Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 5:27:53 μμ
Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 12:30

Εκλογές σαν παλιά ελληνική ταινία

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Αυτές οι εκλογές πραγματικά μου θυμίζουν ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Λες και ο Μαυρογιαλούρος κι ο Γκρούεζας, ο Μαντάς και ο Γκόρτσος, ο βουλευτής Φερέκης κι ο ψευτοθόδωρος, ακόμη κι ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος έχουν δραπετεύσει από τις μπομπίνες των φιλμ και πρωταγωνιστούν στη σημερινή πολιτική σκηνή. Και δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι ατάκες που ταιριάζουν γάντι στη σημερινή κατάσταση, όπως το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» που λέει ο Ηλιόπουλος για να περιγράψει τη δυσθυμία, την απογοήτευση και τον προβληματισμό που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των μελών της οικογένειας του, όπως και στα δικά μας που παρακολουθούν με σκεπτικισμό το πολιτικό γίγνεσθαι.

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 11:55

Να λέμε και τα καλά…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, δάσκαλος.

Πολλές φορές όλοι εμείς που γράφουμε στα τοπικά έντυπα γινόμαστε γκρινιάρηδες επικρίνοντας με τα κείμενά μας τα τεκταινόμενα στη λειτουργία του κράτους μας, του Δήμου μας κτλ. Ιδιαίτερα εγώ που γράφω αυτές τις γραμμές διακρίνομαι για την υπερβολική αρκετές φορές γκρίνια μου για πράγματα που αφορούν τη διοίκηση του Δήμου μας. Ο λόγος βέβαια είναι η αγάπη μου για το Κιλκίς και η έγνοια μου για τη λύση χρονιζόντων προβλημάτων με τρόπο που με την υποκειμενική μου κρίση αντιλαμβάνομαι.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Για τους φόρους και πόσο θα αυξηθούν ή θα μειωθούν ήταν μέχρι χθες η δημόσια συζήτηση, κατά το συμφέρον ή τις προεκλογικές σκοπιμότητες των κομμάτων εξουσίας.
Αν πρέπει να αυξηθούν για τους πλούσιους, αν θα μειωθούν και πόσο για τη μεσαία τάξη και τους φτωχούς η υψηλών τόνων προεκλογική αντιδικία μέχρι την παρέμβαση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο οποίος για δεύτερη φορά μέσα σε προεκλογική περίοδο επιχειρεί να επαναφέρει τη σοβαρότητα στο δημόσιο διάλογο.

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 10:21

Εκλογικές ιδιομορφίες

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στις εκλογές κατά κανόνα επιλέγουμε τον κυβερνήτη της χώρας και μαζί με αυτόν επιλέγουμε την ιδεολογία του και το πρόγραμμα του. Όμως οι εκλογές της 25ης Ιουνίου διαφέρουν από όλες τις προηγούμενες, διότι έχουν τις δίκες τους ιδιαιτερότητες.

Ο μεγάλος ανταγωνισμός στον χώρο του διαδικτυακού στοιχήματος δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα διασκεδαστικό και γεμάτο ένταση παιχνίδι. Οι bookmakers επιχειρούν να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε μία προσπάθεια να προσελκύσουν νέους παίκτες στις πλατφόρμες τους.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 18:22

Η Σμύρνη

Συντάκτης:

Γράφει η Φωτεινή Αρσλανίδου.

Η Σμύρνη, η Μικρά Ασία, η Καππαδοκία, ο Πόντος, η Ανατολική Θράκη δεν ξεχνιούνται. Στα ερείπιά τους σεργιανίζει η θλιμμένη ψυχή της Ελλάδος.

Η Μικρασιατική καταστροφή έχει πολλές διαστάσεις, τις οποίες για να συνειδητοποιήσει κανείς πρέπει να έχει άγρυπνη συνείδηση.

Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 12:30

The tourist…

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Τερζενίδης.

Όπως θα θυμούνται οι… σύντροφοι του Σύριζα στο Κιλκίς, στις εκλογές της 21ης Μαΐου, το κόμμα τους ήρθε τρίτο και με διαφορά από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ, με τα ποσοστά του να σημειώνουν κάθετη πτώση. Η Ν.Δ. αμέσως μετά τις εκλογές έβαλε στόχο την εκλογή δεύτερου βουλευτή στο ν. Κιλκίς, δηλαδή να αφαιρέσει την έδρα από τον Σύριζα.

Έχω γνώση βιωματική  όλων των κομματικών σχηματισμών, που δημιουργήθηκαν από αντίδραση ή διαμαρτυρία. Ανήκοντας στον λαϊκό και πατριωτικό χώρο με αδιαπραγμάτευτη την εθνική συνείδηση, σε δύο από αυτά συμμετείχα με αρνητική εμπειρία. Την πρώτη φορά ως νεολαίος στην ηγετική ομάδα της εθνικής παράταξης το 1977. Την δεύτερη ως βουλευτής το 2011 στο ΛΑΟΣ. Γρήγορα αποχώρησα και από τα δύο. Την πρώτη φορά σε ένα χρόνο, όταν διαπίστωσα προσωπικές διαδρομές, συναλλαγές και ιδιοτέλεια αντί πολιτικής. Την δεύτερη σε έξι μήνες, όταν ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα του δεν άντεξαν στα «δύσκολα» των μνημονίων.

Η Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος φέρνει ακόμη πιο επιτακτικά στο προσκήνιο το δίλημμα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». Ο γιορτασμός αυτής της ημέρας δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την υποκρισία των επιτελείων του συστήματος, των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των πολιτικών εκπροσώπων τους, που για ακόμη μία χρονιά χύνουν “κροκοδείλια δάκρυα” για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ενώ είναι οι ίδιοι που την προκαλούν.