Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 6:51:37 μμ
 Κατατέθηκε στη βουλή, το Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού της Ελλάδας. Αποτελεί μια μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη της χώρας, αφού προσδιορίζει τις σχετικές στρατηγικές και τις κατευθύνσεις για τα επόμενα 15 χρόνια. Περιλαμβάνει και ένα αριθμό ειδικών χωροταξικών σχεδίων, όπως σχετικά με τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μένουμε ιδιαίτερα στο τμήμα του σχεδίου που αφορά την αξιολόγηση και το ρόλο των πόλεων της Ελλάδας για την νέα οργάνωση του εθνικού μας χώρου.
Και η Χουρή Σεβίμ που γεννήθηκε στο Σεβιντικλί (Επτάλοφο) Κιλκίς, έτσι μας ιστορίες τις ταλαιπωρίες της Ανταλλαγής, τις οποίες έζησε σε ηλικία 6 ετών. Ο πατέρας μου ο οποίος έπεσε στη μάχη των Δαρδανελίων, λέγανε ότι ήτανε συμμαθητής του Κεμάλ Ατατούρκ. Όταν άρχισε η Ανταλλαγή με αλογόκαρα και βοδόκαρα βγήκαμε στο δρόμο. Μπορέσαμε και πήραμε μαζί μας οχτώ - δέκα μαγειρικά σκεύη και κάποια ρούχα ανάμεσα σ’ ένα μπαούλο.
Παρασκευή, 16 Μαϊος 2008 10:31

Λατομεία

Συντάκτης:
Στη Ρουμανία τα λατομεία είναι μετρημένα και σχεδόν συνιστούν «κλειστή» επιχειρηματική δράση. Ο λόγος; Τα συμφέροντα δεν επιτρέπουν την λειτουργία πολλών και διασπαρμένων σε όλη την επικράτεια κι ας είναι τεράστιες οι ανάγκες σε αδρανή υλικά. Αλλά αν στη Ρουμανία τα συμφέροντα φράσσουν, στο Κιλκίς τι αποτρέπει την ίδρυση και λειτουργία λατομείων όταν η αναγκαιότητά τους είναι κραυγαλέα; Προφανώς κανένα συμφέρον ή καμιά σκοπιμότητα. Παρά μόνο η επίκληση της αντίδρασης των τοπικών κοινωνιών.

Η γυναίκα, αν κι έχει τραγουδηθεί από την ποίηση ως ερωμένη, αν κι έχει υμνηθεί από την τραγωδία ως μάνα, είναι η μεγάλη αδικημένη στη διαδρομή της πάνω στη γη, όχι μόνο από τη νομοθεσία και τη γραμματική, αλλά κι ευρύτερα από τη γλώσσα.  Ο άνδρας, ιστορικά και θεσμικά πιο ισχυρός, κατασκεύασε ένα γλωσσικό σύστημα στα μέτρα και τα σταθμά τα δικά του. Άλλωστε, ο ίδιος είναι χειραφετημένος, πολύ πιο πριν από τη γυναίκα, γεγονός που φαίνεται από πολλά επαγγέλματα που διαχρονικά έχουν καταγραφεί ως ανδρικά. 

Παρασκευή, 16 Μαϊος 2008 10:22

Χρήστος Ανδρεανίδης : Προστάτες των λαών

Συντάκτης:
Για το φετινό μνημόσυνο της γενοκτονίας των ποντίων έψαχνα αφορμή να παρεκκλίνω από τις συνηθισμένες αναφορές και την βρήκα με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο νέο κρατίδιο βόρεια της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Κατάπινα τις προκλητικές επισκέψεις τούρκων ηγετών στους ομόθρησκούς τους Έλληνες της Θράκης. Με ενόχλησε η αμεσότητα της Τουρκίας να πουλήσει προστασία στα Σκόπια λες και δεν γνώριζα τι ρόλο παίζουν στα πλαίσια της σταθερής υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους από την χώρα μας.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 14:01

Η ακρίβεια και το πετρέλαιο

Συντάκτης:
Ετούτο το αργό πετρέλαιο είναι γενικώς αργό παντού πλην της χώρας μας. Εδώ αποδεικνύεται ταχύτατο. Αυξάνεται δέκα λεπτά το βαρέλι και …τσιμπάει 20 λεπτά το ψωμί, η τομάτα και η μουστάρδα.
Βήχει ένας σεϊχης και ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης του αργού εν ριπή οφθαλμού τραβάει την ανηφόρα η τιμή στα μακαρόνια, τα παπούτσια και το ελαιόλαδο.
Σκάει μια μπόμπα στην Τεχεράνη και πριν φτάσει η εικόνα των διεθνών πρακτορείων «τα σκάγια έχουν πάρει» ήδη τους δυστυχείς έλληνες καταναλωτές.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 13:59

Έσβησε ο «Γαλαξίας» της ανθρωπιάς

Συντάκτης:
 Ένας από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες επιχειρηματίες ο Βασίλης Χειμωνίδης πέθανε χθες Τρίτη και κηδεύεται σήμερα στη γενέτειρά του Κάτω Θεοδωράκι. Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρωταθλητή στην φιλανθρωπία και την αγάπη προς το γενέθλιο τόπο του, το Κάτω Θεοδωράκι και γενικότερα το Κιλκίς, σκόρπισε βαρειά λύπη και πένθος σε ολόκληρη την κοινωνία του νομού.
Ο Βασίλης Χειμωνίδης νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θεραπευτηρίου “Υγεία” καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 05:47

Μωροί ή μωρά;

Συντάκτης:
Οι εκλογές με τη μικρότερη συμμετοχή θα αποδειχθούν οι εσωκομματικές της Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ. Σε λιγότερο από εξάμηνο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν τρεις φορές στις κάλπες. Χώρια οι βουλευτικές του περασμένου Σεπτεμβριου. Μια για αρχηγό, δυο για συνέδρους και τώρα την Κυριακή για τα τοπικά τους όργανα.
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:45

Ο Κώστας Λαχάς

Συντάκτης:
Τη Δευτέρα ο Κώστας Λαχάς, από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες δημιουργούς, μας κάνει την τιμή και εκθέτει έργα του στο Κιλκίς. Το ταξίδι «Εχέδωρος - Θερμαϊκός - Εχέδωρος» δείχνει και την πορεία έμπνευσης του ζωγράφου και λογοτέχνη, του δημιουργού που τιμά το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας μας εντός και εκτός Ελλάδας. Η υπόμνηση δεν είναι απλά για θαυμάσουμε τα έργα του. Ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε εξάλλου έχει ανάγκη από τη δική μας βοήθεια.
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:44

Περί μέλλοντος

Συντάκτης:
Ήταν το συνηθισμένο μοτο επί δεκαετίες. Η γεωργία δεν έχει μέλλον στο Κιλκίς. Και δεν εννοούσαν οι απαισιόδοξοι το προφανές πως δεν μπορεί να θρέψει το 20 και 25% του πληθυσμού, που κάποτε ήταν αγρότες.  Δεν έχει μέλλον ακούγαμε διότι δεν ευνοεί το κλίμα, δεν έχουμε νερά, δεν έχουμε χώματα, δεν… Όταν ως νομός διαθέτεις ένα εκατομμύριο στρέμματα πεδινής γης που διαρρέεται από τον τρίτο σε όγκο νερού ποταμό της χώρας, η επίκληση «δεν έχουμε νερό» ισοδυναμεί με την αυτοκριτική διαπίστωση «δεν έχουμε μυαλό».