Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021, 11:28:58 πμ
etpa

Πολιτιστικά

Τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και το πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα της Γουμένισσας και του Σκρα που συμμετέχουν στο έργο “Δίκτυο Αυθεντικών Χωριών Αδριατικής-Ιονίου” με ακρωνύμιο "ADRIONET", υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς Ανδρέας Βεργίδης, χαιρετίζοντας την πρώτη (διαδικτυακή) συνάντηση των τοπικών φορέων κατάρτισης του Τοπικού Σχεδίου Δράσης των χωριών που θα ενταχθούν στο Δίκτυο των Αυθεντικών Χωριών, που θα εγκαθιδρυθεί μεταξύ της της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και διαφόρων χωρών των Βαλκανίων που συμμετέχουν στο έργο, η οποία πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρόσκληση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (19-5-2021)

Οι κεντρικές εκδηλώσεις για την ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν στο Κιλκίς, την Κυριακή  23η Μαΐου 2021, σύμφωνα με τον Ν.2193/1994 (ΦΕΚ Α32/1994).

Οι εκδηλώσεις της ημέρας μνήμης έχουν σκοπό να τονίσουν ιδιαίτερα και να υπενθυμίσουν τα γεγονότα της δραματικής περιόδου των διωγμών, της γενοκτονίας και του ξεριζωμού των Ελλήνων του Πόντου από την Οθωμανική κατοχή, που διήρκεσαν από το 1916 μέχρι και το 1923, και είχαν σαν αποτέλεσμα να μετατρέψουν τον λαό των Ποντίων σε λαό προσφύγων και διασποράς.

Διαβάστε το νέο πρωτοσέλιδο της Πρωινής του Κιλκίς, μοναδικής καθημερινής εφημερίδας του ν. Κιλκίς (18-5-2021)

Το νεαρό ζευγάρι το φθινόπωρο του 2019 έκλεισε την αίθουσα δεξιώσεων για να πραγματοποιήσει το γάμο του τον Ιούλιο του 2020. Πέρυσι τέτοιο καιρό προχώρησε στην ακύρωση του γάμου, λόγω της πανδημίας και των μέτρων που είχαν παρθεί. Το όνειρο για να στηθεί το σπιτικό των μελλόνυμφων πήρε παράταση, αλλά και η αναστάτωση μεγάλη, τα πρώτα έξοδα πήγαν στράφι και μέρος των προκαταβολών χάθηκε.

Έκκληση σε εταιρείες, φορείς και πολίτες για συμπαράσταση στα δύο Νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

Στη διανυόμενη περίοδο (την Αναστάσιμη ως προς το λειτουργικό πυρήνα και την εκκλησιαστική της βίωση), με πρωτοβουλίες του Σεβ. Μητροπολίτου Γουμενίσσης, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημητρίου, του και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Πολυανής & Κιλκισίου, σημειώθηκαν και προγραμματίζονται αξιοζήλευτες πρωτοβουλίες κοινωφελούς προσφοράς.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σεβασμό στην ιστορική μνήμη πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 16 Μαΐου 2021 ο εορτασμός της 103ης Επετείου της Μάχης του, εφαρμόζοντας τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Επίσημη δοξολογία τελέσθηκε στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Σκρα και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο των πεσόντων από τον εκπρόσωπο της Μητρόπολης Γουμενίσσης, Γέφυρας, Αξιουπόλεως και Πολυκάστρου, πατέρα Παντελεήμονα.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς τηρώντας αυστηρά τα ισχύοντα πρωτόκολλα προστασίας για την εξάπλωση του covid-19, γιορτάζει την ΔΙΕΘΝΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ και προσκαλεί την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 και ώρες 10.00 έως 14.00, στην Π.Ε. Κιλκίς, ενήλικες και μαθητές, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, με δυο ενδιαφέρουσες περιηγήσεις-ξεναγήσεις, κατόπιν συνεννόησης:

«Τα μηνύματα της ιστορικής επετείου της επικής μάχης του Σκρα για τα ιδανικά της ελευθερίας είναι διαχρονικά.

Στις 17 Μαΐου 2021 συμπληρώνονται 103 χρόνια από τη “νίκη του Σκρα”, όπως αναφέρεται στην Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία.  Υπήρξε η σπουδαιότερη απ’ όσες μάχες έγιναν την άνοιξη εκείνης της χρονιάς στο Μακεδονικό Μέτωπο και η πρώτη γενικευμένη εμπλοκή των Ελληνικών Δυνάμεων σε μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση.

353.000 ψυχές ζητούν δικαίωση. Πλήρωσαν με τη ζωή τους γιατί ήταν Έλληνες Χριστιανοί.

Λίγες σταγόνες αίματος για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας, ελάχιστη προσφορά από μέρους μας στη μνήμη τους, ένα κερί για τους χιλιάδες άταφους νεκρούς του Πόντου.