Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021, 9:04:52 μμ
etpa

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Το καλό και το κακό είναι έννοιες αντίθετες. Είναι όμως και ίδιες, όπως στις λέξεις καλο-μαθημένος και κακο-μαθημένος. Εξάλλου το καλό του ενός σημαίνει το κακό του άλλου, όπου τα πράγματα είναι διαγωνιστικά ή ανταγωνιστικά.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 21:09

Ποσά αντιστρόφως ανάλογα

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Παιδιά ήμασταν, μαθητές του Δημοτικού σχολείου εκεί κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 και ο δάσκαλος, στο μάθημα της Αριθμητικής μάς δίδασκε τα ποσά ανάλογα. ‘’Ανάλογα είναι τα ποσά που όταν μεγαλώνει το ένα, μεγαλώνει ανάλογα και το άλλο και όταν μικραίνει το ένα, μικραίνει ανάλογα και το άλλο’’ φωνάζαμε χορωδιακά τον κανόνα όλα τα παιδιά για να τον εμπεδώσουμε όπως γινόταν τότε. Την άλλη μέρα στο επόμενο μάθημα μάς δίδασκε τα αντίστροφα ποσά όπου ’’όταν μεγαλώνει το ένα, μικραίνει ανάλογα το άλλο και αντιστρόφως’’.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2020 21:07

Απογοήτευση και θλίψη

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης.

Συνέχεια (τελευταία) από την εργασία μου (υπό έκδοση) ‘Από την ορεινή Γιάτζιουλου-Ρεσατιάς-Ορντού- Τουρκίας στο ημιορεινό Παρόχθιο-Κιλκίς-Ελλάδας.

…Δεν θέλω και δεν εννοώ να γράψω ιστορία, άλλωστε δεν είμαι ιστορικός, αλλά σημειώνω μερικά πράγματα, που κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είχαν αναδειχθεί περισσότερο. Τουλάχιστον από τους νεώτερους Πόντιους, αλλά και μη, ιστορικούς και πολιτικούς. Κυρίως τους δεύτερους! Αλλά και οι πρώτοι, που δεν είναι λίγοι, αλλά πολλοί και κατά τα άλλα πολυγραφότατοι!

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2020 14:27

Ο αργός "θάνατος του εμποράκου"

Συντάκτης:

Γράφει ο Δημήτρης Αγαθόπουλος, επικεφαλής δημοτικής παράταξης "ΣΥΜΜΕΤΕΧΩ - Ο Δήμος Κιλκίς στα χέρια του πολίτη".

Η κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο, που έφερε η πανδημία του Κοροναϊού, κυρίως στην οικονομία, ανέδειξε και τα όρια ενός παγκόσμιου παραγωγικού μοντέλου άκρατου και ασύδοτου νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.
Είναι πολλοί οι επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο υπέρμετρος καταναλωτισμός, η κατασπατάληση των φυσικών πόρων και ο ασύδοτος βιασμός του περιβάλλοντος, παράλληλα με την βιομηχανοποιημένη τροφική αλυσίδα, είναι οι αιτίες τέτοιου είδους φαινομένων.

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης, Γραμματέα Οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής.

Σήμερα ξεκινά η διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, όπου χιλιάδες υποψήφιοι μπαίνουν στην τελική ευθεία για την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 23:31

"Μένουμε Ασφαλείς" με πρόληψη

Συντάκτης:

Οι «παλιοί» καρκινοπαθείς γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ. Δεν ήταν άγνωστη για εμάς όταν πρωτοεμφανίστηκε ο κορονοϊός. Κάποιοι ίσως ξαναθυμηθήκαμε τις εντολές του ογκολόγου μας, «μην βγαίνεις έξω όταν έχει κρύο, να αποφεύγεις τις συναντήσεις, όχι επαφές με πολύ κόσμο, να προσέχεις μην κολλήσεις καμιά ίωση».

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2020 11:24

Κιλτίδης: «Δρόμοι και Διέξοδοι του Νομού μας»

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, πρώην βουλευτής και υφυπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

Μετά την κατάθεση του ολοκληρωμένου σχεδίου για την διαχείριση των υδάτινων πόρων του νομού μας, θεωρώ χρέος μου να καταθέσω πρόταση για τις προοπτικές του οδικού δικτύου στο Ν. Κιλκίς.

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2020 13:16

Η χειραφέτηση της Ευρώπης

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη, Γραμματέα Οργανωτικού Κινήματος Αλλαγής.

Στις 9 Ιουνίου και σε κοινό τους άρθρο που δημοσιεύεται στην “Καθημερινή” με τίτλο “Για μία ενωμένη, ανθεκτική, κυρίαρχη Ευρώπη”, οι Ζοσέπ Μπορέλ (Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας) και Τιερί Μπρετόν (αρμόδιος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά) αναφέρουν την ανάγκη “για μία ενωμένη, ανθεκτική, κυρίαρχη Ευρώπη”.

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 22:44

Η Διάσκεψη της Ειρήνης

Συντάκτης:

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, ιατρός, πρώην δήμαρχος Κιλκίς.

…Αυτό κράτησε, μέχρι να λήξει ο Μεγάλος Πόλεμος τον Οκτώμβριο 1918, (η πρώτη φάση των μαρτυρικών διωγμών 1916-1918, με τους Ρώσους να παραμένουν ‘πεισματικά’ στην ανατολική όχθη του Χασιώτη ποταμού. Υποτίθεται ότι στόχος ήταν η Κωνσταντινούπολη και τα Στενά, όπως και η επιχείρηση των Δαρδανελίων, υπεσχημένα από την Αντάντ στους Ρώσους, αρκεί να ‘μπαίνανε’ στον πόλεμο.

Δευτέρα, 08 Ιουνίου 2020 22:03

Τι συμβαίνει στην Αμερική;

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Με τον Τραμπ πρόεδρο, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά από τα αποκρουστικά στοιχεία των ΗΠΑ, που για δεκαετίες κρύβονταν ή είχαν «ναρκωθεί» : δεξιός λαϊκισμός, ρατσισμός, συντηρητισμός σε όλα τα επίπεδα, εθνικός απομονωτισμός, θρησκευτικός φανατισμός (οι Ευαγγελιστές, που στο ένα χέρι κρατούν το όπλο και στο άλλο τη Βίβλο).