Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 5:13:03 μμ
Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019 21:01

Παναγίες της Θράκης

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

…και για την ψυχή του ανθρώπου καθισμένη στα γόνατα της Υπερμάχου Στρατηγού,
πού είχε στα μάτια ψηφιδωτό τον καημό της Ρωμιοσύνης,
εκείνου του πελάγου τον καημό σαν ήβρε το ζύγιασμα της καλοσύνης…
Γιώργος Σεφέρης, Ημερολόγιο καταστρώματος, Γ΄.

Γράφει ο Κώστας Κιλτίδης, πρώην υφυπουργός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όταν το 1996 για πρώτη φορά συμμετείχα στις βουλευτικές εκλογές, υπήρχε ως ζήτημα και το ανέδειξα. Γινόταν, έστω συζήτηση για την ερημοποίηση της υπαίθρου σε εθνικό επίπεδο. Σχολεία έκλειναν και νομοθετικές πρωτοβουλίες συνενώσεων και άλλες εξαγγελίες, σωστές ή λάθος, ακούγονταν.

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2019 10:02

Όρια στη σχέση με τα παιδιά μας

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Μια μαμά αυτή την βδομάδα με επισκέφτηκε με αφορμή τις δυσκολίες του γιού της στο σχολείο. Ανέφερε ότι είναι μια πολύ δοτική μαμά, αλλά πάντα δυσκολευόταν με τα όρια. Θεωρούσε οτι δεν μπορεί να αγαπά το παιδί της και ταυτόχρονα να το περιορίζει λέγοντας “μη” και “οχι”.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Πέντε (5) αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας εκδόθηκαν σχετικά με τη λειτουργία του ΕΦΚΑ (εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ύψος ανταποδοτικής σύνταξης), τη δημιουργία του ενιαίου ταμείου επικουρικών συντάξεων (ΕΤΕΑΕΠ) και τις περικοπές που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 στις επικουρικές συντάξεις, με τη σχετική ΚΥΑ της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για όσους συνταξιούχους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ μεικτά. Οι αποφάσεις αυτές δημιουργούν νέα δεδομένα και νέες παραμέτρους σχετικά με τον Ν. Κατρούγκαλου.

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 20:32

Μη μιλάς για καλοκαίρια…

Συντάκτης:

Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.

Το καλοκαίρι το αποχαιρετήσαμε ημερολογιακά, αν και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας πως δεν τελείωσε.. φλερτάρουμε ακόμη με την ιδέα της τελευταίας βουτιάς στη θάλασσα και δεχόμαστε ευχάριστα τις ηλιόλουστες μέρες…
Το θέμα είναι πως έρχεται ο χειμώνας, αποφασισμένος να μας βάλει σε μια άλλη ρουτίνα και να φέρει μαζί του το κρύο…

Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2019 19:51

Άδεια κρανία…

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Πέρασαν χρόνια από τότε που παραβρέθηκα στην εκταφή και ανακομιδή των λειψάνων συγγενικού μου προσώπου. Ξέθαβε ο σκαφτιάς και παρακολουθούσα τον σωρό από τα οστά που τα αράδιαζε σε μια στοίβα αλλά ιδιαίτερα συγκλονίστηκα όταν αποκαλύφθηκε το κρανίο που ο σκαφτιάς το τοποθέτησε στην κορυφή της στοίβας. Έβλεπα το γυμνό άδειο κρανίο και όσο ο σκαφτιάς συνέχιζε το έργο του, αναλογιζόμουν πόσες χιλιάδες ζωντανοί άνθρωποι γύρω μας, κυκλοφορούν έχοντας στην κορυφή του σώματός τους ένα εξίσου άδειο κρανίο.

Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 22:30

Δεύτερο παιδί

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

Δηλαδή πειράζει που δεν θέλω δεύτερο παιδί; Αυτή ήταν η ερώτηση μιας μαμάς που με επισκέφτηκε στο γραφείο αυτή την βδομάδα. Ολοφάνερα αγχωμένη και ενοχοποιημένη ήθελε να μοιραστεί την ανησυχία της μαζί μου. Εν ολίγοις, μου είπε ότι ο περίγυρος της την πιέζει αφόρητα να αποκτήσει δεύτερο παιδί γιατί το πρώτο χρειάζεται παρέα.

Σε μια επίσκεψή μας στη Μακρινίτσα Πηλίου, πριν τριάντα χρόνια περίπου, περιπλανώμενοι στα πλακόστρωτα σοκάκια του όμορφου Πηλιορείτικου χωριού βρεθήκαμε σε μια παλιά εκκλησία. Στον περίβολό της παρατηρήσαμε μια προτομή που έγραφε: ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΤΣΚΟΥΝΗΣ ΜΕΓΑΣ ΔΩΡΗΤΗΣ.
Σε πρόσφατη επίσκεψή μας, ανηφορήσαμε και πάλι το μονοπάτι, που αρχίζει, δεξιά μετά το εκκλησάκι της πλατείας, του Ιωάννου Προδρόμου και περνώντας δίπλα από το Βυζαντινό Μουσείο, σε λίγα λεπτά, σε μικρή απόσταση από την πλατεία, βρεθήκαμε και πάλι στον αυλόγυρο του καταπληκτικού ναού, με τα πολλά και όμορφα κτήρια και το επιβλητικό καμπαναριό, που είναι ορατό και από την χιλιοπροβεβλημένη πλατεία.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 22:20

Διαζύγιο...

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος, Δημητράκου 21 Α Κιλκίς, τηλ. 2341028087, facebook: Βικυ Καλφοπούλου.

 

Το ιδανικό σενάριο στο μυαλό όλων μας είναι ένας ευτυχισμένος γάμος. Κάνένας δεν παντρεύεται με τη σκέψη να χωρίσει. Πολλά όμως ζευγάρια για τους δικούς τους λόγους καταλήγουν στο διαζύγιο. Είμαι υπέρ αυτού, όταν πλέον ο γάμος και για τις δυο πλευρές θεωρείται λήξαν. Όταν πλέον η συμβίωση καταλήγει σε δυστυχία και θλίψη.
Δυο άνθρωποι, που αποφασίζουν ο καθένας να πάρει τον δρόμο του και να ευτυχίσει. Γιατί ο απώτερος σκοπός τους, πρέπει να είναι η ευτυχία τους.

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 20:36

Λάθος και άθλος

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

 

Κάποτε ο φιλόσοφος Αντισθένης συμβούλεψε τους Αθηναίους να ανακηρύξουν με την ψήφο τους τα γαϊδούρια σε άλογα. Κι όταν του είπαν ότι κάτι τέτοιο είναι πέρα από κάθε λογική, εκείνος απάντησε: "Μήπως το ίδιο δεν κάνετε κι εσείς με την ψήφο σας; Μήπως με την ψήφο σας δεν ανακηρύσσετε τους πολιτικούς σε άντρες";
Το πραγματικό "είναι" του  οποιουδήποτε πολιτικού δεν το προσδιορίζει η ψήφος του λαού, αλλά η πολιτική  παιδεία του ιδίου. Το ήθος και ο χαρακτήρας. Η σχέση του με την κοινωνία, την εργασία, τον άνθρωπο.