Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2022, 4:10:12 πμ

Αρθρογραφία

Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 00:06

Βασίλης Αθανασιάδης: Οι δικοί μας ήρωες

Συντάκτης:
Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.
Στέφανος Μαυροματίδης  1915 - 1941. Με την στολή του πιλότου. Φώτο: αρχείο Ανέστη Αθανασιάδη.
Στο κείμενο για την 28η Οκτωβρίου αναφερθήκαμε στους δεκάδες ήρωες νεκρούς και τραυματίες της περιοχής μας του έπους του 1940 - 1941 και ιδιαίτερα στους νεκρούς του Πολυκάστρου και της Αξιουπόλεως.
Αξιομνημόνευτο γεγονός για το οποίο κάνουμε ξεχωριστή αναφορά, είναι ο ηρωικός θάνατος (11 Μαρτιου 1941) του παλικαριού - αεροπόρου Ανθυποσμηναγού Στέφανου Μαυροματίδη (1915 - 1941) από την Πηγή (Ίσβορο) της Αξιούπολης.
Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 21:44

6 Tips Για Όσους Σκέφτονται Να Υιοθετήσουν Ζωάκι

Συντάκτης:

Με αφορμή τα γεγονότα των πρόσφατων ημερών, ο Σύλλογός μας θα ήθελε να εκφράσει την μεγάλη θλίψη, αλλά και αγανάκτησή του, για μία ακόμα φορά σχετικά με τον δηλητηριασμό τόσων ζώων, αδέσποτων και μη, στην πόλη του Κιλκίς.

Με τις εγκαταλείψεις να αποτελούν καθημερινότητα, αλλά και την πηγή του προβλήματος, είναι σημαντικό να τονιστεί και να αποσαφηνιστεί η μεγάλη ευθύνη που αποτελεί η απόφαση κάποιας οικογένειας να υιοθετήσει ένα ζώο. Ο Σύλλογός μας, λοιπόν, προκειμένου να βοηθήσει στην συγκεκριμένη προσπάθεια έχει ετοιμάσει έναν κατάλογο με φιλικές συμβουλές και tips που θα πρέπει να έχουν κατά νου όλοι οι δυνητικοί κηδεμόνες ενός ζώου.

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 20:39

Θ. Βαφειάδης: Καστανάδες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Γιορτή κάστανου σήμερα στη Γρίβα και ευκαιρία να γράψω για τους παλιούς καστανάδες, που τους θυμόμαστε όλοι να κάθονται σιωπηλοί σε μια γωνιά με τη φουφού ανάμεσα στα σκέλη τους, να πιάνουν με τη τσιμπίδα τα ξεροψημένα κάστανα και να μοσχοβολάει ο δρόμος από την ευωδιά που σκόρπιζαν. Μια ευωδιά που έχει μείνει κι αυτή ζωντανή μαζί με τις εικόνες στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2022 18:54

Το θέατρο ως απόλαυση και γνώση

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, Φιλόλογος.
«Κάνουμε θέατρο για την ψυχή μας!» έλεγε ο θεατράνθρωπος δάσκαλος Κάρολος Κούν…
Είναι αλήθεια πως το θέατρο είναι μια απόλαυση αισθήσεων…ένα είδος φυγής από τα προβλήματα της ζωής και χαρά, γιατί το πνεύμα κεντρισμένο από τις αισθήσεις αφυπνίζεται, με αποτέλεσμα να συντελείται η μεταπήδηση από την απόλαυση στη χαρά της γνώσης των ανθρωπίνων αξιών, γνώση του ανθρωπισμού…

Γράφει ο Σταύρος Μπόκιας*.

Τελευταία ακούμε συχνά τη φράση «προσωπικές διαφορές συντάξεων». Την ανέφερε ο κ. Πρωθυπουργός στην 86η Έκθεση Θεσσαλονίκης, διευκρινίζοντας ότι την (ημι)τιμαριθμική αύξηση (0,5 της ανάπτυξης και 0,5 του τιμαρίθμου) δεν θα πάρουν όσοι έχουν προσωπική διαφορά στη σύνταξή τους.

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης.

Εκεί στα μέσα της τρίτης δεκαετίας του εικοστού αιώνα και της πρώτης του μεσοπολέμου(1921-1930), η Ευρώπη προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές της, από τον τετραετή πολυαίμακτο πόλεμο, Α' Π.Π. (1914-1918).

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 21:37

Κιλκίς 1965: ένας νομός που ξεχάστηκε (μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Από το αρχείο του Θανάση Βαφειάδη: Της Αγγελικής Δαμίγου – Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το 1965.

Η ιατρική του μεσαίωνα ξαναζή σε τούτα τα χωριά. Για τις δερματικές παθήσεις χρησιμοποιούν κατράμι, κοπριά, και κεζάπι (υδροχλωρικό οξύ). Για τον κοιλόπονο λιναρόσπορο. Για τα σπυριά και τα πρηξίματα τα ξόρκια. Εκτός από τη φυματίωση, υποφέρουν κι από λοιμώδη ηπατίτιδα, που είναι αποτέλεσμα όπως μου εξήγησε ο παθολόγος του νοσοκομείου κ. Τηλιακός της διατροφής και ύδρευσης.

Το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ <<ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ>> & << ΑΝΑΚΑΙΝΙΖΩ – ΕΝΟΙΚΙΑΖΩ>> διαρθρώνεται σε δύο πυλώνες:

Ο πυλώνας της εξοικονόμησης  ενέργειας προβλέπει επιδοτήσεις 50-90 % με όριο τις 25.000 ευρώ, Αφορά την επέμβαση για την εξ οικόνομηση ενέργειας όπως στο πρόγραμμα <<εξ οικονομώ>> , χωρίς να απαιτείται να εγκριθείτε για πρόγραμμα <<ΕΞ ΟΙΚΟΝΟΜΩ>>.

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022 09:34

Είκοσι χρόνια με πάθος, όνειρα και λογισμό

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

            Κάθε χρόνο και μια επέτειος, κάθε λίγο και λιγάκι μια υπενθύμιση, μια υπόσχεση, μια δέσμευση, ένας απολογισμός και μια αξιολόγηση. Έτσι και φέτος οργανώθηκε το 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας του Δήμου Κιλκίς. Είκοσι χρόνια λειτουργίας του κορυφαίου θεσμού της πόλης μας γεμάτα με πειραματισμούς, αμφισβητήσεις, λιθοβολισμούς, χειροκροτήματα και συνειρμούς.

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2022 00:13

Κιλκίς 1965: ένας νομός που ξεχάστηκε (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Από το αρχείο του Θανάση Βαφειάδη: Της Αγγελικής Δαμίγου – Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ το 1965.

Διακόσια πενήντα εκατομμύρια δρχ. δόθηκαν από το 1957 για κοινωφελή έργα τα οποία έμειναν στη μέση ή κακοφτιάχτηκαν. Θα βρεθούν κάποτε οι υπεύθυνοι; Το 50% των κατοίκων είναι άποροι.