Κυριακή, 26 Μαΐου 2024, 1:58:17 πμ

Η γυναίκα, αν κι έχει τραγουδηθεί από την ποίηση ως ερωμένη, αν κι έχει υμνηθεί από την τραγωδία ως μάνα, είναι η μεγάλη αδικημένη στη διαδρομή της πάνω στη γη, όχι μόνο από τη νομοθεσία και τη γραμματική, αλλά κι ευρύτερα από τη γλώσσα.  Ο άνδρας, ιστορικά και θεσμικά πιο ισχυρός, κατασκεύασε ένα γλωσσικό σύστημα στα μέτρα και τα σταθμά τα δικά του. Άλλωστε, ο ίδιος είναι χειραφετημένος, πολύ πιο πριν από τη γυναίκα, γεγονός που φαίνεται από πολλά επαγγέλματα που διαχρονικά έχουν καταγραφεί ως ανδρικά. 

Παρασκευή, 16 Μαϊος 2008 10:22

Χρήστος Ανδρεανίδης : Προστάτες των λαών

Συντάκτης:
Για το φετινό μνημόσυνο της γενοκτονίας των ποντίων έψαχνα αφορμή να παρεκκλίνω από τις συνηθισμένες αναφορές και την βρήκα με την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στο νέο κρατίδιο βόρεια της κεντρικής και δυτικής Μακεδονίας. Κατάπινα τις προκλητικές επισκέψεις τούρκων ηγετών στους ομόθρησκούς τους Έλληνες της Θράκης. Με ενόχλησε η αμεσότητα της Τουρκίας να πουλήσει προστασία στα Σκόπια λες και δεν γνώριζα τι ρόλο παίζουν στα πλαίσια της σταθερής υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους από την χώρα μας.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 14:01

Η ακρίβεια και το πετρέλαιο

Συντάκτης:
Ετούτο το αργό πετρέλαιο είναι γενικώς αργό παντού πλην της χώρας μας. Εδώ αποδεικνύεται ταχύτατο. Αυξάνεται δέκα λεπτά το βαρέλι και …τσιμπάει 20 λεπτά το ψωμί, η τομάτα και η μουστάρδα.
Βήχει ένας σεϊχης και ενόψει της πιθανολογούμενης αύξησης του αργού εν ριπή οφθαλμού τραβάει την ανηφόρα η τιμή στα μακαρόνια, τα παπούτσια και το ελαιόλαδο.
Σκάει μια μπόμπα στην Τεχεράνη και πριν φτάσει η εικόνα των διεθνών πρακτορείων «τα σκάγια έχουν πάρει» ήδη τους δυστυχείς έλληνες καταναλωτές.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 13:59

Έσβησε ο «Γαλαξίας» της ανθρωπιάς

Συντάκτης:
 Ένας από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες επιχειρηματίες ο Βασίλης Χειμωνίδης πέθανε χθες Τρίτη και κηδεύεται σήμερα στη γενέτειρά του Κάτω Θεοδωράκι. Το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του πρωταθλητή στην φιλανθρωπία και την αγάπη προς το γενέθλιο τόπο του, το Κάτω Θεοδωράκι και γενικότερα το Κιλκίς, σκόρπισε βαρειά λύπη και πένθος σε ολόκληρη την κοινωνία του νομού.
Ο Βασίλης Χειμωνίδης νοσηλευόταν στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Θεραπευτηρίου “Υγεία” καθώς η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες.
Τετάρτη, 14 Μαϊος 2008 05:47

Μωροί ή μωρά;

Συντάκτης:
Οι εκλογές με τη μικρότερη συμμετοχή θα αποδειχθούν οι εσωκομματικές της Κυριακής στο ΠΑΣΟΚ. Σε λιγότερο από εξάμηνο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ κλήθηκαν τρεις φορές στις κάλπες. Χώρια οι βουλευτικές του περασμένου Σεπτεμβριου. Μια για αρχηγό, δυο για συνέδρους και τώρα την Κυριακή για τα τοπικά τους όργανα.
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:45

Ο Κώστας Λαχάς

Συντάκτης:
Τη Δευτέρα ο Κώστας Λαχάς, από τους σημαντικότερους Κιλκισιώτες δημιουργούς, μας κάνει την τιμή και εκθέτει έργα του στο Κιλκίς. Το ταξίδι «Εχέδωρος - Θερμαϊκός - Εχέδωρος» δείχνει και την πορεία έμπνευσης του ζωγράφου και λογοτέχνη, του δημιουργού που τιμά το όνομα της ιδιαίτερης πατρίδας μας εντός και εκτός Ελλάδας. Η υπόμνηση δεν είναι απλά για θαυμάσουμε τα έργα του. Ούτε ειδικοί είμαστε, ούτε εξάλλου έχει ανάγκη από τη δική μας βοήθεια.
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:44

Περί μέλλοντος

Συντάκτης:
Ήταν το συνηθισμένο μοτο επί δεκαετίες. Η γεωργία δεν έχει μέλλον στο Κιλκίς. Και δεν εννοούσαν οι απαισιόδοξοι το προφανές πως δεν μπορεί να θρέψει το 20 και 25% του πληθυσμού, που κάποτε ήταν αγρότες.  Δεν έχει μέλλον ακούγαμε διότι δεν ευνοεί το κλίμα, δεν έχουμε νερά, δεν έχουμε χώματα, δεν… Όταν ως νομός διαθέτεις ένα εκατομμύριο στρέμματα πεδινής γης που διαρρέεται από τον τρίτο σε όγκο νερού ποταμό της χώρας, η επίκληση «δεν έχουμε νερό» ισοδυναμεί με την αυτοκριτική διαπίστωση «δεν έχουμε μυαλό».
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:40

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:
Τσουνάμι πείνας και τούνελ ακρίβειας. Ο κυκλώνας της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν σαρώνει προνομιακά τον τρίτο κόσμο. Τα εγχώρια νοικοκυριά βυθίζονται στο απύθμενο πηγάδι των ανατιμήσεων, των ακριβότερων δανείων με τι δόσεις να διογκώνονται, με τις πενιχρές αυξήσεις  να μην φθάνουν στο καθημερινό πιάτο, αφού εξατμίζονται από τον λίβα του υπέρογκου κόστους ζωής.
Δευτέρα, 12 Μαϊος 2008 04:17

Παύλος Πασσαλίδης : Ημέρα της Ευρώπης

Συντάκτης:
 Ειρήνη, ελευθερία και συνεργασία για το κοινό καλό ήταν οι στόχοι που σταθερά τίθενται σ' όλα τα στάδια εξέλιξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η 9η Μαΐου ως ημέρα της Ευρώπης, ας είναι ορόσημο προβληματισμού και αποφασιστικότητας. Πολίτες και πολιτικοί όλων των ηλικιών και επιπέδων ευθύνης, οφείλουν να αντιμετωπίζουν με ρεαλισμό την υπάρχουσα κατάσταση στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή τους, επιδιώκοντας πρώτα από όλα την ενημέρωση τους.
Παρασκευή, 09 Μαϊος 2008 05:22

Ταχείς ρυθμοί

Συντάκτης:
Ομολογουμένως η πρόοδος των εργασιών της κατσκευής του κτηρίου του ΤΕΙ Κιλκίς υπήρξε ταχεία.Σε πείσμα της βραδύητητας ή και της στασιμότητας πολλών δημόσιων έργων, το ΤΕΙ ανεγείρεται ταχύτατα κι αν δεν υπήρχαν οι ασφυκτικές προθεσμίες-  απόρροια της απαράδεκτης πολυετούς καθυστέρησης -   θα εδικαιούντο συγχαρητηρίων οι αρμόδιοι.