Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 8:42:51 μμ
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 14:55

Σύλληψη καταστηματάρχη

Συντάκτης:
Καθόλου επετειακή δεν ήταν η προσπάθεια της εισαγγελέας Κιλκίς Ειρήνης Χρυσογιάννη, για την εφαρμογή της απαγόρευσης κατανάλωσης οινοπνευματωδών ποτών από ανηλίκους σε χώρους αναψυχής του νομού. Προχθές συνελήφθη 32χρονος καταστηματάρχης στο Πολύκαστρο, γιατί διέθεσε οινοπνευματώδη ποτά σε δυο ανήλικες, 16 και 17 χρόνων.
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 14:54

Εθιμικό Δίκαιο

Συντάκτης:
Συγκρούονται δυο αγαθά. Αυτό της ενημέρωσης του κοινού για την φριχτή εμπειρία που βιώνει ένας από τους κορυφαίους επιχειρηματίες της χώρας, ο Γ. Μυλωνάς, κι εκείνο της σύλληψης  των απαγωγέων. Διότι, ανεξαρτήτως των αγαθών προθέσεων των μ.μ.ε. κυρίως των τηλεοπτικών εκπομπών, όπως και η οικογένεια του απαχθέντος επισημαίνει και παρακαλεί, η μετάδοση κάθε είδους λεπτομερειών (πρώτο αγαθό) της απαγωγής δυσχεραίνει την επιχείρηση του εντοπισμού και της σύλληψης των δραστών ( δεύτερο αγαθό). Πέραν των ανύποπτων πολιτών που θέλουν να ενημερωθούν, τηλεόραση βλέπουν και οι δράστες.
Τρίτη, 10 Ιουνίου 2008 13:37

Ποινικοποίηση της διαφοράς

Συντάκτης:
Η κατανόηση κατ’ αρχήν και ο σεβασμός της άποψης, της γνώμης του άλλου είναι η ασφαλέστερη απόδειξη του πολιτισμού ενός λαού, μιας κοινωνίας, ενός ανθρώπου.
Άτομα που εξεγείρονται διότι ο διπλανός τους έχει διαφορετική γνώμη, κοινωνίες που δεν κατανοούν ή το χειρότερο δεν συγχωρούν καν την ύπαρξη θέσεων και απόψεων - στην ακραία μορφή τους και την ύπαρξη των ατόμων που εκφράζουν διαφορετικές θέσεις - απέχουν πολύ από τα δυτικά - άρα (αρχαιο) ελληνικά- πρότυπα πολιτισμού.
Δευτέρα, 09 Ιουνίου 2008 04:43

Συνεννόηση

Συντάκτης:
Η πρωτοβουλία του Βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη να προσκαλέσει τον υπουργό Δικαιοσύνης Σ. Χατζηγάκη στο Κιλκίς  και να προκαλέσει ευρεία σύσκεψη για την χωροθέτηση - επιτέλους- του Δικαστικού Μεγάρου μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για την προώθηση του αιτήματος του νομού.
Αρκεί στη σύσκεψη αυτή να προσέλθουν όλοι - βουλευτές, νομάρχης, δήμαρχος, συνδικαλιστές, σύλλογοι) με διάθεση να βρεθεί λύση και μάλιστα η καλύτερη.
Κυριακή, 08 Ιουνίου 2008 08:11

Περί μποϊκοτάζ

Συντάκτης:
Σε νηπιώδη κατάσταση το καταναλωτικό κίνημα στην Ελλάδα δείχνει να αντιλαμβάνεται εσχάτως πως αν δεν δράσει δυναμικά, δεν μπορεί να τα περιμένει όλα από ένα κράτος. Η προσκλήσεις για μποϊκοτάζ στο γάλα, εφόσον ξεπερνά την τιμή του ενός ευρώ/λιτρο,  θα ήταν αποδοτικές βραχυπρόθεσμα αν είχαν εκπαιδευτεί οιπολίτες να μην αντιμετωπίζουν μοιρολατρικά την αισχρή συμπεριφορά τμήματος - κι όχι κατ’ ανάγκην μικρού- της αγοράς.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθότος, τη στιγμή που υπάρχει συναίνεση από την αυτοδιοικητική οικογένεια για τη μείωση του αριθμού των Δήμων. Σήμερα, οι μισοί και πλέον Δήμοι της χώρας δεν μπορούν να απορροφήσουν, όχι Ευρωπαϊκά κονδύλια, όχι πόρους των Π.Ε.Π. αλλά ούτε τον Θησέα, δηλαδή τα δικά μας χρήματα. Πρέπει οι νέοι Δήμοι που θα προέλθουν από τις συνενώσεις το 2011 να βρουν μία άλλη πραγματικότητα, αλλά και ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα στήριξης στην πορεία τους.
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 04:47

Επιλεκτικά κουφοί

Συντάκτης:
Το περιστατικό από τις Καστανιές με τον άτυχο 70χρονο που κατέληξε είναι εξόχως τραγικό και διδακτικό συνάμα. Πέθανε ένας άνθρωπος και δεν βρέθηκε ασθενοφόρο να το μεταφέρει στο νοσοκομείο, στα 10 χιλιόμετρα. Και δεν βρέθηκε ασθενοφόρο - όχημα υπάρχει δεύτερο- διότι δεν βγαίνουν όλες οι βάρδιες για δυο ασθενοφόρα σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο. Λείπουν πέντε υπάλληλοι διασώστες.
Παρασκευή, 06 Ιουνίου 2008 04:45

Η τοπική διάσταση προστασίας περιβάλλοντος

Συντάκτης:
 Η προστασία του περιβάλλοντος σε συνδυαμό με τη ισόρροπη ανάπτυξη μιας περιοχής αποτελεί αδήριτη ανάγκη, αλλά και χρήζει ιδιαίτερης εθνικής περιφερειακής και τοπικής φροντίδας.
Γι’ αυτό, το φετινό μήνυμα που επέλεξα να διατυπώσω ως πολίτης αυτού του τόπου για την παγκόσμια ημέρα για την προστασία του περιβάλλοντος καλύπτεται από την φιλοσοφία του “Σκέψου σφαιρικά, δράσε τοπικά”. Με μια επισήμανση: να τίθενται τοπικοί στόχοι με μετρήσιμους δείκτες. Μετά από ένα δύο ή περισσότερα χρόνια να μπορέσουμε να μετρήσουμε τη βελτίωση της σημερινής κατάστασης και τη δυνατότητα αναστρεψιμότητάς της.
Ζούμε σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδας η οποία για πολλά χρόνια, για υποκειμενικούς και αντικειμενικούς λόγους, ήταν από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας μας. Η νεότερη ιστορία του τόπου μας, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την έλευση των προσφύγων από τον Πόντο, την ανατολική Θράκη, την Στενήμαχο, την Στρώμνιτσα κ.λ.π, δεν ξεπερνά τον ένα αιώνα. Χρόνος ελάχιστος για να καταγράψει κανείς τα σταθερά χαρακτηριστικά του τόπου μας, την κουλτούρα, τις παραδόσεις, την οικονομική και αναπτυξιακή του πορεία, πολύ περισσότερο όταν σε αυτό το χρονικό διάστημα υπήρξαν δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, ένας εμφύλιος πόλεμος, με τις χειρότερες επιπτώσεις για τον νομό μας και μια μακρόχρονη περίοδος ψυχρού πολέμου κατά την διάρκεια του οποίου η αναπτυξιακή πορεία της περιοχής μας ήταν στην κατάψυξη.
Πέμπτη, 05 Ιουνίου 2008 07:25

Θέμα πολιτισμού

Συντάκτης:
Τα στοιχεία κερδοφορίας των επιχειρήσεων διατροφής είναι αποκαλυπτικά. Και συνάμα αποδεικτικά των στρεβλώσεων του ελληνικού καπιταλισμού.  Πουθενά στον κόσμο η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δεν ώθησε τόσο ψηλά τις τιμές των ειδών καταναλωτή. Παντού στην υφήλιο οι επιχειρήσεις λειτουργούν για να έχουν κέρδη. Διότι αυτός είναι ο λόγος ύπαρξής τους. Πουθενά όμως οι επιχειρήσεις δεν αυξάνουν, σε συνθήκες κρίσης μάλιστα, τα κέρδη τους κατά 278% σε ένα χρόνο, όπως στην χώρα μας.