Κυριακή, 10 Νοεμβρίου 2024, 11:45:45 πμ

Το ενεργειακά αυτόνομο νησί του Άη Στράτη, που χρηματοδοτείται από την Πολιτική Συνοχής της ΕΕ, παράδειγμα για το ενεργειακό μέλλον της χώρας.

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Το μικρό, απομονωμένο νησί του Άη Στράτη, ο Άγιος Ευστράτιος όπως ονομάζεται επίσημα, γνωστό στους περισσότερους Έλληνες ως ιστορικός τόπος εξορίας για πολλές δεκαετίες σε δύσκολες εποχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελεί σήμερα ένα στοίχημα που μπορεί να αλλάξει, πραγματικά, την Ελλάδα.

Του Κώστα Κιλτίδη, πρώην υφυπουργού και βουλευτή Κιλκίς της Ν.Δ.

Έμελλε, με τους πανηγυρισμούς για τα 200 χρόνια από την εθνεγερσία του 1821, μαύρα μαντάτα να αναδεικνύουν  τραγικό προβληματισμό για την Πατρίδα μας.

Κυριακή, 18 Απριλίου 2021 16:39

Εργασία με αξιοπρέπεια

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Ακούγοντας τον σημερινό Υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη, αρχίζω να πιστεύω ότι διαθέτει εργασιακή εμπειρία από άλλη χώρα. 
Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 22:25

Ο θεσμός της νηστείας σε διάφορους λαούς

Συντάκτης:

Γράφει ο Κων/νος Βαστάκης, Θεολόγος πρ. Λυκειάρχης.

Ο θεσμός της νηστείας:
Ο θεσμός της νηστείας στους κόλπους της Ορθόδοξης Χριστιανικής εκκλησίας της Ανατολής καθιερώθηκε κατά τους πρώτους αιώνες μ.Χ. Η πρώτη και αρχαιότερη νηστεία είναι αυτή που προηγείται του Πάσχα. Συν τω χρόνω καθιερώθηκαν και άλλες περίοδοι νηστείας μέσα στον κύκλο του εκκλησιαστικού έτους.

Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 21:15

Οι καιροί ου μενετοί

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Ήρθαν και πέρασαν τα χρόνια. Στο διάβα τους μάθαμε και πάθαμε πολλά. Καλά και κακά. Ενθαρρυντικά κι αποθαρρυντικά, ανάλογα με αυτά που προσδοκούσαμε. Ζήσαμε στιγμές που χαρήκαμε και χρόνους που απογοητευτήκαμε. Δώσαμε χαρές και πήραμε, και συνεχίζουμε να περπατάμε με το μέτωπο καθαρό αντίκρυ στον ήλιο. 

Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 20:10

Παχυδερμιστάν

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Όλη η Ελλάδα ένα απέραντο σφαγείο. Οπλοφορούν οι πάντες και ο ένας σκοτώνει τον άλλον για ασήμαντη αφορμή. Έσφαξε ο ένας τα δυο αδέλφια στο Πήλιο. Μπήκε με την κουμπούρα ο άλλος στο κατάστημα της Κυπαρισσίας και καθάρισε το παλικάρι στο πιτς φιτίλι.

Σάββατο, 17 Απριλίου 2021 20:04

Παιδοαρπαγή και γενίτσαροι

Συντάκτης:

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία ο Σουλτάνος είχε την απόλυτη και αδιαμφισβήτητη εξουσία. Σε αυτόν ανήκαν τα πάντα. Η γη, οι άνθρωποι, οι περιουσίες τους, η ζωή τους και το κράτος. Την δύναμη του κράτους, δηλαδή του Σουλτάνου, την εξασφάλιζαν, μεταξύ των άλλων, τα βιαίως εξισλαμισμένα χριστιανόπουλα, τα οποία υπηρετούσαν σε σημαντικές θέσεις στον στρατό και στην διοίκηση.

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2021 19:58

Η δύναμη της συναίνεσης

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Ο Απρίλιος είναι ο κατεξοχήν μήνας της περισυλλογής. Η μνήμη της 21ης Απριλίου θα δίνει για πολλά, ευελπιστώ, χρόνια την ευκαιρία να συνειδητοποιούμε το μεγαλείο της πολιτικής ελευθερίας και της Κοινοβουλευτικής μας Δημοκρατίας.
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 21:57

«Ο ηρωικός έφεδρος Λοχίας Δημήτριος Ίτσιος»

Συντάκτης:

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος. Η πρώτη εν ψυχρώ εκτέλεση των κατακτητών Γερμανών.

Ο Δημήτριος Ίτσιος γεννήθηκε το 1906 στην ακόμα σκλαβωμένη τότε Μακεδονία από Βλάχους γονείς.
Με την κήρυξη του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου επιστρατεύθηκε ως έφεδρος Λοχίας και υπηρετούσε στο Μπέλες, πάνω από το χωριό του, τα Άνω Πορόϊα Σερρών.

Του Ευάγγελου Μαυρογόνατου.

«Κατ΄ ανάγκη η κυρίαρχη κρατική εξουσία βρίσκεται στα χέρια ενός προσώπου ή ενός στενού κύκλου προσώπων ή του πλήθους (του λαού). Και όταν μεν αυτοί άρχουν, αποβλέποντες στο γενικό καλό, τότε έχουμε τα ορθά πολιτεύματα, όταν δε ο ένας ή οι ολίγοι ή οι πολλοί ασκούν την εξουσία τους, αποβλέποντας στην ικανοποίηση του δικού τους συμφέροντος, τότε έχουμε τις λεγόμενες «παρεκβάσεις» (δηλαδή τα διεφθαρμένα πολιτεύματα)».