Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021, 7:08:38 μμ
etpa

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ξεφυλλίζοντας κάποιος την ιστορία από τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο του 1815 στην Ευρώπη και μετά  τον γαλλογερμανικό πόλεμο του 1871,  καμιά από τις Μεγάλες Δυνάμεις δεν είχε στείλει τους στρατιώτες της σε κάποια επιχείρηση ενάντια σε μια άλλη. Πέρασε σχεδόν ένας αιώνας.

Γράφει ο Δημήτριος Σιλιόγκας, Αναλυτής Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ο ακαδημαϊκός Frank P. Mintz στη δεκαετία του 1980 ήταν ο πρώτος ο οποίος μίλησε για τον όρο της «Συνωμοσιολογίας». Ο ορισμός που έδωσε ήταν ότι είναι « η πίστη στην επικράτηση των συνωμοσιών στην εξέλιξη της ιστορίας».

Ο πολιτικός επιστήμονας Michael Barkun προσδιορίζει τρεις τύπους των θεωριών συνωμοσίας:

Παρασκευή, 21 Αυγούστου 2020 11:04

Σχέδιο Άτσεσον: ο Δούρειος Ίππος του 1964…

Συντάκτης:

Του Χρήστου Γκόλιαρη.

(το παρακάτω υλικό βασίζεται στο βιβλίο του ιδίου: «Κύπρος   1945- 1974. Κρυφές Πικρές Αλήθειες Εκδ. Ελκυστής, 2020).

Το Νοέμβριο του 1963 ο Μακάριος ζητά  την τροποποίηση του Κυπριακού Συντάγματος και ακολουθούν τα τραγικά γεγονότα Δεκεμβρίου 1963-Ιανουαρίου 1964, τα γνωστά ως Τουρκανταρσία. Η Τουρκία στις   13  Μαρτίου 1964 επέδωσε τελεσίγραφο σε Ελλάδα, Αγγλία και ΗΠΑ, με την απειλή εισβολής κι έτσι  ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον ορίζει  τον Αμερικανό πρώην υπ. Εξωτερικών Άτσεσον,  ως απεσταλμένο του στη Γενεύη, όπου τον παρουσίασαν ως… σύμβουλο του διαμεσολαβητή για το Κυπριακό Φινλανδού Σακάρι Τουομιόγια, για να εκπονήσει σχέδιο ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού.

Δευτέρα, 17 Αυγούστου 2020 09:42

Γιατί με τους Γάλλους

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπέπεσε σε ένα ολέθριο στρατηγικό σφάλμα, με το να ακυρώσει την ελληνογαλλική συμφωνία, η οποία ήταν έτοιμη να ενεργοποιηθεί πριν λίγες ημέρες.Το πρόσχημα της ακύρωσης παραγγελιών ακριβών γαλλικών οπλικών συστημάτων δεν είναι ικανό να μας πείσει.

Κυριακή, 16 Αυγούστου 2020 12:51

Όλα τα είδη ψυγείου

Συντάκτης:

Μία από τις πλέον απαραίτητες οικιακές συσκευές σε κάθε σπίτι σήμερα είναι το ψυγείο. Πόσα είδη ψυγείων όμως υπάρχουν; Διαφοροποιούνται μόνο ως προς το μέγεθος ή υπάρχουν και άλλες διαφορές μεταξύ τους; Ποιο απ’ όλα θα καλύψει πλήρως όλες μας τις ανάγκες; Στις παρακάτω γραμμές θα μιλήσουμε για όλα τα είδη ψυγείων και τις διάφορες χρήσης τους αλλά και τις τιμολογήσεις τους.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

"Το μικρό Πάσχα του Καλοκαιριού".

Στο χώρο του σύμπαντος το φαινόμενο της έκλειψης του ηλίου είναι κάτι που συχνά συμβαίνει. Στο χώρο της χριστιανικής πίστης όμως, υπάρχει ένας ήλιος που δεν γνωρίζει έκλειψη εις τον αιώνα. Είναι ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο Χριστός!. Μαζί του λάμπει στους αιώνες και ο ήλιος της Παναγίας μητέρας του. Και δεν μπορεί να μην είναι ήλιος, η Παναγία μητέρα του Θεού, «ή μετά Θεόν Θεός», κατά τον άγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, καθώς είναι εκείνη που δέχθηκε μέσα της, εκύησε, εγέννησε, γαλακτοτρόφησε και ανέθρεψε το νοητό Ήλιο της Δικαιοσύνης.

Ζούμε σε κλίμα συνεχούς αβεβαιότητας. Η προσπάθεια για ισορρόπηση ανάμεσα στις ρευστές συνθήκες που διαμορφώνει η πανδημία και στην ανάγκη επιστροφής σε οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, γίνεται όλο και πιο κοπιώδης. Ο συνδυασμός υγειονομικής ασφάλειας και ανοίγματος του τουρισμού αποτελεί δυσεπίλυτο γρίφο. Η ανάγκη να συνδυαστούν αυτά τα δυο, όμως, παραμένει επιτακτική, καθώς η χώρα δεν αντέχει άλλο lockdown.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Μεγαλώνοντας ο  άνθρωπος   αποκτά εμπειρίες που τον οδηγούν στο να αφαιρεί από τη ζωή του πρόσωπα και πράγματα, έχοντας το μέτρο της συγκρίσεως, αφαιρεί από το μυαλό του ορισμένες ιδέες, απόψεις, αντιλήψεις οι οποίες σχετίζονται με τους συνανθρώπους του και τις συμπεριφορές της. Αυτά που πρέπει να κρατήσει αναλλοίωτα μέχρι αποδημήσεώς του, είναι οι ηθικές αξίες, η αγάπη προς την Πατρίδα, τη Θρησκεία και την οικογένεια.

Γράφει ο Νίκος Κουζίνης, Αξιωματικός Πολεμικής Αεροπορίας ε.α.

Κάθε χρόνο, την  6η Αυγούστου γίνονται κάποιες εκδηλώσεις και αναφορές, για τα θύματα της Χιροσιμα και του Ναγκασάκι. Αναφέρονται εκτενώς για τα πρώτα θύματα των ατομικών επιθέσεων αλλά ξεχνούν να μας αναλύσουν και κάποια «γιατί». Βεβαίως τα θύματα δεν παύουν να είναι σεβαστά, αλλά θα πρέπει το ίδιο να γίνεται και για τα «άλλα» θύματα. Τα άγνωστα ή ΗΘΕΛΗΜΕΝΑ «ΑΓΝΩΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ»

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ο Τουρκικός επεκτατισμός στο Αιγαίο ... μύθος ή πραγματικότητα; Με την εισβολή στη Κύπρο, άρχισε να ενεργοποιείται η διαχρονική βουλιμία των Τούρκων για νέες κατακτήσεις.

 

Εδώ και λίγες δεκαετίες η Τουρκία προσπαθεί να επιβάλλει αλλαγή συνόρων με την Ελλάδα, επιδεικνύοντας ένα απροκάλυπτο επεκτατισμό, με ένταση που αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την συγκυριακή δύναμη ή αδυναμία της Ελλάδος.