Παρασκευή, 12 Αυγούστου 2022, 5:27:15 πμ

Αρθρογραφία

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Η υπογραφή της δεύτερης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού και Δήμου Κιλκίς, με την οποία συγχρηματοδοτείται το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας του Κιλκίς με το ποσό των 30.000€ ετησίως μέχρι το 2027, σηματοδοτεί τη βιωσιμότητα ενός θεσμού που, στο διάβα του χρόνου, κέρδισε την αγάπη των συμπολιτών μου και την υποστήριξη του συνόλου σχεδόν των θεσμικών ταγών του τόπου.

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 18:49

Παύλος Κουτσοβίτης: Πως να λες ΟΧΙ. 5 TIPS

Συντάκτης:

Του Παύλου Κουτσοβίτη, ψυχίατρου.
Σίγουρα έχεις βρεθεί στην άβολη θέση να θέλεις να αρνηθείς και να πεις όχι σε κάτι που σου έχουν ζητήσει συνάδελφοι, φίλοι ή άτομα της οικογένειάς σου, όμως τελικά να υποκύπτεις λέγοντας ναι.

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 18:42

Γηροκομεία – Κολαστήρια

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.

«Η Θεία πρόνοια παραθέτει ημίν, ως επιδόρπιον, ό,τι δύσπεπτον και αηδές: τας ρυτίδας, την ποδάγραν, την πλήξιν και την εγκατάλειψιν» (Εμμανουήλ Ροϊδης, 1863 – 1904, Έλληνας συγγραφέας).

Γράφει η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, φιλόλογος.

Τους λόγους για τους οποίους οδηγήθηκε να γράψει μαζί με τον πατέρα της Νίκο, το βιβλίο “Ιχνηλατώντας τις ρίζες μας στο Καρς του Καυκάσου”, αναφέρθηκε η φιλόλογος – συγγραφέας και εκπαιδεύτρια ποντιακής διαλέκτου Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, στην βιβλιοπαρουσίαση η οποία έγινε στην αίθουσα της Αυστροελληνικής Καπναποθήκης στο Κιλκίς.

Σάββατο, 09 Ιουλίου 2022 13:45

Τα γεγονότα της Ποντοκερασιάς (μέρος ΙΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα γεγονότα της Ποντοκερασιάς διαδραματίζονται σε μια εποχή που τρομοκρατία της άκρας δεξιάς είχε ξεπεράσει κάθε όριο.

Πέμπτη, 07 Ιουλίου 2022 19:50

Τα γεγονότα της Ποντοκερασιάς (μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το Γ’ Σώμα Στρατού υπό την αντιστράτηγο Κων. Βεντήρη και η Χ μεραρχία υπό τον σ/χη Γ. Παπαγεωργίου μόλις πληροφορήθηκαν την επίθεση εναντίον του λόχου της Ποντοκερασιάς οργάνωσαν επιχειρήσεις για την εξόντωση των ανταρτών.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ιστορία του Εμφυλίου στο νομό Κιλκίς αποτελείται από λευκές σελίδες. Τα βιβλία που έχουν γραφεί από ανθρώπους που συμμετείχαν στα γεγονότα της τραγικής εκείνης περιόδου μαζί με τα χειρόγραφα που δεν εκδόθηκαν και έχω στην κατοχή μου είναι ελάχιστα.

Ήμουν κάποτε χρήσιμο, στρωμένο σε ένα κρεβάτι, το αποκούμπι ενός ανθρώπου. Με εγκατέλειψαν σε ένα μικρό διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στην οδό 25ης Μαρτίου 30. Την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ενώ δυο εργάτες με κατέβασαν στο δρόμο, κάποιος κύριος τους ρώτησε αν ειδοποίησαν την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, αλλά σημασία δεν έδωσαν και με πέταξαν στο πεζοδρόμιο, δίπλα στον κάδο απορριμμάτων λέγοντας:

Γράφει ο Αλέξανδρος Α. Ταμουτσίδης, M.Sc., Διευθυντής 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς.

Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:17

Το αεροπλάνο «Κιλκίς»

Συντάκτης:
Από το αρχείο του ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ. Δημοσιεύθηκε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 29 Σεπτεμβρίου 1930.
«ΕΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΩΝΟΜΑΣΘΗ ΧΘΕΣ «ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» - Η ΩΡΑΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ ΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ – ΟΙ ΕΚΦΩΝΗΘΕΝΤΕΣ ΛΟΓΟΙ.