Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024, 2:07:34 μμ

Του Θοδωρή Καραουλάνη (euractiv.gr).

Τα ελληνικά νησιά αποτελούσαν για χρόνια ευρωπαϊκό έδαφος αποκομμένο από την ελληνική και ευρωπαϊκή ενδοχώρα ειδικά στα θέματα ενέργειας, καθώς τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι αυτόνομα και μη διασυνδεδεμένα. Αυτό σημαίνει ότι για δεκαετίες βασίζονται για ηλεκτροπαραγωγή σε μονάδες πετρελαίου και μαζούτ που είναι πλέον πολύ ακριβές στη χρήση τους και ρυπαίνουν υπέρμετρα με εκπομπές καυσαερίων το περιβάλλον.

Γράφει ο Θοδωρής Καρασαββίδης, Μαθητής 2ου Δημοτικού Σχολείου Κιλκίς.

Σήμερα, πολλοί μορφωμένοι άνθρωποι σ’ όλη τη γη μαθαίνουν ελληνικά, γιατί είναι από τις πλέον σημαντικές γλώσσες του κόσμου, επειδή περιέχει πλουσιότατο λεξιλόγιο και από αυτήν δανείζονται όλες επιστήμες πολλές έννοιες. 

Δευτέρα, 24 Μαϊος 2021 09:05

Σκέψεις γύρω από τα γηρατειά

Συντάκτης:

Γράφει η Ανθούλα Ναούμη, συνταξιούχος δασκάλα.

Η σκηνή διαδραματίζεται έξω από το ταχυδρομείο της μικρής μας πόλης. Λόγω κορωνοϊού αρκετοί περιμένουν έξω από το κτήριο. Ευτυχώς με μάσκες. Παίρνω και εγώ θέση, περιμένοντας την σειρά μου. Ξαφνικά ακούω κάποιον κύριο να λέει: η ηλικιωμένη  κυρία να μην περιμένει, ας περάσει.

Γράφει ο Κων/νος Ν. Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης.

1.Ποιός είναι:
Ο Μιχαήλ Μαϊλης διετέλεσε για 12 έτη πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού Εμπορικού Επιμελητήριου. Είχε σπουδάσει στη Γερμανία και εργάστηκε εν συνεχεία ως μηχανικός σε διάφορα εργοστάσια και μετέπειτα ανέπτυξε στην ίδια χώρα διαρκή επιχειρηματική συνεργασία και δραστηριότητα.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

Ορισμένοι σήμερα, ανερυθρίαστα,  τη συγκαταλέγουν στη μυθοπλασία των Ελλήνων.

Ο Πόντος στην ελληνική μυθολογία, προσωποποιεί το υγρό στοιχείο, και εμφανίζεται ως γιος της Μάνας Γης και πατέρας του Νηρέα.

Του Νίκου Κουζίνη.

ΜΑΧΗ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ ΥΠΑΤΗΣ ΣΤΥΛΙΔΑΣ.
Άνοιξη του 1822. Μετά την πτώση του Αλή Πασά, οι τουρκικές δυνάμεις είναι ελεύθερες να ασχοληθούν με τους επαναστατημένους Έλληνες. Την θέση του Χουρσίτ Πασά έχει πάρει ο Ομέρ Βρυώνης.

Παρασκευή, 21 Μαϊος 2021 22:01

Αφέλεια ή διαπλοκή, ίδια ζημιά

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Παντού έχει έναν φίλο, και σε κάθε διάδρομο υπουργείου πλανάται η σκιά των υποσχέσεών του. Υπόσχεται στους πάντες τα πάντα, με την ίδια ευκολία που υπογράφει λεόντειες συμβάσεις. Ξέρει ότι στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας όλα απαγορεύονται και όλα επιτρέπονται.
Πέμπτη, 20 Μαϊος 2021 21:53

Για ένα κωλόσπιτο…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Στη ζωή μου γνώρισα πάσης φύσεως φανατισμούς στην πατρίδα μας και από πολύ νωρίς ξεχώρισα τους πιο δυνατούς από αυτούς. Κατέληξα λοιπόν ότι τα δύο κυριότερα είδη φανατισμού στον λαό μας είναι ο θρησκευτικός και ο πολιτικός. Και αυτό όχι ιεραρχικά επειδή πάντα αναρωτιόμουν ποιος από τους δύο φανατισμούς είναι ο δυνατότερος.

Του Στέφανου Παραστατίδη.

* Η περιγραφή της σφαγής των νηπίων της Σάντας [από το ημερολόγιο του Κώστα Κουρτίδη -10η Σεπτεμβρίου 1921):

«Η νύχτα αυτή ήταν η πιο τρομακτική νύχτα που έζησα στη ζωή μου. Κάνοντας πρόχειρα προχώματα παραταχτήκαμε για μάχη. Γυναίκες και παιδιά (τριακόσιοι περίπου) μαζεύτηκαν λίγο πιο πάνω μέσα σε μια σπηλιά, τους οποίους φυλούσαν περίπου εκατόν είκοσι νέοι άοπλοι.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη, εκπαιδευτικού-συγγραφέα.

H ποντιακή γενοκτονία, αποτελεί ένα από τα πλέον πένθιμα κεφάλαια της ελληνικής ιστορίας, και αναφέρεται στην εξόντωση του ελληνισμού, από τις πατρογονικές του εστίες. Από μέρη γνωστά στον ελληνισμό, από την εποχή του μύθου και του θρύλου. Του Φρίξου και της Έλλης. Του Ιάσονα και της Αργοναυτικής εκστρατείας. Του Ηρακλή και των Αμαζόνων. Του Ορέστη, της Ιφιγένειας, και της τραγικής Μήδειας.