Σάββατο, 20 Ιουλίου 2024, 10:13:22 μμ
Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 19:22

Γιατί πάντα εμείς χάνουμε;

Συντάκτης:

Γράφει ο Γιάννης Αλίρης.

 

Με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας, με τις ανακατατάξεις στα Βαλκάνια και την αψυχολόγητη συμπεριφορά της Τουρκίας ασχολήθηκαν πολιτικοί, διπλωμάτες, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί Ε.Α., ειδικοί αναλυτές , ιστορικοί.

            Παλαιότερα είχε δημοσιεύσει άρθρα και σχόλια και η ταπεινότητά μου. Θα επανέλθω και τώρα για να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου για τη νέα διαμορφωμένη κατάσταση.

Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019 18:19

Σχολικές αναμνήσεις… Ο Τήτος

Συντάκτης:

Μεγάλη μορφή ο Τήτος (το πρόσωπο υπαρκτό, το όνομα φανταστικό). Χρήστο τον βαφτίσανε αλλά όταν από μικρό τον ρώταγαν πώς τον λένε, απαντούσε…Τήτο. Έτσι λοιπόν ως Τήτος καθιερώθηκε. Τον είχα μαθητή στην έκτη τάξη στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Τήτος, ένα καλό, φιλότιμο και αθώο παιδί δεν τα ήθελε τα γράμματα. Δεν ήθελε να ζορίζει το μυαλό του και στα γραπτά του, το μόνο που έγραφε ήταν: τητοσ (έτσι, χωρίς τόνο). Αααα και κάτι άλλο. Ως φανατικός οπαδός του ΠΑΟΚ, έγραφε πάντα δίπλα στο όνομά του με κεφαλαία γράμματα και το ΠΑΟΚ ΟΛΕ.

Οι εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 ανέδειξαν δύο νικητές και τρείς ηττημένους.  Νικήτρια  είναι η Νέα Δημοκρατία αφού η λαϊκή ετυμηγορία της ανέθεσε την κυβερνητική εξουσία.  Στους ηττημένους συγκαταλέγονται η Χρυσή Αυγή που δεν εκπροσωπείται κοινοβουλευτικά και σταδιακά εξαερώνεται, το  Κίνημα Αλλαγής που - παγιδευμένο στην περίοδο του κυβερνητικού παρελθόντος και χωρίς προοδευτική πρόταση -  δεν κατόρθωσε να αυξήσει την κοινωνική του ανταπόκριση και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος απώλεσε την πρώτη θέση και την κυβέρνηση. 

Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 22:41

Οι δήμοι να αποκτήσουν “ενεργειακή ταυτότητα”

Συντάκτης:

Του Γιώργου Καστούρα *.

Η είσοδος στον κόσμο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έγινε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας (2006) μ’ έναν νόμο που είχε σοβαρά προβλήματα όπως φάνηκε στη φάση της εφαρμογής του.
Το πρώτο και κυριότερο πρόβλημα ήταν ότι άνοιγε, υποτίθεται, το χορό για επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων χωρίς όμως να προβλέπει ρυθμίσεις για το περιβάλλον στο οποίο οι επενδύσεις αυτές επρόκειτο να υλοποιηθούν. Καμιά χωροταξική, περιβαλλοντική εκτίμηση, ποσοτική ή ποιοτική και βέβαια καμιά πρόνοια και ρύθμιση για οτιδήποτε. Μ’ άλλα λόγια το νομοθετικό πλαίσιο εκείνο δεν μπορούσε ν’ απαντήσει σε εύλογες απορίες. Πόσα KW σε φωτοβολταϊκά π.χ. μπορούσε να «σηκώσει» μια περιοχή; Υπάρχει πλαφόν στην κάλυψη εδαφών και πόσο; Κλπ. Κλπ.

Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 23:23

Πατρίδα έδρα κι εξέδρα 

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης. 

Πατρίδα είναι η γη των πατεράδων. Είναι ο ιερός τόπος στον οποίο  το δικαίωμα για ζωή ταυτίζεται με τη δικαίωση για  προσδοκία και  προκοπή. Εκεί όπου η Παιδεία, η Υγεία και η κοινωνική δικαιοσύνη δεν είναι προνόμιο των λίγων, αλλά δικαίωμα των πολλών.
Όπου η Πολιτεία  είναι κομματιασμένη στα δυο, συνοχή εκεί δεν αναπτύσσεται.  Όπου η πολιτική είναι σπάταλη κι ασύδοτη, η Πολιτεία εκεί βουλιάζει στη χρεοκοπία, όπως συνέβη και στην Ελλάδα. Στη χώρα της αρπαχτής, όπου εκείνοι που θα έπρεπε τώρα να σιωπούν, φωνασκούν ελέω πλειοψηφίας.

Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 21:15

Το Αραξο-βόλι των πυρηνικών

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Υπάρχουν σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση του Αράξου και για τον λόγο αυτό κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης.

 

Γράφει ο Γιώργος Φλωρίδης, δικηγόρος, π. Υπουργός.

 

Το μεταναστευτικό από καιρό κινεί τις εξελίξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα. Θα καθορίζει τις πολιτικές διαχωριστικές γραμμές στην Ευρώπη για αρκετό καιρό και συνάμα θα επηρεάζει γεωπολιτικά την Ελλάδα.  

Η μετανάστευση δεν είναι καινούργιο πρόβλημα στον πλανήτη. Προκύπτει από την ανάγκη των φτωχών της γης ν’ αλλάξουν τη ζωή τους. Σε κάποιες περιόδους, αυτό συνέπιπτε με την ανάγκη των αναπτυγμένων κοινωνιών να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των οικονομιών τους με φθηνή εργασία.

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 20:46

Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ρε;

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μεγάλη ιστορία ο Μεμάς. Γεράσιμο τον βαφτίσανε, Μεμά τον φωνάζουνε. Φτωχή η οικογένεια στο χωριό, πολλά τα στόματα και από μικρός στη βιοπάλη ο Μεμάς. Τα γράμματα δεν τα ήθελε, με το ζόρι τελείωσε το Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο. Ξύλο απελέκητο ο Μεμάς γράφτηκε από νωρίς στο κόμμα. Δεκαετία του 80 και κόλλαγε αφίσες ο Μεμάς, μάλωνε με τους αντίπαλους κομματικούς οπαδούς ο Μεμάς και νάτος τώρα ιδιαίτερος γραμματέας του βουλευτή.

Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2019 20:44

Γυναίκες Δυνατές

Συντάκτης:

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Αιτία γι αυτό που διαβάζετε ένα αγαπημένο τραγούδι που λέει πως τα super girls δεν κλαίνε… εντελώς ίδιο με το οι άντρες δεν κλαίνε, που λέγαμε οι μαμάδες αγοριών όταν αυτά βάζανε τα κλάματα..
Υπάρχουν σήμερα πολλά μικρά και μεγάλα κορίτσια που ναι στη ζωή τους είναι ήρωες, κορίτσια της διπλανής πόρτας που δίνουν η καθεμιά τους έναν αγώνα αξιοζήλευτο, αξιοπρεπή και δύσκολο… είναι κάποια κορίτσια που θαυμάζω πολύ…

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 23:38

Κιλκίς, 4 Νοεμβρίου 1944. Η τελευταία Μάχη της Κατοχής

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Αγτζίδη (*).

"῎Ολβιος, ὅστις τῆς ἱστορίας ἔσχε μάθησιν", (Ευριπίδης, Αντιόπη).
Κάθε χρόνο το μήνα Νοέμβριο διαβάζουμε σε τοπικές εφημερίδες, δυστυχώς, άρθρα ή ομιλίες, εμπρηστικές, εμφυλιοπολεμικές, διχαστικές που αναφέρονται στη φονική μάχη που έγινε στο Κιλκίς στις 4 Νοεμβρίου 1944. Στα κείμενα αυτά, πολύ σωστά, οι συντάκτες σε κάποιο σημείο τονίζουν πως: «…τα ιστορικά γεγονότα πρέπει να γράφονται με ειλικρίνεια και να περιέχουν όλη την αλήθεια, τα δε συμπεράσματα θα τα βγάλει ο ιστορικός-ερευνητής και ο αναγνώστης».