Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 3:42:55 μμ
Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2021 19:52

Προπολεμικές απογραφές του πληθυσμού

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η απογραφή πληθυσμού – κατοικιών 2021 έχει ήδη ξεκινήσει και έτσι το ζήτημα των παλαιότερων απογραφών αποκτά μια επικαιρότητα.

Μετά το τέλος του Β’ βαλκανικού πολέμου η κυβέρνηση θεώρησε ως επείγουσα ανάγκη την καταμέτρηση του πληθυσμού των απελευθερωμένων περιοχών, των Νέων Χωρών όπως ονομάζονταν.

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 20:11

Οι πολλαπλές δόσεις των εμβολίων

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Άρχισε πάλι η μουρμούρα. Δεν φθάνουν οι δυο δόσεις εμβολίου; Κάθε τόσο θα μας υποχρεώνουν να κάνουμε εμβόλια; Μήπως οι πολλές δόσεις προκαλούν κάποια ζημιά στον οργανισμό μου; Εγώ το καθήκον μου το έκανα, έχω το πιστοποιητικό και δεν ξαναεμβολιάζομαι.

Του Θεοφύλακτου Παγλαρίδη.

Διαστάσεις φαρσοκωμωδίας τείνει να προσλάβει το ζήτημα-ερώτημα αν υπάρχουν εκπονημένες από το παρελθόν μελέτες για τα φράγματα Μεταξοχωρίου και Κάρπης. Και λέμε φαρσοκωμωδίας επί του παρόντος διότι από την εξέλιξη που θα έχει το όλο ζήτημα δυνατόν να προσλάβει και διαστάσεις τραγωδίας.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 20:07

Περιμένοντας την απογραφή

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

‘Όλα τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι το αποτέλεσμα της αναμενόμενης απογραφής θα είναι για τη χώρα μας, σε σχέση με την προηγούμενη αρνητικό. Τα αίτια γι’ αυτή τη μείωση αλλά και την γήρανση του πληθυσμού στη χώρα μας είναι πολλά και, νομίζω, γνωστά σε όλους μας.

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2021 14:57

Ο παραδοσιακός τρόπος οργώματος

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Βλέποντας τις ημέρες αυτές τους αγρότες μας ανεβασμένους σε μεγάλους σύγχρονους γεωργικούς ελκυστήρες να επιδίδονται στην άροση, την πρώτη από τον κύκλο των γεωργικών εργασιών, σκέφθηκα να γράψω για τον παραδοσιακό τρόπο οργώματος των χωραφιών. Ο τρόπος αυτός με χρήση του ησιόδειου αρότρου διατηρήθηκε μέχρι τη δεκαετία του 1920, η έλξη όμως του σιδερένιου αρότρου με τη χρησιμοποίηση ζώων διήρκεσε μέχρι τη δεκαετία του 1960.

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021 16:59

Λέοντες και χαμαιλέοντες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Εκτελεστές να σκορπούν το θάνατο από τις ταράτσες που είχαν ακροβολιστεί και από τις γωνιές των γύρω δρόμων. Αδίστακτοι βασανιστές στα κρατητήρια να αδημονούν να αναμορφώσουν «εθνικά» τους ταραξίες, με ξυλοδαρμούς, ορθοστασία, απομόνωση, ηλεκτροσόκ, εικονικές εκτελέσεις.

Γράφει ο Νίκος Σιάνας.

Τελικά, έστω και με κουτσουρεμένες παρελάσεις, ελέω κορωνοϊού, γιορτάσαμε της επέτειο του «ΟΧΙ». Με την Θεσσαλονίκη όπως κάθε χρόνο, να είναι στο επίκεντρο του εορτασμού, Η εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση, αν και διάρκεσε μόλις μία ώρα, έστειλε τα δικά της μηνύματα, σε εχθρούς και φίλους.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Στα χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  ο άνθρωπος της Αριστεράς ήταν ο θερμός υποστηρικτής της πάλης των τάξεων, ο ένθερμος μελετητής των βιβλίων του Μαρξ, ο φανατικός απομνημονευτής των τσιτάτων του Λένιν. Ήταν πρωτοπόρος στις διαδηλώσεις, είχε λίγα λεφτά, όνειρα πολλά και το όραμα για «Ψωμί- Παιδεία - Ελευθερία» ανόθευτο κι ανίκητο στον αγώνα ενάντια στη χούντα.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 10:09

Πολυτεχνείο, μνήμης μάθημα

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Εγώ ειρωνευόμουν, όταν άκουγα την αγωνία σου και τον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό σου.
Όταν ζητούσες φάρμακα και να έλθω να σε πάρω λαβωμένο με το αυτοκίνητό, κρυβόμουν πίσω απ' τη σκιά μου.
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 20:13

Γιατί ΚεντροΔεξιά εν έτει 2022;

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι :
- Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου, Business Management, London Metropolitan  University / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας

- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφ. Παραγωγός.