Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2020, 2:33:36 μμ

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

Ένας ιός ατίθασος χρειάστηκε μόνο δυο μήνες δράσης για να ανατραπεί το νεοφιλελεύθερο σύμπαν και καταστούν ψηλαφητά και στους πλέον εμμονικούς ιδαλγούς του Φρίντμαν πως η κοινωνική και οικονομική οργάνωση δεν μπορεί να αποτελεί αντίγραφο κατασκευής ενός ρολογιού.

Γράφει ο Θεόδωρος Ε. Πασσαλίδης, πρ. βουλευτής Κιλκίς της Ν.Δ.

Ένα μνημόσυνο με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου 1919 για την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, για τους συγγενείς μας που εκτελέσθηκαν στον Πόντο από τον Τοπάλ Οσμάν και τα 353.000 θύματα. Καταθέτω τις εμπειρίες μου από τις επισκέψεις στον Πόντο, τις γνώσεις που έχω αποκτήσει και τις επισκέψεις μου στους τόπους εξορίας.

Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα την απάντηση του Ομίλου Ιστορίας και Πολιτισμού του Κιλκίς στην επιστολή μου, και συμφωνώ στις περισσότερες των τοποθετήσεων τους, ιδιαίτερα δε για την σύγκλιση συνεδρίου με θέμα ονομασία του Κιλκίς. Θα πρέπει κάποτε από ειδικούς να ξεδιαλύνει η προέλευση του ονόματος Κιλκίς.

Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης.

Τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες, αλλά κυρίως την ανάγκη υπεράσπισης των θεσμών στην μετά-Covid εποχή επισήμαναν οι ομιλητές στη διαδικτυακή συζήτηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαΐου με θέμα: «Μετά την καραντίνα: Δημόσια υγεία και δικαιώματα», που οργάνωσε το Κίνημα αλλαγής μαζί με την Πολιτική Κίνηση Ανανεωτική Αριστερά και συντόνισε η Δημοσιογράφος Τόνια Ζαραβέλα.

Πέμπτη, 28 Μαϊος 2020 20:58

Επίθεση με βιτριόλι

Συντάκτης:

Γράφει η Βίκυ Καλφοπούλου, Ψυχολόγος-Παιδοψυχολόγος.

Τις τελευταίες ημέρες, το πιο επίκαιρο θέμα είναι η είδηση της άτυχης κοπέλας που δέχτηκε επίθεση με βιτριόλι. Σοκαρισμένο το πανελλήνιο απο την αποτρόπαια πράξη του ατόμου που βιοπράγησε τόσο αμείλικτα και απάνθρωπα, τόσο σκληρά και αδίστακτα. Και όλοι αναρωτιούνται, τι θα μπορούσε να οδηγήσει έναν άνθρωπο σε αυτού του είδους την πράξη. Είναι μίσος, είναι αντιζηλία, είναι απόρριψη, είναι πόνος, είναι δυστυχία; Ποιό συναίσθημα και ποιός ψυχισμός θα κατεύθυνε κάποιον να εκδικηθεί τόσο βάναυσα, τόσο οργανωμένα.

Γράφειο ο Κώστας Πινέλης.

Δέκα πέντε χρόνια πέρασαν από εκείνη την Κυριακή 22 Μάη του 2005 που ο σ. Χαρίλαος Φλωράκης έφυγε απ’ τη ζωή. Τότε είχα γράψει το παρακάτω άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα μας, τις «Ειδήσεις», στις 25 Ιούνη 2005.

Ένα γράμμα….
Σπάνιες είναι οι φορές που ένα γράμμα εκφράζει τόσο αυτόν που το έγραψε. Την στάση του στη κοινωνία, τα πιστεύω του, τη φιλοσοφία του, γενικά ολόκληρη τη ζωή του.

Δευτέρα, 25 Μαϊος 2020 21:48

Το κεφάλαιο, το κεφάλι και η κάμερα

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας.

Ο άνθρωπος ολοκληρώνεται κοινωνικά και πολιτικά, όταν το βάθος της ψυχής του και το ύψος της αποστολής του  συγκλίνουν. Η Δημοκρατία χωρίς τη δημόσια παιδεία, είναι έννοια λειψή. Μισή και η αρετή χωρίς τη δικαιοσύνη. Στη χώρα όπου η εκτελεστική εξουσία ορίζει τη δικαστική, επιλέγοντας αυτή την ηγεσία της, στη χώρα αυτή δεν υπάρχει ούτε ελεύθερη ούτε ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Γράφει ο Αναστάσιος Αμανατίδης, γιατρός, πρώην δήμαρχος Κιλκίς.

…Σε αυτά τα χωριά του κεντρικού Πόντου και κάτω από συνθήκες διοίκησης της Οθωμανικής Τουρκίας της εποχής εκείνης, όχι βέβαια τις καλύτερες, σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα, αλλά αρκετά ανεκτές, κυρίως κατά την περίοδο του δικτάτορα Σουλτάνου Αβδούλ Χαμήτ Β’ (1878 – 1908), έζησαν οι πρόγονοί μας από τα μέσα του 19ου αιώνα, (μετά το 1856), έως και τις δραματικές καταστάσεις της τελευταίας δεκαπενταετίας, μέχρι τον οριστικό εκπατρισμό, ο οποίος προέκυψε, ως αδήριτη ανάγκη, που έδωσε τέρμα στη μακραίωνη ζωή των Ελλήνων στον Πόντο της καθ’ ημάς Ανατολής!

Του Δημήτρη Ιωαννίδη.

Ο κορονοϊός (Coronavirus) όπως αντιληφθήκαμε όλοι μας, αυτήν την περίοδο που τον ζούμε, άλλαξε τελείως τις συνθήκες ζωής όλων μας, ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων που με η σειρά τους επέφεραν αλλαγές στις συνήθειες όλων των παραγόντων της εκπαίδευσης αλλά και όλες τις μορφές της κοινωνικής ζωής.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

Το τι «αλληλεγγύη» έχει πέσει στο εσωτερικό της ΕΕ όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας δεν λέγεται (!), σου έρχεται να κλάψεις ρε παιδί μου από την συγκίνηση!