Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023, 10:06:42 μμ
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 11:34

Περί καπιταλισμού

Συντάκτης:

Κατρακυλούν τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο. Στην Ιαπωνία κοντεύουν να γίνουν …αρνητικά. Σε πληρώνουν για να σε δανείσουν. Μοναδική εξαίρεση η Ελλάς. Οι Τράπεζές μας όταν ανέβαιναν  τα επιτόκια με τα οποία δανείζονταν αλματωδώς ανέβαζαν τα δικά τους επιτόκια χορηγήσεων, αλλά τώρα που πέφτουν τα επιτόκια με τα οποία δανείζονται συνεχίζουν, λόγω κεκτημένης …βουλιμίας,  να  αυξάνουν τα επιτόκια στους δανειολήπτες.
Η τιμή του αργού κατήλθε και από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Υποδιπλασιάστηκε σε σχέση με τα 145 δολάρια προ εκατό ημερών. Αλλά η τιμή στα πρατήρια δεν λέει να ξεκολλήσει αισθητά από το ευρώ/ λίτρο.
Ιδού  ελληνικός καπιταλισμός όπως μεγαλουργεί επί ημερών του κατ’ εξοχήν καπιταλιστικού κόμματος.
Οι Γάλλοι αναπολούσαν τη δημοκρατία με μια εξόχως ειρωνική φράση όταν ζούσαν την παρακμή της: «Τι ωραία που ήταν η Δημοκρατία στα χρόνια της Αυτοκρατορίας».
Τηρουμένων των αναλογιών αναπολούμε σήμερα: «Τι ωραίος που ήταν ο καπιταλισμός στα χρόνια του σοσιαλισμού»!

Το 1979 ο τότε Υφυπουργός Αχιλέας Καραμανλής εγκαινίαζε τη θεμελίωση του κλειστού Εθνικού Γυμναστηρίου Νεάπολης στο πρώην Στρατόπεδο Στρεμπενιώτη. Κάποια στιγμή απευθύνθηκε στον υφυπουργό ο Δήμαρχος Νεάπολης αείμνηστος Αλέκος Μπινιώρης και του ζήτησε να χαιρετήσει και αυτός στην εκδήλωση οπότε ακολούθησε ο εξής διάλογος:
Α. Καραμανλής: Γιατί  θέλετε να μιλήσετε, τι θα πείτε κ. Δήμαρχε;
Μπινιώρης: Δήμαρχος του τόπου είμαι και εξ άλλου συμβάλλαμε και εμείς σαν Διοίκηση του Δήμου στη έγκριση κατασκευής του κλειστού.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 10:51

Δεν ξεχνά

Συντάκτης:

Στη Βουλή και εγγράφως πρέπει να είναι σοβαρός. Κι όταν ερωντάται να απαντά με σωφροσύνη. Έτσι και έπραξε ο κ. Ιωαννίδης στην ερώτηση των δυο βουλευτών του Κ.Κ.Ε. για την αποπεράτωση του κλειστού κολυμβητηρίου.
Θα το δημοπρατήσουμε, δεσμεύτηκε εγγράφως.
Βεβαίως από τις δεσμεύσεις ουδείς έπαθε τίποτε εν Ελλάδι. Κι όταν μας επισκέφτηκε ένα μήνα αργότερα, ανήμερα της εθνικής επετείου, διέπραξε ασχήμιες και μάλιστα στις επετειακές εκδηλώσεις.
Να έρθει να τα πληρώσει το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε στον έκπληκτο Δήμαρχο του Κιλκίς.
Αντίδραση βγαλμένη μέσα από τις κερκίδες, όπου τα πλήθη τω οπαδών κραυγάζουν.
Προφανώς δεν είναι όλοι οι υπουργοί σαν τον κ. Ιωαννίδη. Ούτε συμπεριφέρονται όπως ο πρώην προπονητής μπάσκετ. Αλλά…
Αλλά είναι μερικοί σαν τον κ. Ιωαννίδη που δικαιώνουν τους φανατικούς της άλλης πλευράς, όταν αποφαίνονται δια βοής: ο λαός δε ξεχνά τι σημαίνει δεξιά.
Και να θέλει να ξεχάσει δηλαδή, δεν τον αφήνουν υφυπουργοί όπως ο κ. Ιωαννίδης.

Συνηθίζουμε να ελεεινολογούμε την πολιτική ζωή των ΗΠΑ εμείς οι Έλληνες φωτοδότες του δυτικού πολιτισμού.
Υποτίθεται πως εμείς ασχολούμαστε με την ουσία της πολιτικής κι εκείνοι με το σόου, το θέαμα, το ευτελές, όταν βέβαια δεν τους κατηγορούμε ως τους «φονιάδες των λαών».
Ωστόσο οι πρωταγωνιστές της σημαντικότερης μεταπολεμικά εκλογικής αντιπαράθεσης στις ΗΠΑ και κατ’ επέκταση το αμερικανικό πολιτικό σύστημα, έδωσαν ένα μάθημα συνολικά στους Ευρωπαίους και κατά μείζονα λόγο στους μονίμως εκτροχιασμένους συνέλληνες πολιτικούς.

Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 10:23

Απρέπεια

Συντάκτης:

Ήταν τουλάχιστον πολιτικά απρεπής η συμπεριφορά των διοργανωτών της ημερίδας για τον Βοτανικό Κήπο που επέλεξαν να μην διαβάσουν ένα σύντομο χαιρετισμό του Υφυπουργού Κ. Κιλτίδη.
Απρεπής και συνάμα αντιπαραγωγική. Αν η διοργάνωση αποσκοπούσε στην ενημέρωση περί τη λειτουργία και τη συνέχισή της υπό οποιοδήποτε νομικό καθεστώς οι διοργανωτές ώφειλαν να ενημερώσουν και για τις αποφάσεις και θέσεις του Υπουργείου ώστε να κριθούν από τους συμμετέχοντες.
Η εξήγηση περί «έλλειψης χρόνου» για ένα τρίλεπτο χαιρετισμό του καθ’ ύλην αρμόδιου υφυπουργού είναι σχεδόν κωμική όταν αφορά σε μια δίωρη εκδήλωση.
Μπορούμε να αντιληφθούμε ότι οι διοργανωτές δεν τρέφουν τα καλύτερα αισθήματα ή την καλύτερη άποψη - και δικαίωμά τους- για τον κ. Κιλτίδη και την προσφορά του στον Βοτανικό Κήπο.
Αλλά ακόμη και σε μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα αποτελούσε πράξη έξυπνη να διαβαστεί το κείμενο με τις θέσεις του «αντιδίκου» ή του αντιπάλου. Πόσο μάλλον σε μια ημερίδα.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 10:10

Τρεις το λάδι…

Συντάκτης:

Πέρυσι λοιπόν που όντως ξεκίνησε μια φρενήρης πορεία αύξησης της τιμής του σίτου, την ακολούθησε αντίστοιχη αύξηση της τιμής του ψωμιού. Και σε κάθε ερώτηση ή παράπονο που διατυπώνονταν η απάντηση παρέπεμπε στη γενεσιουργό αιτία.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 10:04

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Σύντροφοι και συντρόφισσες, φίλοι και φίλες
Με την τελευταία κρίση και την προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να σωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα εκείνο που έχει καταρρεύσει είναι το διαχρονικό παραμύθι που μας πουλούσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να ασκήσουν πιο φιλολαϊκή πολιτική. Όχι μόνο υπάρχουν αλλά είναι και πολλά. Τόσο πολλά που  μπορούν να διαθέσουν 28 δις ευρώ για τη στήριξη των τραπεζιτών.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:49

Να η ευκαιρία…

Συντάκτης:

Ήταν αναγκαίος ένας ευρύς διάλογος περί τις αναπτυξιακές επιλογές του ν. Κιλκίς. Ποιο είναι το μέλλον μας, πως το εξυπηρετούν η κεντρική διοίκηση, η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και στη συνέχεια η Νομαρχία και οι δήμοι.

Τετάρτη, 05 Νοεμβρίου 2008 09:28

Μαζέψτε τον

Συντάκτης:

Σήμερα  κιόλας οφείλει ο πρωθυπουργός να «τραβήξει το αυτί» του παρεκτραπέντος Υφυπουργού κ. Ιωαννίδη. Δεν νοείται υπουργός της κυβέρνησης να προσβάλλει αναίτια και απρόκλητα τον Δήμαρχο της πόλης που τον φιλοξενεί.
Είναι εκτός πολιτικού πολιτισμού μια χώρας της Ε.Ε. κυβερνητικό στέλεχος να αφήνει φριχτά υπονοούμενα και να προσβάλει βάναυσα αντιπάλους και Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πέμπτη, 30 Οκτωβρίου 2008 12:10

Θα το φάνε το κεφάλι τους

Συντάκτης:

Προχτές τα γράφαμε. Με τούτα και με τ’ άλλα θα το φάνε το κεφάλι τους εκεί στο Μαξίμου. Συγκλονίστηκε η Ελλάδα από το Βατοπέδι κι ο Καραμανλής ύστερα από δυο μήνες  δέχτηκε να φύγουν ένας δυο υπουργοί του, το εγκώμιο των οποίων έπλεξε! Οι τράπεζες έχουνε καταστεί συνώνυμες με τους χειρότερους εκμεταλλευτές του κοσμάκη και μόλις ταρακουνήθηκαν τα κέρδη τους από την παγκόσμια κρίση των χρηματιστηρίων ως δια μαγείας εξασφαλίστηκαν 28 δις για τη …διάσωσή τους.
Σε συνθήκες τουλάχιστον περίεργες και κατά παγκόσμια πρωτοτυπία  δεν λένε τα ονόματα των τραπεζών που κινδυνεύουν διότι θα απολεσθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου! Για να τους αποδοκιμάσει μέχρι κι ο Βγενόπουλος της MIG.
Κι αυτά συμβαίνουν όταν για την ενίσχυση των φτωχών της χώρας προβλέφτηκαν (κι αν) 100 εκατ. ευρώ!
. Ήδη ακούγεται βαρύς ο αχός της επερχόμενης κατρακύλας τους. Για πρώτη φορά ο κόσμος δεν θεωρεί τη Ν.Δ φαβορί για να κερδίσει τις εκλογές. Αλλά οι ωτασπίδες στο Μαξίμου και στο Υπουργείο οικονομίας αποδεικνύονται αποτελεσματικές.