Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, 5:50:23 πμ

Αγαπητέ πρώην υποψήφιε/-α,

Οι εκλογές (όπως θα το κατάλαβες) έχουν τελειώσει, τα προβλήματα όμως είναι και θα είναι εδώ. Κι αυτό που αναζητούμε, εμείς οι ψηφοφόροι, είναι τη θέλησή σου να βοηθήσεις τον τόπο και τους ανθρώπους του. Το υποσχέθηκες προεκλογικά, δεσμεύθηκες, έκανες το παν για να μας πείσεις πως έχεις και τη θέληση και το όραμα για να πάει ο τόπος μπροστά.

Σάββατο, 18 Νοεμβρίου 2023 12:30

Το Ευρωπαϊκό όνειρο

Συντάκτης:

Γράφει ο  Γεώργιος Τάχος τ. Βασιλείου, Μέλος Συνδικάτου Verdi Γερμανίας.

Αν σταθείς σε κάποιο κεντρικό σημείο χωριού ή πόλης και παρακολουθήσεις τα πρόσωπα των περαστικών σε οποιαδήποτε χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα απογοητευτείς. Πρόσωπα σφιχτά και σκοτεινιασμένα από το άγχος της σκληρής καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι άνθρωποι. Ελάχιστα πρόσωπα, χαρούμενα και χαμογελαστά. Κάτι που πριν μερικά χρόνια μπορεί να αντίκριζες στα πρόσωπα των περαστικών και ας ζούσες με λιγότερες ανέσεις και αγαθά.

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, πρώην Δήμαρχος Κιλκίς

Πέρασαν 25 ακριβώς χρόνια. Από τότε που οι διάδοχοί μας στη Δημαρχία αποφάσισαν την διακοπή των έργων της ανάπλασης του εμπορικού κέντρου της πόλης, που είχε κυρίαρχο έργο την πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου από φανάρι σε φανάρι με παράλληλη διαμόρφωση των παρόδων, άλλους σε πεζόδρομους και άλλους σε ήπιας κυκλοφορίας, όπως η πολύπαθη οδός Λέκκα, η Πόντου, η Εθνικής Αντίστασης, πάντα σε σχέση, ως εξαρτήματα, με το κύριο έργο, σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη, την πεζοδρόμηση της κεντρικής αρτηρίας.

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 09:15

Το Πολυτεχνείο είναι «νεκρό»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός- συγγραφέας

Στη μονογραφία του ο Καζαντζάκης για την «ψυχή του νεοέλληνα» γράφει: «ο νεοέλληνας κολακεύει σα βυζαντινός τον ανώτερο, τυραννεί σαν αγάς τον κατώτερο, και συνάμα μπορεί να σκοτωθεί για το φιλότιμο. Είναι έξυπνος και άβαθος χωρίς μεταφυσική αγωνία, και συνάμα όταν αρχίσει να τραγουδάει μια πίκρα παγκόσμια πετιέται μέσα από τα ανατολίτικα σωθικά του, σπάζει την κρούστα της ελληνικής λογικής κι ανεβαίνει από τα σπλάχνα του, όλο μυστήριο και σκοτάδι η Ανατολή».

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 12:58

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ: Διαχρονικό εθνικό μας σπορ

Συντάκτης:

Tου Σταύρου Μπόκια*.

Προσπάθειες πάταξης ή έστω περιορισμού της φοροδιαφυγής με οριζόντια μέτρα τεκμαρτού εισοδήματος συλλήβδην, είναι χάιδεμα για τους συστηματικούς φοροφυγάδες και αδικία και εξόντωση για κάποιους που πραγματικά φυτοζωούν.

Του Χρήστου Σπίγκου.

Τρεις μόνο λέξεις, τρία όπλα φοβερά στα χέρια μιας άοπλης γενιάς που λύγισαν το απόλυτο κακό και συνεχίζουν από τότε να διδάσκουν.

Γράφτηκαν πάνω σε τοίχους, πρόχειρα χαρτιά, διερχόμενα αυτοκίνητα κι όπου αλλού χώραγε η ελπίδα. Κι από το στόμα του αήττητου άοπλου μαχητή πήγαν και συναντήθηκαν με την ιστορία του καθενός και της καθεμιάς.

Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023 10:31

Το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου

Συντάκτης:

Γράφει η Χριστίνα Χαραλαμπίδου

«αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο»

Γιάννης Ρίτσος - Ρωμιοσύνη

Σε μία περίοδο απανωτών κρίσεων, αμφισβήτησης των θεσμών, υπερίσχυσης του «κλειστού» σε κάθε πτυχή της πολιτικής και κοινωνικής ζωής το μήνυμα του Πολυτεχνείου, 50 χρόνια μετά, παραμένει πιο επίκαιρο παρά ποτέ.

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2023 13:08

Αποχαιρετώντας το Αρτσάχ

Συντάκτης:

Του Νίκου Κωνσταντινίδη

Εκπαιδευτικού συγγραφέα

 

Είμαι μια μόνη γυναίκα κοντά στα 77. Κι είμαι αναγκασμένη να εγκαταλείψω το σπίτι μου, γιατί μου το παίρνουν οι ξένοι. Οι αλλόπιστοι. Οι εχθροί μου.

Η θέλησή μου, όσο κι αν είναι ισχυρή, να μείνω σπίτι μου και να μην ξεριζωθώ από τη γη μου, δεν είναι εφικτή. Γιατί κινδυνεύει η ζωή που έχτισα και θεμελίωσα εδώ.  Εδώ ψηλά πάνω στων βράχων τις θωριές και στις πλαγιές των θεόρατων βουνών, που αγκαλιάζουν το χωριό μου.

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2023 10:12

Πολιτικός Καζαμίας 2023-2028

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

Έντονες είναι οι μνήμες μου από το καφενείο του πατέρα μου στα Διαβατά τη δεκαετία του 60. Στο καφενείο μας υπήρχε πάντα η εφημερίδα ‘’Μακεδονία’’ που την διάβαζα μανιωδώς. Κάθε Πρωτοχρονιά η εφημερίδα δημοσίευε τον πολιτικό Καζαμία. Ο Καζαμίας ήταν ένα φυλλάδιο που αποτελούσε το λαϊκό ημερολόγιο της εποχής. Για τις εφημερίδες προέβλεπε τα πολιτικά γεγονότα που θα γίνουν την νέα χρονιά με πολλή φαντασία, χιούμορ και μπόλικη μυθοπλασία.

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμου.

Το παρόν κείμενο δεν φιλοδοξεί, φυσικά, να εξαντλήσει το ζήτημα. Επιδιώκει απλώς μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων να φωτίσει κάποιες κρίσιμες πλευρές του.