Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024, 7:17:27 μμ

Αγροτικά νέα

Σάββατο, 15 Μαϊος 2010 21:57

Πουλήθηκαν τα στάρια. Ειρήνη με Αξιούπολη

Συντάκτης:
paulidis_xaralamposΠέρασαν κάμποσα χρόνια από τότε που «παράγονταν» δυο καλές ειδήσεις σε μια μέρα στην Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς. Η Πέμπτη 13 Μαίου ήταν μια μέρα από τα παλιά καθώς:
α. Πουλήθηκαν επιτέλους τα στάρια εσοδείας 2009 (ή τέλος πάντων τα σκληρά στάρια που υπήρχαν στις αποθήκες)
β. Επήλθε ειρήνευση και συνεργασία μεταξύ των δυο Ενώσεων του νομού στο θέμα των δηλώσεων του ΟΣΔΣΕ.
Να τα πάρουμε με τη σειρά: Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που διεξήγαγε η νέα διοίκηση, ως πρώτη ενέργεια από την ανάληψη των καθηκόντων της, απέβη καρποφόρα. Στο διαγωνισμο προσήλθαν πέντε ενδιαφερόμενοι και με τιμή 130 ευρώ τον τόνο (13 λεπτά το κιλό) ανακηρύχτηκε πλιεοδότρια η εταιρεία ΘΕΣΣΑΛΙΚΑ ΣΙΤΗΡΑ. Η ποσότητα των 6.000 τόνων σκληρού κατακυρώθηκε στην εν λόγω εταιρεία αν και η ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ προσέφερε 131 ευρώ /τόνο. Ωστόσο  επειδή η προσφορά έθετε ποιοτικές προδιαγραφές, ενώ η προσφορά των ΘΕΣΣΑΛΙΚΩΝ ΣΙΤΗΡΩΝ ήταν «σκούπα» επιλέχθηκε η προσφορά των 130 ευρώ ως κατά πολύ συμφερότερη.
Παρασκευή, 14 Μαϊος 2010 16:34

Η αλήθεια για την εξισωτική αποζημίωση

Συντάκτης:
mpatzeliΑπό το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Απαντώντας στην συνεχιζόμενη προσπάθεια παραπληροφόρησης του Έλληνα αγρότη σχετικά με το πρόγραμμα, τα κριτήρια κατάταξης και την πληρωμή των δικαιούχων της Εξισωτικής Αποζημίωσης για το 2010, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτιμά ότι η Εξισωτική Αποζημίωση είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στην Ένωση Αξιούπολης η τραυματική εμπειρία των δηλώσεων των παραγωγών έτους 2009 στο σύστημα ΟΣΔΕ, όπως διεξήχθη από την ΕΑΣ Κιλκίς άφηνε την ελπίδα ότι δεν θα επαναληφθεί και στις δηλώσεις του 2010. Παρά τη δέσμευση όμως της κ. Μπατζελή ότι θα αφαιρεθεί ο σχετικός κωδικός από την ΕΑΣ Κιλκίς, η διοίκηση υπό τον κ. Λάζαρο Ελευθεριάδη διαπίστωσε ότι το έργο των δηλώσεων στο σύστημα ΟΣΔΕ έτους 2010 ανατέθηκε ξανά στην ΕΑΣ Κιλκίς.
doirani_psaremaΠαντελή έλλειψη αστυνόμευσης και πλήρη απουσία της έννομης τάξης διαπιστώνει στο ελληνικό τμήμα της λίμνης Δοϊράνης ο αλιευτικός συνεταιρισμός Δοϊράνης σε υπόμνημά του προς τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, τον Νομάρχη Κιλκίς και  τον αστυνομικό Διευθυντή Κιλκίς. Ο συνεταιρισμός καταγγέλλει οικολογική καταστροφή καθώς στο διάστημα της απαγόρευσης αλιείας λόγω της αναπαραγωγής των ιχθύων (από 10 Απριλίου έως 10 Μαίου) η «περιοχή ζει ένα πάρτι λαθραλιέων, οι οποίοι έχουν επιδοθεί στη συστηματική εξολόθρευση των ζωικού κεφαλαίου».
Τρίτη, 04 Μαϊος 2010 14:47

Πρόεδρος ξανά o Χαράλ. Παυλίδης

Συντάκτης:
paulidis_xaralamposΗ προεδρία είχε κριθεί δυο ημέρες πριν την Παρασκευή, όταν και συγκλήθηκε το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΑΣ Κιλκίς. Τότε σε ταβέρνα  του Καμπάνη διαμηνύθηκε αρμοδίως στην ομάδα της τετράδας Λασκάκη ότι η βούληση της “νέας τάξης πραγμάτων”  στη Ν.Δ - όχι κατ’ ανάγκην της επισημης ΝΟΔΕ- είναι να εκλεγεί πρόεδρος ο κ. Χαράλαμπος Παυλίδης. Παρά τις επιμέρους αντιρρήσεις η εν λόγω «βούληση»  πέρασε και την Παρασκευή ο Γ. Λασκάκης ψήφισε υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Παυλίδη και έτσι εκλέχτηκε για δεύτερη φορά πρόεδρος της οργάνωσης, υπερισχύοντας με τέσσερις ψήφους (Παυλίδης, Υφαντίδης, Ούλιου, Λασκάκης) έναντι τριών που έλαβε ο ανθυποψήφιος Μιχάλης Κεσίδης (Κεσίδης, Αδαμίδης, Ιασωνίδης).
Οι κ. Νίκος Πογέλης και Θεόφιλος Μουρατίδης εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:
Δώσαμε έναν αγώνα για ανεξάρτητο αγροτικό κίνημα, μακριά από αγροτοπατέρες και άλλους πολιτικούς κηδεμόνες και καθοδηγητές. Αγωνιστήκαμε για διαφάνεια και και δημοκρατία. Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι γνωστό. Από την παράταξή μας εκλέχτηκε ο κύριος Λασκάκης Γεώργιος. Στην διαδικασία για την εκλογή προέδρου συμφώνησε σε συγκεκριμένες θέσεις. Ξεκάθαρες:
mpatzeliΗ στήριξη της κτηνοτροφίας και του γαλακτοκομικού τομέα ιδιαίτερα, αποτελεί μια από τις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η κρίση του κλάδου σε ολόκληρη στην Ευρώπη οδήγησε στη θέσπιση ειδικού μέτρου στήριξης των γαλακτοπαραγωγών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης « Στο πλαίσιο αυτό, με απόφαση της Υπουργού, Κατερίνας Μπατζελή και του Υφυπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη και σε εφαρμογή του Κανονισμού 1233/2009 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κατανέμεται το ποσό του 1.581.891 ευρώ στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος.
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 23:43

Μπατζελή: Πληρώνουμε τώρα

Συντάκτης:
mpatzeliΑναμενόμενη ήταν η εκδήλωση τόσης οργής κατά των διοικήσεων των δυο Ενώσεων Συνεταιρισμών. Απλήρωτοι οι αγρότες της Παονίας, αλλά και τμήματος του Κιλκίς, εξαιτίας της μη ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων τους σε μια εργασία που όφειλε να διεκπεραιώσει η ΕΑΣ Κιλκίς, ανέβασαν τους τόνους της διαμαρτυρίας τους ενώπιον της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνας Μπατζελή που επισκέφθηκε το νομό την Κυριακή και στον Ευρωπό οργανώθηκε διάλογος με τους αγρότες.
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 23:34

Χρήματα βρέθηκαν ο πρόεδρος θα αργήσει

Συντάκτης:
Ως δια μαγείας (;) τα οικονομικά 19 συνεταιρισμών του Κιλκίς αναζωογονήθηκαν και αφού κατέβαλαν τις οφειλές τους στην Ένωση Συνεταιρισμών Κιλκίς, οι αντιπρόσωποι προσήλθαν στις κάλπες  και ανέδειξαν τη νέα διοίκηση της οργάνωσης. Περισσότερο και από την εκλογή των εφτά μελών του νέου διοικητικού συμβουλίου, η αιφνιδιαστική αναζωογόνηση των οικονομικών των 10ο συνεταιρισμών αποτέλεσε την είδηση της Κυριακής, όταν στα γραφεία της ΕΑΣ στήθηκαν οι κάλπες. ΟΙ τρεις τριάδες δεν κατάφεραν να επικρατήσουν απολύτως. Οι τετράδες των Χρ. Παυλίδη και Μιχ. Κεσίδης ανέδειξαν από τρεις συμβούλους, ενώ από το μέτωπο των αγροτοσυνδικαλιστών εκλέχτηκε μόνος και ρυθμιστής πλέον της κατάστασης ο Γιώργος Λασκάκης.
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 01:18

Στην Παιονία αύριο η Κατερίνα Μπατζελή

Συντάκτης:
Στην Παιονία θα περιοδεύσει αύριο Κυριακή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κατερίνα Μπατζελή, όπου θα έχει συνάντηση με βουλευτές και κομματικά στελέχη, θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στον Ευρωπό.Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η κ. Μπατζελή θα επισκεφθεί πριν από το επίσημο πρόγραμμά της και την πλημμυρισμένη περιοχή του ταμιευτήρα της Αρτζάν και το δήμο Πολυκάστρου.