Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020, 10:33:00 μμ
Πέμπτη, 12 Μαρτίου 2020 13:58

Φραγγίδης: «Προφύλαξη χωρίς εξαιρέσεις»

Συντάκτης:

Δήλωση Γιώργου Φραγγίδη, μαιευτήρα-γυναικολόγου, βουλευτή Κιλκίς του Κινήματος Αλλαγής.

«Ζούμε μια ιογενή λοίμωξη σε σχέση με τον κορονοϊό, που έχει προκαλέσει αναστάτωση και πανικό στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Κυριακή, 08 Μαρτίου 2020 23:39

Επικράτηση του ενός σημαίνει ολοκληρωτισμός

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Αρετή δεν σημαίνει υπακοή, δεν σημαίνει υποταγή στο άδικο. Πως  δεν συγκρούομαι με κανέναν  για να είμαι αρεστός σε όλους. Αρετή, σύμφωνα με την ετυμολογία, είναι η ιδιότητα του θεού Άρεως: το να μάχεται δηλαδή κανείς υπέρ του αγαθού, υπέρ του λαού  και υπέρ της πατρίδας.

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέας Οργανωτικού του Κινήματος Αλλαγής.

Η 36χρονη Μάρια Ούμαρ κατάγεται από το Ουαζιριστάν (βορειοδυτικό Πακιστάν). Οι γυναίκες στο Ουαζιριστάν ζουν υπό περιορισμό, σε ένα μικρό τμήμα του σπιτιού, αποκλειστικό γι΄ αυτές, όπως περίπου τα ζώα. Απαγορεύεται να βγαίνουν έξω χωρίς τη συνοδεία αντρών κ φυσικά δεν δικαιούνται να ψηφίζουν.

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2020 21:58

Κορωνοϊός: Πώς ορίζεται το κρούσμα

Συντάκτης:

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έδωσε νέες οδηγίες σχετικά με τον ορισμό του κρούσματος.

Άρθρο – Παρέμβαση της Βίκυς Φαχουρίδου, Αντιπροέδρου του Δ.Σ. του Συλλόγου Γυναικών Κιλκίς, μπροστά στην 8η Μάρτη – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

110 χρόνια από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας, η επέτειος δεν έχει μόνο ιστορική σημασία. Οι αγώνες των εργατριών που σήκωσαν το ανάστημά τους απέναντι στην εργοδοσία και το κράτος της, διεκδικώντας εργασία με δικαιώματα τον προηγούμενο αιώνα, φωτίζουν και σήμερα την ανάγκη της οργάνωσης και πάλης των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών.

Σήμερα την εποχή της ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης, την εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να έχουν όλες οι γυναίκες ισότιμα δικαιώματα όχι μόνο στην εργασία, αλλά σε κάθε πλευρά της ζωής τους. Ο μεγάλος βαθμός αντικατάστασης της βαριάς σωματικής εργασίας από τις μηχανές, η μεγάλη παραγωγικότητα της εργασίας δίνει τη δυνατότητα εργασίας σ’ όλους και όλες για γενική μείωση του εργάσιμου χρόνου, για γενική αύξηση των μισθών, των κοινωνικών παροχών, του ελεύθερου χρόνου.

 

Σήμερα υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες που μπορούν να εξασφαλίσουν σε όλες τις γυναίκες σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

 • Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες να εργάζονται στο αντικείμενο των σπουδών τους με δημόσια και δωρεάν επανειδίκευση, με σταθερό ωράριο εργασίας.
 • Μπορεί να εξασφαλιστεί ολόπλευρη προστασία της μητρότητας από το κράτος, αλλά και προστασία του γυναικείου οργανισμού με μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.
 • Μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες τις γυναίκες να έχουν ελεύθερο χρόνο για να συμμετέχουν και στην κοινωνική δράση, στα σωματεία τους, στις ενώσεις αυτοαπασχολουμένων, στους αγροτικούς συλλόγους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών.

Δεν είναι μονόδρομος η πολιτική της ΕΕ, των κυβερνήσεων των κρατών- μελών, που για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, ξεζουμίζουν όλους τους εργαζόμενους και ακόμα περισσότερο τις γυναίκες εργαζόμενες.

Οι εργαζόμενες γυναίκες, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τις “ίσες ευκαιρίες” στην εργασιακή ζούγκλα, που χτίζουν και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Η “ισότητα” και οι “ίσες ευκαιρίες” αξιοποιούνται για να πιέσουν προς τα κάτω τους μισθούς και τα εργασιακά δικαιώματα όλων των εργαζομένων.

 

Η ζωή γυναικών των εργατικών – λαϊκών οικογενειών και στο Κιλκίς είναι αποκαλυπτική της κατάστασης που βιώνουν:

 • Εκατοντάδες εργαζόμενες στα εργοστάσια του νομού, εργάζονται με χαμηλούς μισθούς, σε δύσκολες συνθήκες (με εναλλαγή κρύου – ζέστης, με μεγάλα βάρη, με κομμένα διαλείμματα), με εντατικοποίηση της εργασίας, εναλλαγή των υπερωριών με την υποαπασχόληση, δουλειά τα Σαββατοκύριακα, νυχτερινή βάρδια και άλλα πολλά, όταν το “απαιτεί” η κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ενώ στο Κιλκίς καταγράφονται από τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα (πολλές φορές αδήλωτα) πανελλαδικά.
 • Εκατοντάδες εργαζόμενες στο εμπόριο και στον επισιτισμό εκτός από τους χαμηλούς μισθούς, έχουν να αντιμετωπίσουν τις απλήρωτες υπερωρίες, την εκ περιτροπής εργασίας, ακόμα και τη μαύρη εργασία.
 • Εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες «τα φέρνουν δύσκολα βόλτα» ενώ δουλεύουν όλη την ημέρα, ο ελεύθερος χρόνος ακόμα και στις γιορτές αποτελεί πολυτέλεια.
 • Εκατοντάδες άνεργες ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρες, με μόνη τους ελπίδα τα διάφορα ολιγόμηνα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας.
 • Εκατοντάδες συμβασιούχες εργαζόμενες στο δημόσιο, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στους ΟΤΑ, εργάζονται λίγους μήνες κάθε χρόνο, γεγονός που δεν επιδρά μόνο στο εισόδημά τους, αλλά και στα συνολικά δικαιώματά τους που αφορούν ειδικά την εγκυμοσύνη, τη μητρότητα, την προστασία του γυναικείου οργανισμού και άλλα.
 • Η πλειοψηφία των γυναικών Όλες οι γυναίκες στο Κιλκίς ζει με την ανασφάλεια της έλλειψης υπηρεσιών και υποδομών Υγείας, με ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα Αγροτικά Ιατρεία. Με τις ελλείψεις σε υπηρεσίες και υποδομές Πρόνοιας, τις ελλείψεις σε Παιδικούς Σταθμούς, σε δομές προστασίας των ηλικιωμένων. Το γεγονός ότι η Υγεία, η Πρόνοια και η Παιδεία των παιδιών τους αποτελεί ένα ακριβό εμπόρευμα.
 • Η πλειοψηφία των γυναικών στο Κιλκίς έρχεται αντιμέτωπη με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα, οι σύγχρονες εργαζόμενες γυναίκες, απαιτείται να βγουν στο προσκήνιο, μαζικά, οργανωμένες, με σημαία τους τις Σύγχρονες Ανάγκες τους.

Γι’ αυτό χρειάζεται οι γυναίκες να είναι τουλάχιστον επιφυλακτικές σε διάφορες συντηρητικές ή και ψευτοπροοδευτικές απόψεις που ακούγονται αυτές τις μέρες, από κυβερνητικά, αυτοδιοικητικά ακόμα και εργοδοτικά επιτελεία, και να αντικρούσουν:

 • Τις συντηρητικές απόψεις, το σκοταδισμόπου φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση.
 • Αλλά και με τον ψευτοπροοδευτισμόπου στο όνομα της “αυτοδιάθεσης του σώματος” κρύβει τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια που συναντά μια γυναίκα στην ατομική επιλογή της.
 • Τις αναπαλαιωμένες και όχι σύγχρονες απόψειςπου επιδιώκουν οι νέες γυναίκες να βλέπουν ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές, που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση.
 • Τις αντιδραστικές απόψεις “για απεργία στο σπίτι” που προβάλλουν ότι καταργούνται οι διακρίσεις σε βάρος των γυναικών με την καλύτερη κατανομή ανάμεσα στα δύο φύλα των υποχρεώσεων στο σπίτι και στην οικογένεια. Δηλαδή προβάλουν την ατομική λύση και όχι τη διεκδίκηση δημόσιων και δωρεάν υποδομών και υπηρεσιών για την φροντίδα της οικογένειας, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ.

Επίσης, οι γυναίκες των εργατικών – λαϊκών οικογενειών, μπροστά στις σύνθετες και επικίνδυνες διεθνείς εξελίξεις, χρειάζεται να αντιταχτούν:

 • Στην εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών.
 • Στη μετατροπή της χώρας μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά.
 • Στην μετανάστευση νέων επιστημονικά ειδικευμένων.

 

Η διέξοδος για όλες εμάς τις εργαζόμενες βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση για όλα όσα μας ανήκουν και μας στερούν κυβερνήσεις και συμμαχίες κρατών όπως η ΕΕ, που υπηρετούν το καπιταλιστικό κέρδος. Ενώνουμε τις φωνές μας και συντονίζουμε τη δράση μας, όχι μόνο με μια διαμαρτυρία, μια μέρα το χρόνο, αλλά σε αλλεπάλληλες και πολύμορφες δράσεις κάθε μέρα.

Η εκδήλωση που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών Κιλκίς, το ερχόμενο Σάββατο 7 Μάρτη, στις 6:00 μ.μ., στην Καπναποθήκη της Αυστροελληνικής, δεν είναι μόνο μία εκδήλωση τιμής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αλλά και μία μέρα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 18:14

Αυτοί είναι οι λόγοι που παίζουμε στοίχημα!

Συντάκτης:

Για τους λάτρεις της θεωρίας των ορθολογικών επιλογών, ο τζόγος ήταν πάντα ένας πονοκέφαλος. Σύμφωνα με αυτήν, οι άνθρωποι κάνουν πάντα ορθολογικές επιλογές για να απολαύσουν ό,τι τους αρέσει και να μειώσουν αυτά που δεν είναι της αρεσκείας τους.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

«Εφυγε» από τη ζωή ο μεγάλος και ιδιαίτερα αγαπημένος ηθοποιός Κώστας Βουτσάς.. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη από προσφυγική οικογένεια με καταγωγή από τους Επιβάτες Ανατολικής Θράκης.

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2020 20:16

Ποιος θα βγάλει το φίδι από την τρύπα;

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.   

Στη χώρα όπου δεν υπάρχει σωστή παιδεία  ο λαός μοιάζει με κοπάδι που άγεται και φέρεται. Τον πληγώνει η μία παράταξη;  Πηγαίνει στην άλλη. Πληγώνεται κι από αυτήν; Γυρίζει ξανά εκεί, από όπου έφυγε. Ζει αιωνίως και αενάως τη μοίρα του Σίσυφου, επαναλαμβάνοντας ασκόπως κι αδίκως τις ήδη αποτυχημένες ενέργειές του.

Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 21:48

Ευρωπαϊκό, όχι Ελληνικό!

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

 
1. Αν τα επόμενα 24ωρα φθάσουν στα σύνορα πολλές χιλιάδες μεταναστών και προσφύγων, ο ελληνικός στρατός δεν θα μπορεί επ' αόριστον να τους σταματήσει, ιδίως μάλιστα αν χιλιάδες θα προσπαθούν να μπουν και από τη θάλασσα. Δεν είναι δυνατόν να φυλάσσονται εκατοντάδες χιλιόμετρα θαλάσσια σύνορα επ' αόριστον.
Κυριακή, 01 Μαρτίου 2020 21:47

Η αντιστοίχιση πτυχίων ΑΕΙ και κολεγίων

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Δάσκαλος - συγγραφέας.

 

Ο Έλληνας διαθέτει γνώση αλλά όχι μόρφωση. Μιλά για πολιτισμό, αλλά του λείπει η πολιτική παιδεία. Δε λέει «μπράβο» σε κανένα και δεν έχει κοινή στάση στα εθνικά ζητήματα. Την ώρα που το Αιγαίο κινδυνεύει από διχοτόμηση, το θέμα για την κυβέρνηση  είναι τα Εξάρχεια.