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.
«Πολιτική είναι η επιστήμη τα καλά και τα δίκαια σκοπούμενη», είπε πριν 2.300 χρόνια περίπου ο Αριστοτέλης. Η «επιστήμη» ως λέξη από ετυμολογικής πλευράς παραπέμπει στο ρήμα επίσταμαι που σημαίνει γνώση.
Ναούμης: Μήπως θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε;
Συντάκτης: Ναούμης ΤάσοςΓράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..
Μήπως η απεργία πείνας του Κουφοντίνα έγινε για το καλό της κοινωνίας;
Την ουσία της ιστορίας νομίζω ότι όλοι την καταλάβαμε.
Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.
Στη μεγάλη πόλη, σ’ ένα στενάχωρο διαμέρισμα, ο γερο-δάσκαλος αναπολεί τα χρόνια που πέρασαν. Περνάν απ’ το μυαλό του εικόνες απ’ τα παλιά που εναλλάσσονται σαν σκηνές από ασπρόμαυρη ταινία του 60.
Tου Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού-συγγραφέα.
Στην επαναστατημένη Ελλάδα και ιδιαίτερα στο Μοριά κατέβηκαν πολλοί εθελοντές και πολλά νέα παλληκάρια, για να πολεμήσουν, και το έπραξαν με ξεχωριστή γενναιότητα.
Διαλύοντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση - Νομοσχέδιο «έκτρωμα» του υπ. Τουρισμού για τις ιαματικές πηγές
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Σύμφωνα με ρύθμιση στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο «Ανάπτυξη ιαματικού τουρισμού και λοιπές διατάξεις» του υπουργείου Τουρισμού όλες οι ιαματικές πηγές και οι σχετικές εγκαταστάσεις τους, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου, που ανήκουν σε Δήμους ή το Δημόσιο μεταφέρονται σε Ανώνυμη Εταιρία με την Επωνυμία «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας».
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός Συγγραφέας.
Δαίω στα αρχαία ελληνικά σημαίνει καίω, σημαίνει και μοιράζω. Από το δαίω έχουμε τη λέξη «δαις», που θα πει μερίδα. Από το ίδιο ρήμα έχουμε και τη λέξη δάμος ή δήμος, από όπου και η λέξη δημοκρατία.