Quantcast
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2023, 5:28:41 μμ
Τάτσης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 02 Ιανουαρίου 2023 08:54

Δεν φεύγει ο χρόνος, αλλά εσύ

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.    

Η αλλαγή του χρόνου είναι ταυτόχρονα σταθμός και αφετηρία. Ανάμνηση και προσδοκία. Ένα κεφάλαιο που έκλεισε και μια νέα σελίδα που ανοίγει. Μοναδικές στιγμές οι θύμησες από καιρούς που δεν οξειδώθηκαν. Από ημέρες που ζυμώθηκαν με μπόλικο φως. Από δειλινά που μύριζαν  νοτισμένο χώμα, απ' όταν η ζωή ήταν ιδέα ανυποχώρητη, η αγάπη αίσθημα αδιαπραγμάτευτο κι ο έρωτας ανυπότακτη αλήθεια.

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 19:14

Θ. Βαφειάδης: Τα παλιά ζαχαροπλαστεία του Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Αχ! αυτός ο ζάχαρος παιδάκι μου», έλεγε η γιαγιά μου η Μαρία και αναστέναζε, γιατί οι υψηλοί δείκτες ζαχάρου στο αίμα της, της απαγόρευαν να γεύεται τα γλυκά που τόσο λαχταρούσε. Πώς σε καταλαβαίνω ρε γιαγιά τώρα που και ο δικός μου ο «ζάχαρος» έχει χτυπήσει ταβάνι και κοιτάζω τα γλυκά στις χριστουγεννιάτικες βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων σαν μαγεμένος και μου τρέχουν τα σάλια σαν το σκύλο του Παβλόφ αντικρίζοντας τα ταψιά με τους μπακλαβάδες και τα κανταΐφια να κολυμπάνε στο σιρόπι. Και σαν τον αλκοολικό που τον έχουν ρίξει σε μια κάβα και του έχουν δέσει τα χέρια αισθάνομαι κι εγώ, αφού τα δάχτυλα μου δε θα χρησιμοποιηθούν για να γραπώσω το κουταλάκι του γλυκού παρά μόνο θα χτυπάνε με κεκτημένη ταχύτητα τα πλήκτρα του πληκτρολογίου, καθώς θα γράφω για τα παλιά ζαχαροπλαστεία και για τους ζαχαροπλάστες, που αν μη τι άλλο επιβεβαίωναν με τη δουλειά τους ότι «η ζωή είναι γλυκιά».

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 11:17

Ζητείται υποψήφιος…

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Οι δείχτες του παλιού ρολογιού αγκομαχούν στον τοίχο. Η ζωή έχει γίνει σκληρή και για τ’ άψυχα. Το  φως του ήλιου δεν βλέπει τα κοινωνικά υπόγεια. Η φτώχεια, η ανέχεια, η ακρίβεια είναι το πρόσωπο της σημερινής πραγματικότητας. Πάνω στη νέα οικονομική συμφορά χτίζεται μια συμπεριφορά που καθιστά τον πολίτη αδιάφορο για τα κοινά, γιατί έχει να αντιμετωπίσει δικά του ζητήματα.  «Οι μέρες που μας βρήκαν είναι πολύ δύσκολες» ηχεί, από τα παλιά η φωνή του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν.

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2022 19:31

Πανάκριβα κυβερνητικά «δωράκια»

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Λίγες μέρες πριν τον ερχομό του καινούργιου χρόνου η ατμόσφαιρα είναι γιορτινή, με το μυαλό και την καρδιά να αναζητούν την ομορφιά σε σκέψεις και πράξεις για να ξεχαστούν όσα μας πληγώνουν. Εχθρός της προσπάθειας να παραμερίσουμε τα δυσάρεστα, η πραγματικότητα που επιμένει να πληγώνει και να εξοργίζει.
Δευτέρα, 26 Δεκεμβρίου 2022 21:00

Σκεπαστή αγορά στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, τ. δήμαρχος Κιλκίς.

   Θετική ήταν η επισήμανση μας, ότι το κέντρο της πόλης μετακινήθηκε προς τα κάτω. Πολλά καταμαρτυρούνται γι’ αυτό, στην έλλειψη περιμετρικής οδού, αλλά κυρίως, στο ‘κλείσιμο’ της κεντρικής οδού Βενιζέλου, με την ανάπλαση του Κήπου-Πάρκου (στην οποία εμείς αντιταχθήκαμε). Την δεύτερη θεωρούμε βασική υπεύθυνο της μετατόπισης του λειτουργικού κέντρου της πόλης και της καθημερινής κίνησης προς την πλατεία Ειρήνης.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 19:54

Πάρκο γλυπτών στον λόφο του ‘’Αη-Γιώργη’’ Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, ιατρός, τ. δήμαρχος Κιλκίς

   Ολίγο προ της αποχώρησης μας από την δημοτική αρχή του Κιλκίς, προ 25ετίας, δεχθήκαμε μια ενδιαφέρουσα αξιόλογη πρόταση από ανθρώπους του χώρου των εικαστικών του Κιλκίς. Μας έλεγαν οι ανωτέρω, στα πλαίσια προώθησης των στοχεύσεων του Κιλκίς για ανάδειξη των τεχνών και της κουλτούρας, να αναπτύξουμε, ως πολιτιστική έκφραση μέσα από την τέχνη της Γλυπτικής, ΠΑΡΚΟ ΓΛΥΠΤΩΝ και άλλων καλλιτεχνικών εικαστικών συμπλεγμάτων από ανθεκτικά στο ύπαιθρο υλικά στον λόφο του Αγίου Γεωργίου.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 18:08

Περί του παραδοσιακού ξυρίσματος (μέρος ΙΙ)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το ξύρισμα ήταν μια διαδικασία την οποία οι άνδρες της μεσοπολεμικής περιόδου επαναλάμβαναν δυο φορές την εβδομάδα, συνήθως Τετάρτη και Σάββατο. Οπωσδήποτε ξυρίζονταν αν επρόκειτο να παρευρεθούν σε μια επίσημη εκδήλωση ή πριν από κάποιο ταξίδι, γιατί θεωρούσαν ότι αυτό θα τους φρεσκάριζε και θα τους ξεκούραζε.

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2022 10:35

Υπάρχει και άλλο (δεύτερο;) σπήλαιο στον Αη-Γιώργη;

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, ιατρός, πρώην δήμαρχος.

  Κατά το τελευταίο μισό της δεύτερης δημαρχιακής μας θητείας και αφού προηγήθηκε με την πολιτική απόφασή μας η σύσταση της ΔΕΥΑ Κιλκίς, ενδιαφερθήκαμε, ως είχαμε υποχρέωση, να εξασφαλίσουμε επαρκές σε ποσότητα νερό, για τις ανάγκες του ραγδαία αναπτυσσόμενου πληθυσμιακά Κιλκίς.

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 18:03

Περί του παραδοσιακού ξυρίσματος (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Μια ωραία πρωτοβουλία των κουρέων - κομμωτών ν. Κιλκίς εν όψει των εορτών να παρέχουν δωρεάν περιποίηση σε συμπολίτες μας που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα στάθηκε αφορμή να γράφω για μια από τις υπηρεσίες που παρείχαν οι παλιοί συνάδελφοι τους, οι μπαρμπέρηδες, το ξύρισμα με τον παραδοσιακό τρόπο.

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου.

Ακούγοντας τις λέξεις «Ερυθρός Σταυρός» στο νου αυτόματα έρχεται το όνομα του ιδρυτή του : Ερρίκος Ντυνάν .Ο Ερρίκος Ντυνάν [Jean -Henri Dunant 1828-1910] ήταν Ελβετός συγγραφέας και βαθιά φιλάνθρωπος, στοιχείο που διέκρινε όλα τα μέλη της Καλβινιστικής οικογένειάς του.