Άρθρα Συνεργατών
Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Τα παλαιότερα χρόνια τα διάφορα είδη κλινοστρωμνής και κλινοσκεπασμάτων τα κατασκεύαζαν μόνες τους οι γυναίκες στον αργαλειό του σπιτιού τους. Όταν άρχισε ο παραμερισμός των ειδών οικιακής βιοτεχνίας το έργο αυτό ανέλαβαν ειδικευμένοι τεχνίτες οι εφαπλωματοποιοί ή παπλωματάδες ή γιοργαντζήδες.
Ο μεγάλος εχθρός της αλήθειας: Οι επίμονοι και ανθεκτικοί μύθοι
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Παναγιώτη Αδάμου.
Υπάρχουν γεγονότα του παρελθόντος που ξεφεύγουν από τα στενά ιστορικά πλαίσια και εισέρχονται στον χώρο του μύθου, του θρύλου. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει όταν αναφερόμαστε σε περιστάσεις που επηρέασαν και άλλαξαν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Σαν το πουλί που χάνεται στη σκιά του βουνού πετώντας, χάθηκε το αεροπλάνο με προορισμό το Βορρά, μέσα στο μολυβένιο σύννεφο.
Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.
Οι καιροί δεν αντέχουν τις σκέψεις του ανθρώπου. Οι λέξεις μια στοίβα από πίκρα στην ψυχή του λαού. "Ψάχναμε να βρούμε πάλι το πρώτο σπέρμα για να ξαναρχίσει το πανάρχαιο δράμα", έγραφε στο "Μυθιστόρημα» του ο Σεφέρης.
Του Νίκου Σιάνα.
Με το καλημέρα ο νέος χρόνος, εκτός από την επέλαση της «Όμικρον», μας έφερε και τις σχεδόν ανοιξιάτικες θερμοκρασίες.
Ιωάννης ο Βαπτιστής. Προδρομική προφητική μορφή
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, ονομαζόμενος ο Πρόδρομος, ήταν συγχρόνος του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
Οι κατοικίες των κιλκισιωτών την περίοδο του μεσοπολέμου. (Από το βιβλίο μου "Χρονικό του Κιλκίς" 1913-1940)
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
H απόκτηση κατοικίας αποτελούσε για το σύνολο των προσφύγων την κύρια τους επιδίωξη. Η ιδιόκτητη κατοικία τους παρείχε το αίσθημα της ασφάλειας και της ιδιωτικότητας, που τους είχε λείψει στα χρόνια του ξεριζωμού. Για τους αγρότες, που η ιδιότητα του κατοίκου της πόλης ήταν ακόμη αβαθής και επιφανειακή, το είδος της αγροτικής κατοικίας κάλυπτε τις ανάγκες τους.
Το πρώτο ρυμοτομικό σχέδιο του Κιλκίς (1916)
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Μέσα από τα ερείπια και τις στάχτες που άφησε η μεγάλη πυρκαγιά του 1913 άρχισε να αναδύεται η νέα πόλη του Κιλκίς, με τους πρώτους οικιστές της να πυκνώνουν άναρχα τον ιστό της.
Χρόνια πολλά συμπατριώτες, κάτοικοι και Κιλκισιώτες όπου γης
Χρόνια πολλά, δηλαδή χρόνια με υγεία. Και το νεότευκτο 2022 ας αποδειχθεί έτος απαλλαγμένο από κορονοϊούς και λοιπούς ιούς.