Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 1:31:59 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 18:32

Στοχοθεσία ή λεηλασία;

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Από την πρώτη μέρα τα σεμινάρια διαδέχονταν το ένα μετά το άλλο.
Η αυστηρή οργάνωση, με οδηγίες για το κάθε τι και υψηλή αίσθηση της ευθύνης διοικούντων και διοικούμενων, δεν επέτρεπε λάθη ή παραλείψεις για τη σωματική ακεραιότητα εργαζομένων και τρίτων.
Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2021 18:16

Παραδοσιακά κάλαντα των Χριστουγέννων

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Τα κάλαντα, τα ευχετικά και εγκωμιαστικά άσματα που όλοι ανεξαιρέτως τραγουδήσαμε σαν παιδιά την παραμονή των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς ή των Θεοφανείων αποτελούν μια από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων.

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 13:55

Ναός και κορονοϊός σε πέντε εικόνες

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Το έχουμε ακούσει δεκάδες φορές και δεν εννοούμε να το εμπεδώσουμε. Όποιος βρίσκεται σε κλειστό χώρο χωρίς μέτρα προστασίας, ή κολλάει ο ίδιος  κορονοϊό ή σπέρνει γύρω του αρρώστια και θάνατο. Ακόμη και ένας εμβολιασμένος εάν δεχθεί μεγάλο ιικό φορτίο (όπως γίνεται σε κλειστούς μη αεριζόμενους χώρους) ενδέχεται και αυτός να αρρωστήσει. 

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2021 11:10

Πρώτη φορά «Ευρωπαϊκά Χριστούγεννα» στο χωριό μου

Συντάκτης:

Ήταν παραμονές Χριστουγέννων του 1960, όταν η δασκάλα μας ενημέρωσε ότι φέτος θα γιορτάσουμε με Χριστουγεννιάτικο δένδρο.

Τί θα είναι αυτό το «Χριστουγεννιάτικο δένδρο», απορήσαμε, τί γιορτή θα κάνουμε;

Γράφει ο Θεόδωρος Πασσαλίδης, πρ. βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ.

Τελειώνουν οριστικά οι βαλκανικοί πόλεμοι. Ελευθερώνεται η Θεσσαλονίκη 26/10/1912. Ελευθερώνεται το Κιλκίς 21 Ιουνίου 1913. Με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου Αύγουστος 1913. Προσαρτήθηκε στον ελληνικό κορμό, Μακεδονία, Ήπειρος, νησιά του Αιγαίου, Κρήτη. Η Ελλάδα έχει σχεδόν διπλασιασθεί εδαφικά. Αύξηση πληθυσμού 2.000.000 κατοίκους.

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2021 17:58

Τα κάλαντα των Χριστουγέννων στο προπολεμικό Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Στο προπολεμικό Κιλκίς τα κάλαντα ήταν το έθιμο που με ανυπομονησία περίμεναν τα παιδιά αλλά συμμετείχαν σε αυτό και οι μεγάλοι. Οι μικροί τραγουδιστές, συγκεντρωμένοι σε ομάδες, έψελναν τα κάλαντα κρατώντας στο χέρι ένα φαναράκι, του οποίου το περίβλημα από χαρτόνι είχε τέτοιο άνοιγμα ώστε το φως να δίνει την εντύπωση αστεριού. Τα φανάρια, που είχαν μέσα ένα σπερματσέτο, τα αγόραζαν από τους λευκοσιδηρουργούς, τους τενεκετζήδες όπως τους έλεγαν.

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 16:36

Ανανέωση ή αναπαλαίωση;

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Το 1911 ο νεαρός επαναστάτης Ελευθέριος Βενιζέλος επέτυχε πλήρως να εφαρμόσει την ένοπλη εντολή για ανανέωση του πολιτικού συστήματος, διπλασιάζοντας την Ελλάδα.
Το 1955 ο φέρελπις σχετικά νέος Υπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής προσπάθησε να ανταποκριθεί στην εστεμμένη εντολή για συγκεκριμένης κατεύθυνσης ανανέωση του πολιτικού συστήματος.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Την προπολεμική περίοδο το χιόνι επισκεπτόταν το Κιλκίς από τις αρχές Νοεμβρίου ενώ η μεγαλύτερη συχνότητα χιονόπτωσης παρουσιαζόταν τους δυο τελευταίους χειμερινούς μήνες, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Η μέση ημερομηνία του πρώτου χιονιού ήταν του αγίου Νικολάου ενώ του τελευταίου το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Η σημερινή ημέρα είναι πολύ σημαντική για την παράταξή μας. Είναι ημέρα χαράς και συνάμα ημέρα ευθύνης. Η μαζική συμμετοχή του προοδευτικού κόσμου στην εκλογική διαδικασία του Κινήματος Αλλαγής στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: είμαστε εδώ.

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2021 19:18

Ο μικρός λούστρος

Συντάκτης:

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, Εκπαιδευτικού – συγγραφέα.

...Ο πατέρας της Μερόπης λεγόταν Γρηγόρης Καραπιπέρωφ, ήταν απόφοιτος του Γυμνασίου του Καρς και είχε υπηρετήσει στο ρωσικό στρατό. Στην Ελλάδα ήρθε το 1914, μαζί με άλλους δύο δασκάλους από το Βεζίνκιοϊ για να δουν από κοντά, πώς είναι η ζωή εδώ. Ο πατέρας του Γρηγόρη και παππούς της Μερόπης, τού είχε πει να μη γυρίσει πίσω στο Καρς, δωροδοκώντας, μάλιστα, τις ρωσικές αρχές, γιατί,  αν γυρνούσε, θα έπρεπε να υπηρετήσει ξανά στο ρωσικό στρατό.