Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, 1:36:33 πμ
Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 19:07

Πως ήταν το Κιλκίς τον Δεκαπενταύγουστο του 1913

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη, τοπογράφου-συγγραφέα.

Κιλκίς, Νέα Στρώμνιτσα ή Νέο Μελένικο; Πώς έπρεπε άραγε να ονομάσει αυτήν την πόλη; Αυτή την απορία εξέφραζε ο ανταποκριτής της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ που έφτασε εδώ στις 15 Αυγούστου του 1913 με αποστολή να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό την πόλη που ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πολεμικό θρίαμβο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 18:40

Το δράμα της στρουθοκαμήλου

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Από το πρώτο κλάμα αναζητούμε την ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς, προέκταση της οποίας η οικογένεια. Η συνέχεια βρίθει από συλλογικότητες. 

Σχολείο, ομάδα, σύλλογος, κόμμα, κοινωνία.

Ένα συνεχόμενο δούναι - λαβείν, μια εναλλαγή κελυφών που διδάσκουν και προστατεύουν.

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 20:23

Από τη Στρώμνιτσα στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη, τοπογράφου-συγγραφέα.

Η ελευθερία για τους Στρωμνιτσιώτες διήρκεσε μόλις ένα μήνα, από τις 27 Ιουνίου 1913 που απελευθερώθηκε η πόλη από τον ελληνικό στρατό μέχρι τις 28 Ιουλίου που επικυρώθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Η αναγγελία της επιδίκασης της επαρχίας Στρωμνίτσης στη Βουλγαρία προκάλεσε πανικό και απελπισία, τόσο στους Έλληνες όσο και στους μουσουλμάνους κατοίκους της.

Του Στέφανου Παραστατίδη, Ιατρού, Γραμματέα Οργανωτικού και Πολιτευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ.

Συμβαίνει στη χώρα μας κάτι ξεχωριστό όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεσογειακό κλίμα που σημαίνει ξηρό και θερμό καλοκαίρι και πιο βροχερό και ψυχρό χειμώνα. Η πυρκαγιά είναι αναπόσπαστο μέρος του Μεσογειακού χώρου, άρα όχι, δε συμβαίνει κάτι ξεχωριστό στη χώρα.

Γράφει ο Χρήστος Ίντος, δάσκαλος-συγγραφέας.

Από το 2017 και εντεύθεν με ενδιαφέρον διάβαζα στην εφημερίδα ΕΙΔΗΣΕΙΣ του Κιλκίς, στην έντυπη και ηλεκτρονική μορφή της, τα κείμενα του γνωστού σε όλους μας γιατρού και πρώην Δημάρχου Κιλκίς Αναστάσιου Αμανατίδη.

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 21:38

Ανησυχίες: Αγάπες καλοκαιρινής νυκτός!

Συντάκτης:

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.

Δεν φταίω εγώ, δεν φταις εσύ, μπορεί να φταίει το νησί...

Το ακούσαμε, το αγαπήσαμε, το χορέψαμε, το ζήσαμε!

Αγάπες του καύσωνα, των διακοπών, του νησιού, της ποτισμένης νύχτας με μπόλικο αλκοόλ, του χορού, των παιχνιδιών.

Παρασκευή, 06 Αυγούστου 2021 21:11

Η σιδηροδρομική γραμμή Χέρσου - Πολυκάστρου Ν. Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Γεωργιάδης Πολύκαρπος, Συνταξιούχος δάσκαλος.

Όπως είναι γνωστό την 6η Απριλίου 1941, η Γερμανία επιτέθηκε εναντίον της Ελλάδας, την οποία και κατέκτησε. Ήδη είχε συμφωνήσει με τη Βουλγαρία να της παραχωρήσει την Ανατολική Μακεδονία και σχεδόν όλη τη Θράκη, αν μπει στον πόλεμο στο πλευρό της. Αυτό το πραγματοποίησε αμέσως μετά την κατάληψη της Ελλάδας. Η Βουλγαρία, που από χρόνια ονειρευόταν την κατάκτηση της Μακεδονία για να έχει διέξοδο στο Αιγαίο Πέλαγος, δέχθηκε μετά χαράς τη συμφωνία με τη Γερμανία. Έτσι τα γερμανικά στρατεύματα πέρασαν ελεύθερα μέσα από τη Βουλγαρία και κατέκτησαν την Ελλάδα. Από πίσω, σαν ουρά, ακολούθησαν οι Βούλγαροι. Οι Βούλγαροι όμως δεν μπήκαν στην Ελλάδα μόνον σαν κατακτητές. Προσάρτησαν τα εδάφη που της παραχωρήθηκαν.

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 21:38

Μήπως το πεύκο είναι και η καταστροφή μας;

Συντάκτης:

Του Νίκου Κουζίνη.

Κάθε φορά που εκδηλώνεται μια φωτιά σε δασικές περιοχές συνήθως στη συνέχεια γίνεται αναδάσωση. Το έχουμε δει πολλές φορές να γίνεται από εθελοντικές ομάδες ιδιωτών, μαθητών σχολείων, προσκόπων. Κι εμείς στα νιάτα μας κάναμε αναδασώσεις σε καμμένες περιοχές της χώρας και όχι μόνο. Το αναδασωτέο υλικό συνήθως είναι ξανά το πεύκο.

Πέμπτη, 05 Αυγούστου 2021 19:07

Πυρκαγιές στο προπολεμικό Κιλκίς

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη.

Σε μια πόλη σαν το Κιλκίς, με τα ξύλινα στοιχεία να κυριαρχούν στις οικοδομές και την λέξη πυρασφάλεια να είναι άγνωστη στο λεξιλόγιο των κατασκευαστών, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αποτελούσε μόνιμη απειλή. Θερμάστρες και καπνοδόχοι που εφάπτονταν σε σανιδένια πατώματα και ξύλινες τοιχοποιίες ή ακόμα και η απροσεξία κάποιου καπνιστή μπορούσαν να μεταβάλουν σε παρανάλωμα της φωτιάς όχι μόνο μεμονωμένα κτήρια αλλά και ολόκληρα τμήματα της πόλης.
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 10:57

Μοναδικά έπιπλα για κάθε χώρο του σπιτιού

Συντάκτης:

Φτιάχνεις το σπίτι σου; Μετακόμισες πρόσφατα; Ή απλά ο χώρος σου χρειάζεται μια ανανέωση; Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, πιθανότατα ο μεγάλος σου προβληματισμός σχετίζεται με τα έπιπλα. Άλλωστε, αυτά είναι που καθορίζουν έναν χώρο και του δίνουν χαρακτήρα.