Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024, 8:18:29 πμ

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Το 1932 δημιουργήθηκε από τους αδελφούς Επαμεινώνδα και Χαρίλαο Σταμπουλή ο δεύτερος κινηματογράφος του Κιλκίς. Το «Εθνικόν» όπως ονομάστηκε στεγάστηκε σ’ ένα ψηλό κτήριο στη συμβολή των οδών 21ης Ιουνίου και Βασιλέως Αλεξάνδρου, όπως λεγόταν τότε η Κ. Γαβριηλίδη. Το κτήριο, που για πολλά χρόνια παρέμενε χωρίς επιχρίσματα στις όψεις του, ξεχώριζε από το κόκκινο χρώμα των συμπαγών τούβλων της εξωτερικής τοιχοποιίας. Αριστερά και δεξιά της εισόδου, που βρισκόταν επί της 21ης Ιουνίου, υπήρχαν δυο ξύλινα ταμπλό με την αφίσα και τις φωτογραφίες της ταινίας στερεωμένες με πινέζες.

Γραφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

Δηλώνω «εθνικόφρων». Γνωρίζω ότι η λέξη έθνος σχετίζεται με το έθος  από όπου και το εθιμικό δίκαιο. Γνωρίζω ικανοποιητικά την ιστορία, τον πολιτισμό, την εθνική μας γλώσσα, και γενικά τα βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν το έθνος μας.

Δηλώνω πατριώτης. Γνωρίζω τι θα πει πατρίδα, όπως  και το χρέος μου γι’ αυτήν, σύμφωνα με το αρχαίο ρητό του Πλάτωνα: " Μητρός τε και πατρὸς και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον ἐστιν η Πατρὶς...».

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2023 10:05

Οι θερινοί κινηματογράφοι του Κιλκίς (μέρος Ι)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Πριν από 14 χρόνια, το έτος 2009, ο τότε αντιδήμαρχος Πολιτισμού Χρήστος Σπίγκος εγκαινίασε το δημοτικό θερινό κινηματογράφο της πόλης μας, πιστεύοντας κι αυτός αλλά και όσοι βοήθησαν σ’ αυτό το υπέροχο εγχείρημα ότι «εκείνο που μένει τελικά είναι κάτι νύχτες με φεγγάρι μες τα θερινά τα σινεμά», όπως τραγουδούσε νοσταλγικά ο Λουκιανός Κηλαηδόνης.

Του Κώστα Τερζενίδη.

Τι δουλειά έχει ένας φοίνικας στο κεντρικό πάρκο του Κιλκίς; Τι δουλειά έχει ένα έλατο δίπλα στον φοίνικα του Κιλκίς; Τα ύστερα του κόσμου! Στο κεντρικό πάρκο του Κιλκίς συνυπήρχαν -μέχρι προχθές- ένας φοίνικας κι ένα έλατο. Αρμονικά; Δεν θα έβαζε στοίχημα κανείς. Ο φοίνικας δεν άντεξε το κρύο του Κιλκίς και ξεράθηκε. Το έλατο είναι πράσινο ακόμα, αλλά όλοι στοιχηματίζουν πως σύντομα δεν θα αντέξει τη ζέστη του Κιλκίς!

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2023 19:07

Θεολόγος Ζώτος: Το φωτεινό πρόσωπο της Ελλάδας

Συντάκτης:

Αυτό το παιδί εκφράζει τον καλύτερο εαυτό μας. Έλληνας, όχι γιατί μισεί τους αλλοδαπούς, αλλά επειδή με τη στάση ζωής του διαφημίζει τις αρετές ενός σύγχρονου Έλληνα.
Χριστιανός, όχι επειδή ασκείται σε δημόσια σταυροπροσκηνύματα, αλλά επειδή η στάση ζωής του υπακούει στις επιταγές της αγάπης, της καταλλαγής και της στοργής προς τον πλησίον.

Κυριακή, 09 Ιουλίου 2023 13:05

Δύο συν μία θλίψεις

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης

ΘΛΙΨΗ 1

Φθινόπωρο του μακρινού 1969. Η οικογένεια Ιωσηφίδη μετακομίζει από τα Διαβατά Θεσσαλονίκης σε δικό της διαμέρισμα στην Θεσσαλονίκη. Η οικογένεια αποτελείται από τον πατέρα Γιάννη, την μητέρα Ελένη και τα δυο παιδιά, την Μαρία και τον Μάκη. Το φορτηγό περιμένει στον δρόμο και σε λίγο φορτώνεται με την οικοσκευή. Τα παλιά έπιπλα (ντουλάπες, σερβάντα, μπουφές, μπαούλα κτλ.) παραμένουν στο παλιό σπίτι. Δεν έχουν καμιά θέση στο καινούριο διαμέρισμα στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί καινούρια σύγχρονα έπιπλα (σκρίνιο, νέες σύγχρονες ντουλάπες, βιβλιοθήκη κτλ).

Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 10:38

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

Ολίγα για το περιβάλλον - Η υπερθέρμανση των ωκεανών και οι ολέθριες επιπτώσεις της

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας

 Κατερίνη Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος

Γράφει ο Χρήστος Γκόλιαρης, π. Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόσφατα (2022) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη» το βιβλίο του εκπαιδευτικού κ. Κώστα Ανθόπουλου, με τίτλο «Η ελληνική εκπαίδευση στη δίνη της κρίσης».

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 12:44

Χωρίς Ταυτότητα

Συντάκτης:

Η πολιτική και η προσωπική παιδεία είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Πουθενά το προσωπικό και το συλλογικό επίπεδο ενός πολιτικού ή κοινωνικού χώρου δεν συμπίπτουν απόλυτα. Αλλιώς δεν θα είχαμε χαρισματικούς και ξεχωριστούς ανθρώπους. Δεν θα υπήρχαν ηγέτες, που θα μπορούσαν να ηγηθούν καταστάσεων και παρατάξεων. Ο Τσίπρας αναμφισβήτητα υπήρξε μια τέτοια μορφή ,που έσπασε τα κομματικά δεσμά του 3% και οδήγησε την Αριστερά σε ποσοστά κυβερνητικά.

Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 09:53

Λίγα λόγια για τούτες τις ώρες

Συντάκτης:

Αγαπημένε μου σύντροφε, εσύ που ξέρεις να αγωνίζεσαι για το δίκιο και την αλήθεια, σήκωσε το κεφάλι και ξαναδιάβασε από την αρχή το μήνυμα των τελευταίων εκλογών.

            Ξανασκέψου τα τελευταία δέκα χρόνια. Τότε που ο διπλανός και ο απέναντι μας πίστεψαν και μας εμπιστεύτηκαν. Κι εμείς, εσύ κι εγώ δηλαδή, με μπόλικη αυταρέσκεια τους προσπερνούσαμε πιστεύοντας ότι ήλθε η ώρα να διαβάσουμε τα ονόματά μας στις χρυσές δέλτους της ιστορίας.