espa pkm

Κυριακή, 22 Μαρτίου 2026, 12:44:07 πμ
Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 13:57

Είχε δίκιο ο Έγκελς

Συντάκτης:

Ζητώ προκαταβολικά την κατανόηση και τη συγνώμη όσων υποφέρουν από χιλιάδες σοβαρά και λιγότερο σοβαρά προβλήματα , για τα οποία αξίζει να γράφει ένας δημοσιογράφος. Αλλά σήμερα,  με τα χρώματα του Παρισιού ακόμα νωπά στα μάτια μου, λέω να ελαφρύνω λίγο την επικοινωνία μας από τη στήλη.
Και μετά λόγου γνώσεως ομολογώ πίστη στον …Έγκελς. Ο φίλος και πνευματικός συστρατιώτης του Μαρξ δεν υπερέβαλε ούτε κατά ένα κλικ για όσα ανέφερε σε επιστολή που έστειλε λίγο μετά το 1860 στον Μάρξ που ζούσε τότε στο Λονδίνο.
Όχι, δεν περιέγραφε κάποια λεπτομέρεια της οδού - της ατραπού έστω-  προς το σοσιαλισμό. Ούτε μια αμυδρή έστω πρόβλεψη για την επερχόμενη Κομμούνα των Παρισίων (μετά την κατάρρευση του Ναπολέοντα του Μικρού μπροστά στον Βίσμαρκ, το 1870).
«Ο κόσμος όλος δεν θα άξιζε τίποτα αν έλλειπαν οι Γαλλιδούλες» διαμήνυσε ο Έγκελς στον φίλο του πατριάρχη της αριστερής σκέψης..
Βουνό το δίκιο του....
Θ.Π.

Κάθε χώρα έχει τα δικά της προβλήματα για να λύσει και τους δικούς της στόχους για το μέλλον και την προοπτική της να θέσει, ζητήματα κοινά σ’ αυτούς που ανήκουν στη εκάστοτε συλλογικότητά της. Το ίδιο ισχύει και για τη δική μας χώρα, την Ελλάδα. Πρέπει, λοιπόν, καταρχήν, να υπάρχει ένας συγκροτημένος και στιβαρός θεσμός κεντρικής διοίκησης ο οποίος θα εφαρμόζει τις αποφάσεις που πάρθηκαν δημοκρατικά και αντιπροσωπεύουν την πλειοψηφία του λαού μας και οι οποίες, εφ’ όσον πηγάζουν με μια τέτοια διαδικασία, θα γίνονται σεβαστές απ’ όλους ανεξαιρέτως.

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 13:53

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Να ξεκινήσουμε απ’ αυτό. Οι χαρές και τα πανηγύρια που στήθηκαν τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά το τέλος του πολυήμερου ταξιδιού του Έλληνα Πρωθυπουργού σε Γερμανία, Γαλλία. ΗΠΑ, από την ελληνική κυβέρνηση, από το σύνολο των επιχειρηματικών ομίλων, από το τραπεζικό κεφάλαιο, αλλά και τα μεγάλα ΜΜΕ που ελέγχονται από την άρχουσα τάξη πρέπει να βάλουν σε πολύ βαθιές σκέψεις και να ανησυχήσουν   σοβαρά τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα…

Πέμπτη, 18 Μαρτίου 2010 13:51

Δημήτρης Ταταρίδης : Όλοι μαζί μπορούμε

Συντάκτης:

Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του Νομού Κιλκίς, για μία ακόμη φορά πρωτοπόροι  στον αγώνα, απέναντι στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας  με τη μεγάλη συμμετοχή στην τελευταία απεργιακή κινητοποίηση και στις άλλες μορφές αγώνα που δρομολόγησε και θα δρομολογήσει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α  με την   Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 10:04

Χρήστος Ανδρεανίδης : Αλαϊαλήδες

Συντάκτης:

Αρέσκομαι να επισκέπτομαι γειτονιές της Αττικής μετά από ερεθίσματα επικαιρότητας ή παρελθόντων ετών για ανθρώπους που έζησαν σε αυτές μαζικά ή μεμονωμένα ξεχωριστούς. Αμέσως μετά την τηλεοπτική της ΕΡΤ3 εκπομπή ‘αληθινά σενάρια’ με το αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη πήγα στην Ν. Ιωνία να βρω το σπίτι που γεννήθηκε ο τραγουδιστής της φτώχειας και της ξενιτιάς.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 10:01

Νίκος Σιάνας : Ο Ελληνισμός της Διασποράς

Συντάκτης:

Η Αλωση της Κωνσταντινούπολης σφράγισε την οθωμανική κυριαρχία στην Ανατολή και επέφερε το βίαιο εξισλαμισμό των χριστιανικών πληθυσμών στις ευρωπαϊκές επαρχίες. Το διάστημα κατά το οποίο οι ελληνικές περιοχές υποτάσσονταν η μία μετά την άλλη στην οθωμανική κυριαρχία, οι προύχοντες προσπαθούσαν να βρουν άσυλο στις περιοχές που είχαν καταλάβει οι Ενετοί.

Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 09:48

Χρήστος Π. Ίντος : Παίονες και Παιονία

Συντάκτης:

Ο αρχαίος λαός των Παιόνων και η περιοχή που κατοίκησαν, η Παιονία, αποτέλεσαν αντικείμενο ενασχόλησης και έρευνας από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας. Από τις αρχές του 2009 δημοσιεύματα στον παγκόσμιο έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ξανάφεραν στην επικαιρότητα τα ονόματα αυτά. Διαφορετικές μάλιστα απόψεις ξένων ερευνητών (δημοσιογράφων, ιστορικών) σχετικά με τη Μακεδονία τα ενέπλεξαν στη γνωστή ελληνοσκοπιανή διαφορά. Έτσι, μας προέκυψε πρόταση ονομασίας του όμορου κράτους με το αρχαίο όνομα Παιονία!!

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 06:57

Λησμόνησαν

Συντάκτης:

Εντάξει, οι κερδοσκόποι, εγχώριοι και ξένοι, είναι κακοί. Η Μέρκελ σκέτο τέρας. Οι χρηματοπιστωτικοί οιονεί ακατονόμαστοι. Και πάει λέγοντας.
Υπάρχει κανείς στο γκουβέρνο να μας εξηγήσει, γιατί αφού καιγόμαστε για λεφτά, εδώ και πέντε μήνες στο Υπουργείο Οικονομίας ξύνονται και δεν κάνουν τίποτα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Τη μέγιστη συναίνεση είχε η κυβέρνηση για να καταπολεμήσει όσους απέχουν από τα βάρη. Αντί κόστους, θα αποκόμιζε πολιτικό όφελος αν συλλάμβανε τους φοροφυγάδες.
Περιορίστηκε σε δηλώσεις, σε προσκλήσεις διαβούλευσης και η κερδοσκοπία με τη φοροδιαφυγή σέρνουν τρικούβερτο χορό.
Την ίδια ώρα οι κυβερνώντες ανακοινώνουν επώδυνα μέτρα για τα γνωστά υποζύγια του προϋπολογισμού. Τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, τους μόνους που δεν φοροδιαφεύγουν δηλαδή.
Η γνωστή συνταγή που εφαρμόζουν δεξιοί και αριστεροί στην Ελλάδα. Διότι στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας κυβερνούν κατά βάθος . οι κερδοσκόποι, οι φοροφυγάδες και τα …ασπόνδυλα..

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 06:50

Νίκος Σιάνας : Ελληνισμός της Διασποράς

Συντάκτης:

Όπως γράψαμε στο προηγούμενο άρθρο μας, οι μεταναστεύσεις των Ελλήνων χάνονται στα βάθη της ιστορίας. Τα καταγάλανα νερά της Μεσογείου, η ανεξιχνίαστη διαιώνια “τροχιά” του ήλιου και η αέναος κάθοδος του σταθερά προς την Δύση, ήταν πάντα ένα κάλεσμα και μια πρόσκληση για τους τολμηρούς Έλληνες ναυτικούς “Μας έφερε το ίδιο ρέμα...” τραγουδάνε ακόμη και σήμερα οι δουλευτάδες των βουνών του Άσπρο Μόντε της Καλαβρίας.

Ερώτηση υπέβαλε προς τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου ο Βουλευτής Σερρών του ΛΑ.Ο.Σ. κ. Ηλίας Πολατίδης σχετικά με την έκδοση από την ελληνική Πολιτεία, ντοκουμέντων που αφορούν την γενοκτονία των Ποντίων. Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής.