Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2021, 3:22:48 μμ
etpa

Γράφει η Αννα Δημάκη, πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλκίς.

Όταν λόγω θέσης έχεις ζήσει σε όλες τις φάσεις τους κάποια γεγονότα, από την σύλληψη, τον προγραμματισμό, την οργάνωση έως την πραγματοποίηση και την αξιολόγηση, και ειδικά όταν στο στάδιο της πραγματοποίησης και αξιολόγησης έχεις την πλήρη αναγνώριση των δημοτών, σε στεναχωρεί το γεγονός ότι δεν βλέπεις κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη έχεις κάνει για να χαρείς με την εξέλιξη στον Τόπο σου.

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 23:57

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο;

Συντάκτης:

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Ο Λευτέρης και η Άννα γνωρίστηκαν σε μια έξοδο με κοινούς φίλους. Λίγο πριν λήξει η βραδιά αντάλλαξαν τηλέφωνα αφού πρώτα, κατά την διάρκεια των πολλών ωρών διασκέδασης και την ανάλογη κατανάλωση αλκοόλ, είχαν ανταλλάξει βλέμματα, τυχαίες χειρονομίες και γενικά όλα αυτά που υπόσχονται πως θα υπάρξει συνέχεια στο έργο…

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 23:28

Ιθάκη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Μία-μία πέφτουν οι θύμησες στην επιφάνεια των νερών της ψυχής σου ταράζοντας τα γαληνεμένα της νερά και σχεδιάζοντας σχήματα κυκλωτικά, που σου θυμίζουν ότι όλα κάνουν τον κύκλο τους, ακολουθώντας νομοτελειακά τη στράτα του ήλιου και τα τρίστρατα των άστρων.

Κυριακή, 05 Ιουλίου 2020 22:15

Το παντελόνι του τάη Τίμα

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Γιοβανούδης.

Στις αρχές της δεκαετίας του πενήντα, πολλά νέα παιδιά, εκεί, στις υπώρειες της Κρούσας τα χωρία, ήταν μαθητευόμενοι σε τεχνίτες, στο Κιλκίς.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Το καλό και το κακό είναι έννοιες αντίθετες. Είναι όμως και ίδιες, όπως στις λέξεις καλο-μαθημένος και κακο-μαθημένος. Εξάλλου το καλό του ενός σημαίνει το κακό του άλλου, όπου τα πράγματα είναι διαγωνιστικά ή ανταγωνιστικά.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 21:09

Ποσά αντιστρόφως ανάλογα

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Παιδιά ήμασταν, μαθητές του Δημοτικού σχολείου εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 και ο δάσκαλος, στο μάθημα της Αριθμητικής μάς δίδασκε τα ποσά ανάλογα. ‘’Ανάλογα είναι τα ποσά που όταν μεγαλώνει το ένα, μεγαλώνει ανάλογα και το άλλο και όταν μικραίνει το ένα, μικραίνει ανάλογα και το άλλο’’ φωνάζαμε χορωδιακά τον κανόνα όλα τα παιδιά για να τον εμπεδώσουμε όπως γινόταν τότε. Την άλλη μέρα στο επόμενο μάθημα μάς δίδασκε τα αντίστροφα ποσά όπου ’’όταν μεγαλώνει το ένα, μικραίνει ανάλογα το άλλο και αντιστρόφως’’.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 21:07

Απογοήτευση και θλίψη

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης.

Συνέχεια (τελευταία) από την εργασία μου (υπό έκδοση) ‘Από την ορεινή Γιάτζιουλου-Ρεσατιάς-Ορντού- Τουρκίας στο ημιορεινό Παρόχθιο-Κιλκίς-Ελλάδας.

…Δεν θέλω και δεν εννοώ να γράψω ιστορία, άλλωστε δεν είμαι ιστορικός, αλλά σημειώνω μερικά πράγματα, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν αναδειχθεί περισσότερο. Τουλάχιστον από τους νεώτερους Πόντιους, αλλά και μη, ιστορικούς και πολιτικούς. Κυρίως τους δεύτερους! Αλλά και οι πρώτοι, που δεν είναι λίγοι, αλλά πολλοί και κατά τα άλλα πολυγραφότατοι!

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 14:27

Ο αργός "θάνατος του εμποράκου"

Συντάκτης:

Γράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ - Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη".

Η κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, που έφερε η πανδημία του Κοροναϊού, κυρίως στην οικονομία, ανέδειξε και τα όρια ενός παγκόσμιου παραγωγικού μοντέλου άκρατου και ασύδοτου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Είναι πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και ο ασύδοτος βιασμός του περιβάλλοντος, παράλληλα με την βιομηχανοποιημένη τροφική αλυσίδα, είναι οι αιτίες τέτοιου είδους φαινομένων.

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέα Οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπου χιλιάδες υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 23:31

"Μένουμε Ασφαλείς" με πρόληψη

Συντάκτης:

Οι «παλιοί» καρκινοπαθείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Δεν ήταν άγνωστη για εμάς όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός. Κάποιοι ίσως ξαναθυμηθήκαμε τις εντολές του ογκολόγου μας, «μην βγαίνεις έξω όταν έχει κρύο, να αποφεύγεις τις συναντήσεις, όχι επαφές με πολύ κόσμο, να προσέχεις μην κολλήσεις καμιά ίωση».