Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 2:43:31 μμ

Αγροτικά νέα

kalampokiΗ Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Κιλκίς ενημερώνει τους καλλιεργητές καλαμποκιού ότι συνεχίζει να είναι σε ισχύ και φέτος η υπ΄ άριθμ. 11598/30-11-2011 απόφαση της Υπηρεσίας, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte.
Σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση έχουν δημιουργηθεί δύο ζώνες.

Παρασκευή, 02 Νοεμβρίου 2012 23:16

Πληρώθηκαν χθες και οι κτηνοτρόφοι

Συντάκτης:

AteΑπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων ανακοινώνεται ότι επιλύθηκαν άµεσα τα ειδικά προβλήµατα που επηρέασαν, µερικώς ή ολικώς, την πληρωµή περίπου 6.300 δικαιούχων (απόσταση στάβλου – βοσκοτόπου και µη έγκυρη ενηµέρωση της Κτηνιατρικής Βάσης Δεδοµένων) αλλά και επιπλέον 1.000 δικαιούχων για άλλους λόγους.
Η πληρωµή προκαταβολής (50%) της ενιαίας ενίσχυσης έτους 2012, ύψους 22.050.000 €, έγινε ήδη και από σήµερα Πέµπτη 1η Νοεµβρίου 2012 τα χρήµατα είναι διαθέσιµα στους λογαριασµούς των 7.300 δικαιούχων.

Πέμπτη, 01 Νοεμβρίου 2012 21:52

Ανακοίνωση για τους Βιοκαλλιεργητές

Συντάκτης:

agrotis2Ανακοινώνεται στους βιοκαλλιεργητές του νοµού µας, οι οποίοι είναι υποχρεωµένοι να υποβάλλουν αίτηση χορήγησης άδειας παρέκκλισης στην υπηρεσία µας σε περίπτωση που επιθυµούν να χρησιµοποιήσουν µη πιστοποιηµένο βιολογικό σπόρο, ότι οι ηµεροµηνίες για την τρέχουσα περίοδο 2012-2013 καθορίζονται ως εξής: Α) Για τα ετήσια φυτά, χειµερινά σιτηρά, βίκο, µπιζέλι και µηδική η 30η Νοεµβρίου 2012 και ηµέρα Παρασκευή. Β) Για όλες τις υπόλοιπες καλλιέργειες δέκα (10) εργάσιµες ηµέρες πριν την λήξη της αντίστοιχης ηµεροµηνίας, όπως αυτή αναφέρεται στον σχετικό πίνακα που υπάρχει και είναι αναρτηµένος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.minagric.gr/greek/3.6.pol.html και πάντοτε πριν τη σπορά της συγκεκριµένης καλλιέργειας .

Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012 22:35

Προβοκάτσια ή ανοησία;

Συντάκτης:

opekepeΤι να υποθέσει κανείς; Αποδιοργανώθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε τέτοιο βαθμό ώστε να «μην γνωρίζει η δεξιά του τι ποιεί η αριστερά του» ή  εκδηλώθηκε από άγνωστα κέντρα μια προβοκάτσια σε βάρος των κτηνοτρόφων και με άγνωστη σκοπιμότητα;
Διότι άλλη εξήγηση δεν χωρεί στο πρόσφατο κρούσμα που αναστάτωσε τον κτηνοτροφικό κόσμο της χώρας καθώς χωρίς καμιά προειδοποίηση κόπηκε η ενιαία ενίσχυση στους κτηνοτρόφους των οποίων οι ενοικιαζόμενες χορτολιβαδικές εκτάσεις, με τις ενεργοποιούνται τα δικαιώματα της ενίσχυσης, βρίσκονταν σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από την κτηνοτροφική εγκατάσταση.

provataΟι κτηνοτρόφοι του νομού αποκλείονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την ενιαία ενίσχυση επειδή τα χωράφια που νοικιάζουν για να νομιμοποιήσουν την κτηνοτροφική τους εγκατάσταση βρίσκονται (πολλά εξ αυτών και κυρίως στην επαρχία Κιλκί) σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων!
Πανικόβλητοι οι κτηνοτρόφοι του  νομού διαπίστωσαν από χθες το μεσημέρι, όταν και ξεκίνησε η πίστωση των λογαριασμών τους με το 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ότι τα ποσά που μπήκαν στους λογαριασμούς τους ήταν ελάχιστα και  κοντά στο 10% όσων υπολόγιζαν. Κι όταν απευθύνθηκαν, μαζί με τις υποστηρικτικές υπηρεσίες της  ΕΑΣ Κιλκίς – στον ΟΠΕΚΕΠΕ άκουσαν με έκπληξη ότι κόβονται από την ενίσχυση επειδή τα χωράφια που νοικιάζουν για να δικαιολογήσουν την κτηνοτροφική τους μονάδα βρίσκονται σε απόσταση μεγαλύτερη των 10 χιλιομέτρων από αυτήν.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 22:33

Νέα μητρώα κατόχων αιγοπροβάτων

Συντάκτης:

provataΤο Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  &  Κτηνιατρικής της  Περιφερειακής  Ενότητας Κιλκίς  ανακοινώνει ότι από 22 Οκτωβρίου 2012  και  μέχρι  23  Νοεμβρίου  2012  θα διατίθενται από τις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες  τα νέα  μητρώα  των κατόχων αιγοπροβάτων.

Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2012 22:29

Παράταση υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης καπνού

Συντάκτης:

kapnaΜε την υπ’ αριθμ. 14406/12-10-2012 (ΑΔΑ: B436B-44Ω) απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης – Τροφίμων παρατείνεται η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης από 12-10-2012 σε 31-10-2012.

Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2012 20:24

Τέλος Οκτώβρη οι επιδοτήσεις

Συντάκτης:

AteΗ προθεσμία της 15ης Οκτωβρίου για την καταβολή του 50% των ενισχύσεων στους παραγωγούς του νομού έχει παρέλθει και οι νεότερες πληροφορίες τόσο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και από τον ΟΠΕΚΕ κάνουν λόγο για το τέλος του μήνα και ειδικότερα κατά την τελευταία εβδομάδα του μήνα.
Πηγές του Υπουργείου όταν «ενοχλήθηκαν» από τον βουλευτή Γ. Γεωργαντά αλλά και από συνεταιριστές της ΕΑΣ Κιλκίς έκαναν λόγο για μετάθεση της πληρωμής. «Καταβάλλουμε προσπάθεια για να πληρώσουμε περί το τέλος του μήνα. Μάλιστα αναζητούμε τρόπο για να πληρωθεί μεγαλύτερο ποσοστό της ενίσχυσης»  ήταν η απάντηση στα αγωνιώδη ερωτήματα της κιλκισιακής πλευράς για τον χρόνο πληρωμής.

Τρίτη, 16 Οκτωβρίου 2012 22:58

Συλλεκτικό είδος πια οι αγελαδοτρόφοι

Συντάκτης:

ageladotrofoiΣτα τέλη της δεκαετίας του ΄90 οι αγελαδοτρόφοι του νομού πλήρωναν πρόστιμο υπέρβασης της παραγωγής αφού το γάλα που παρήγαγαν ξεπερνούσε την ατομική τους ποσόστωση, ενώ ως νομός είχαμε δικαίωμα παραγωγής 80.000 τόνων, όση είναι και σήμερα η νομαρχιακή ποσόστωση.
Η παραγωγική απαξίωση της χώρας αντανακλάται  ίσως εναργέστερα από κάθε άλλο τομέα στην πορεία της αγελαδοτροφίας στο ν. Κιλκίς. Σήμερα παράγουμε περίπου το μισό γάλα για το οποίο διαθέτουμε ποσόστωση. Εκεί που πριν 15 χρόνια πληρώναμε πρόστιμο επειδή ξεπερνούσαμε τους 80.000 τόνους.

agrotisΑπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοινώνεται ότι αρχίζει η υλοποίηση  προγραμμάτων Γεωργικής Επαγγελματικής Κατάρτισης Νέων Αγροτών, στο πλαίσιο της πράξης «Επαγγελματική Κατάρτιση Αυτοαπασχολούμενων στον Πρωτογενή τομέα («Νέοι Γεωργοί»), του Επιχειρησιακού Προγράμματος: «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Ταμείο (ΕΚΤ).  
Σχεδιάστηκαν και υλοποιούνται, εντός του έτους 2012, πανελλαδικά, 121 προγράμματα εκ των οποίων 78 φυτικής παραγωγής (κηπευτικά, ελαιοκομία, αμπελουργία, φυτά μεγάλης καλλιέργειας κ.λπ.), 29 ζωικής παραγωγής (αιγοπροβατοτροφία, βοοτροφία, μελισσοκομία κ.λπ.) και 14 φυτικής – ζωικής παραγωγής (μικτά), τα οποία προβλέπεται να παρακολουθήσουν περίπου 3.000 Νέοι Αγρότες.