Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021, 5:34:08 μμ
etpa
Σάββατο, 01 Αυγούστου 2020 23:51

ΧΡΟΝΟγράφημα: Το έπος των πανδημιών

Συντάκτης:

Γράφει η Δέσποινα Ξιφιλίδου, τέως Λυκειάρχης.

Ιέ μου…Ιέ μου…πώς να σε αποκαλέσω καιροσκόπο; αφού καραδοκείς, ώσπου να βρεις την ευκαιρία να επιτεθείς στον άνθρωπο -ξενιστή σου- προκαλώντας τον ακόμα και το θάνατο; Αταξικό; αφού δεν κάνεις καμία κοινωνική διάκριση; Δημοκρατικό; Αφού επιθυμείς πλήθη νοσούντων και μάλιστα σε μεγάλη γεωγραφική έκταση;

Η επανεκκίνηση της κρουαζιέρας από αύριο, 1η Αυγούστου δημιουργεί θετικές προσδοκίες για τον ελληνικό τουρισμό. 
Σε μια περίοδο όπου οι πληρότητες στα τουριστικά καταλύματα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι, η έλευση χιλιάδων ξένων τουριστών, μέσω της κρουαζιέρας, σηματοδοτεί και την μετάβαση σε μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία.
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 23:17

Ελλάδα 2020

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Το Ευαγγέλιο δεν κάνει από μόνο του τον Χριστιανό, αν ο πιστός δεν τηρεί τα όσα γράφει. Η κοινωνία αλλάζει ως εκεί που αλλάζουν τα μέλη της. Ζούμε σε ημέρες στεγνές από πατριωτικές ιδέες. Σε εποχές που ο άνθρωπος δεν κρίνεται από το «είναι» του, αλλά από το «έχειν» του. Οι αρετές είναι στολίδια για τα παραμύθια, οι χαρές είναι μόνο  για όσους μπορούν να τις χαρούν και οι αξίες έγιναν «φυλαχτά», κλειστά  ερμητικά στα σεντούκια της ιστορίας.

Κάποτε ήταν ο αγαπημένος εχθρός των μανάδων και των γιαγιάδων μας. Ενέσκηπταν τα βράδυα στα κοτέτσια κι αν έβρισκαν ανοιχτή πόρτα, το άλλο πρωί δεν έβρισκαν κότες και νουσάκες και πιλίτζια οι νοικοκυρές. Ενίοτε μάλιστα συνιστούσαν και μαθηματικό πονοκέφαλο. Σαν κι αυτόν που βασάνισε την ταλαιπωρημένη πρόσφυγα μάνα στα μέσα της δεκαετίας του ’30 όταν στα μαθήματα που οργάνωνε τότε το κράτος για τις εγκύκλιες γνώσεις στους κατά βάση αγράμματους πρόσφυγες, ήρθε αντιμέτωπη με το εξής δυσκατάβλητο ερώτημα:

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΦΙΛΟΥ ΤΙΡΕΚΙΔΗ.

Τομεάρχη Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ΔΕΕΠ Ν. Κιλκίς.

Η αλλαγή σελίδας έγινε και μαζί και το πέρασμα σε μία νέα εποχή. Μια εποχή πιο δημιουργική, ανεξάρτητη, χωρίς κατάλοιπα του παρελθόντος και που όπως αποδεικνύεται «περνά» καθημερινά με άριστα τις εξετάσεις.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Περισσότερο από όλον τον Ελληνισμό οι Θρακιώτες είμαστε δεμένοι με την Πόλη και το Βυζάντιο.  Η Θράκη είναι η περιοχή με ελληνικό πληθυσμό, η πιο κοντινή στην Πόλη. Την Αγκαλιάζει κυριολεκτικά. Έχουμε και ζωντανές μαρτυρίες από τους παππούδες μας που επισκέφθηκαν και μέσα από εμπορικές συναλλαγές της τότε εποχής την Πόλη…

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2020 22:13

Δωροδοκία με... ζαρζαβατικά

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Ήταν εκεί κάπου στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1980 και υπηρετούσα ως δάσκαλος σε χωριό του νομού μας. Φρέσκο ακόμα το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και η εγκύκλιος του Υπουργείου ήταν σαφής. Έπρεπε να ψάξουμε στις αποθήκες του σχολείου, να βρούμε παλιές εικόνες με τα πρόσωπα των βασιλιάδων και των δικτατόρων, να συντάξουμε πρωτόκολλο καταστροφής και να τις παραδώσουμε.

Λαμπρός ο εορτασμός της επετείου της ιστορικής μάχης στο Κιλκίς την 21η Ιουνίου του 2013. Και έτσι πρέπει να είναι.

Για όσους γνωρίζουν την ιστορία του τόπου μας και γενικότερα της Μακεδονίας κατά την περίοδο μέχρι την λήξη των βαλκανικών πολέμων και το τέλος του Μακεδονικού Αγώνα, δεν είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς την σπουδαιότητα των χώρων που έλαβαν χώρα διάφορες μάχες αλλά ούτε  των μνημείων  και των μουσείων που αποτυπώνουν την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 12:13

Η «σαβούρα»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η πολιτική είναι όπως κι ο έρωτας. Στην αρχή έχει ορμή και πάθος. Έχει ένταση και φαντασίωση. Διαπνέεται από αισθήματα επαναστατικά κι αγαπά το ωραίο και το όμορφο. Με τον καιρό, όπως ο Έρωτας, έτσι κι αυτή, χάνει το πάθος της κι αναζητά νέους ορίζοντες, αφήνοντας πίσω της υποσχέσεις, που ντρέπονται και οι ίδιες και παραβιάζοντας κάθε έννοια εμπιστοσύνης.

Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020 23:09

Πολιτική υπεροχή ενόψει (νέων) προκλήσεων

Συντάκτης:

Του Γιώργου Φλωρίδη, πρώην υπουργού, βουλευτή Κιλκίς.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ τον Ιούλιο του 2019, με την ταυτόχρονη αποδοκιμασία της πεντάχρονης λαϊκιστικής αποκάλυψης, εξέφρασε μια βαθύτερη ιδεολογικοπολιτική διεργασία και μετατόπιση του κοινωνικού σώματος. Εξέφρασε την ώριμη ανάγκη για υπέρβαση του κύκλου της ανεκπλήρωτης μεγαλοστομίας, του διαλυτικού διχασμού και του παρασιτικού προστατευτισμού, που κράτησε στάσιμη τη χώρα.