Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2021, 8:06:51 μμ
etpa
Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 22:51

Η πολιτεία σου να σε στηρίζει και όχι ο τίτλος

Συντάκτης:

Γράφει η Σοφία Κεσίδου, Πολίτισσα του Δήμου Κιλκίς.

Ανατέλλει μια εποχή όπου ο κάθε ενδιαφερόμενος θα ξέρει πως το δύσκολο δεν είναι ν’ ανέβεις, αλλά να σταθείς. Πως η πολιτεία σου και μόνη θα σε στηρίζει, όχι ο τίτλος”.

Αυτό το απόσπασμα από το δοκίμιο του Άγγελου Τερζάκη  “Τα παιδιά με τα κλωνάρια” και η  συμπεριφορά των εχόντων εξουσία αποτέλεσαν την αφορμή των σκέψεων που ακολουθούν.

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 22:32

Το σύνδρομο του κουλουρτζή

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Δεν ξέρω αν είναι διαπιστωμένο ή όχι, ότι ανάλογα με το κάθε επάγγελμα που εξασκεί ο καθένας μας, αυτό του προσδίδει και ανάλογο τρόπο δεξιότητας σκέψης και συμπεριφοράς, στις διάφορες εκδηλώσεις του βίου του. Αδιακρίτως αν η εξάσκησή του ως προυπόθεση συνεπάγεται μόρφωσης όλων των βαθμίδων ή αν είναι αποτέλεσμα εμπειρίας.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Όταν το 1918, έληξε ο αιματηρός Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ανθρωπότητα ανέπνεε ανακουφισμένη, ενώ πολλοί λαοί προσδοκούσαν, ότι θα ζήσουν ελεύθεροι και άλλοι ότι θα αποκτήσουν δικαιώματα. 
Οι προσδοκίες όλων επικεντρώνονταν στη Σύνοδο Ειρήνης των Παρισίων, σ’ αυτό που η κοινή γνώμη είχε ονομάσει Συνδιάσκεψη Ειρήνης.

Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2020 18:44

Rural Broadband: Internet και στο χωριό με τη βοήθεια του ΕΣΠΑ

Συντάκτης:

Του Θοδωρή Καραουλάνη / euractiv.gr.

Ένα εξαιρετικό, βραβευμένο έργο που «έσπασε» την απομόνωση πολλών ορεινών, νησιωτικών και άλλων «μειονεκτικών» περιοχών της χώρας, προσφέροντας σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες πρόσβαση στο Internet και σε ευρυζωνικές υπηρεσίες, είναι το Rural Broadband που χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες.
Ίσως αυτό ήταν και η αιτία που τόσο νωρίς, τόσο άδοξα και καταστροφικά για το έθνος κατέληξε στον τάφο.
Από τη στιγμή που αποδέχτηκε να κυβερνήσει την ρημαγμένη καθόλα Ελλάδα, (η ιστορία επαναλαμβάνεται) έθεσε όλο του το είναι στη διάθεση της Πατρίδας.
Στο έργο του αυτό ήρθε αντιμέτωπος με ντόπια και ξένα συμφέροντα, τα οποία συνασπίστηκαν εναντίον του και εν πολλοίς συνεργάστηκαν στην δολοφονία του.

Του Θεόφιλου Τιρεκίδη, Τομεάρχη Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΔΕΕΠ νομού Κιλκίς. 
Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι μόνο τα ιδιωτικά πανεπιστήμια διδάσκουν αγγλόφωνα προγράμματα στη χώρα μας. 
Από χθες, όμως, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ), σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος (ΔΙ.ΠΑ.Ε.) υλοποιούν το πρώτο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, με την επωνυμία «ΒΑ Program in the Archaeology ,History and Literature of Ancient Greece».
Πέμπτη, 01 Οκτωβρίου 2020 21:42

Μικρές εύθυμες σχολικές ιστορίες

Συντάκτης:

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Διορισμός. Η ανακοίνωση του πρώτου διορισμού μου στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως έγινε τον Απρίλιο του 1963 και με βρήκε επισκέπτη-εργαζόμενο στη Γερμανία κοντά στον αδελφό μου τον Ευθύμη. Λέγω επισκέπτη-εργαζόμενο γιατί εκείνα τα χρόνια έψαχναν «στους δρόμους» εργάτες, και την επομένη μέρα που πάτησα το πόδι μου στη Γερμανία βρήκα δουλειά.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 22:30

Τα σχολικά (απο)γεύματα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Η μήτρα του καλού και του κακού δεν βρίσκεται  έξω από τον άνθρωπο.  Ό,τι  γίνεται στον έξω κόσμο  πρώτα κατασκευάζεται μέσα μας. Αν δεν νιώσεις πως, όταν καίγεται ένας άνθρωπος, είσαι εσύ, αν δεν αισθανθείς, πως όταν πεινά ένα παιδί, είναι το δικό σου, αν δεν δεις τα βάσανά του συνανθρώπου σου, σαν να είναι και δικά σου, τότε τον  άνθρωπο που έθαψες μέσα σου, δεν πρόκειται να τον αναστήσεις.

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Πολλοί αναλυτές αλλά και πολιτικοί ηγέτες παγκοσμίως αιφνιδιάζονται, τα τελευταία χρόνια, από τις κινήσεις του Ερντογάν. Έτσι, λοιπόν, αιφνιδιάστηκαν με την αγορά, εκ μέρους του, των πυραύλων S 400 από τη Ρωσία. Αιφνιδιάστηκαν από την τόλμη (ή το θράσος του) να στείλει γεωτρύπανο στην ΑΟΖ της Κύπρου, κάνοντας έτσι πράξη τις απειλές του, καθώς το είχε ανακοινώσει καιρό πριν.

Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020 08:59

Δεν τους ενδιαφέρει η υγεία αλλά η φοβία

Συντάκτης:

Γράφει ο Χαράλαμπος Μακρίδης.

Αν τους ενδιέφερε η υγεία θα προσλάμβαναν καθηγητές, καθαρίστριες, θα σπάγανε τα τμήματα σε 15αρια, θα βρίσκαν και άλλα κτίρια ή θα έβαζαν και απογευματινή βάρδια, αντί να στοιβάζουν τα παιδιά σε τμήματα των 27 ατόμων με μάσκες, δημιουργώντας συνθήκες φυλακής και μετατρέποντας τους εκπαιδευτικούς σε αστυνομικούς -δεσμοφύλακες.