Σάββατο, 25 Μαΐου 2024, 11:53:41 μμ
Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017 00:05

«Ιστορία και σχολείο»

Συντάκτης:

Επιμέλεια: Κώστας Πινέλης

 (Αφιερωμένο στην αγωνιζόμενη σπουδάζουσα  νεολαία ενάντια στα εμπόδια που μπαίνουν στο δικαίωμά τους στη μόρφωση και «στα όνειρά τους», στο σχέδιό της άρχουσας τάξης και των πολιτικών εκπροσώπων τους «για σχολεία μαγαζιά, με γονείς πελάτες και αμόρφωτα παιδιά»).

Πραγματεύεται την χρησιμότητα του μαθήματος της ιστορίας, τον χαρακτήρα που πρέπει να έχει και κυρίως του τρόπου που οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να το διδάξουν στους μαθητές και ιδιαίτερα σε αυτούς των μικρών ηλικιών. Ξεχωρίζει ο κατανοητός και ταυτόχρονα βαθειά διαλεκτικός τρόπος προσέγγισης του όλου ζητήματος, κάτι εξαιρετικά χρήσιμο και για τους εκπαιδευτικούς του σήμερα.

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 19:25

"Δεδικαίωται"

Συντάκτης:

Του Ανδρέα Μακρίδη. 

 

Ο πρόσφατος θάνατος του Κώστα Μητσοτάκη, έδωσε αφορμή για κάποιες αντιπαραθέσεις που αφορούν την τήρηση των παραδοσιακών μας ιερών και οσίων για τον θάνατο ενός ανθρώπου. “Ο νεκρός δεδικαίωται” συνηθίζουμε να λέμε, σαν να επιθυμούμε να κλείσουμε το στόμα που πάει ν' ανοίξει για να καταγγείλει τον μακαρίτη για όσα δεν πρόλαβε η ζωή να του ανταποδώσει. Πιστεύουμε στ' αλήθεια στη δικαίωση του νεκρού;

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017 19:12

Πίσω μου σ' έχω ...σατανά!

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Το μεσημβρινό τηλεφώνημα προερχόταν από το ορεινό Δίβουνο, δεκαεπτά χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης του Κιλκίς. Ο γέρο – Μωϋσής Πασχαλίδης,  ζαΐφης, (λιπόσαρκος), με χρόνια προβλήματα υγείας, κυρίως  καρδιοαναπνευστικά, αλλά και γαστρεντερολογικά, με γνωστές σε μένα εξάρσεις και υφέσεις από το παρελθόν, παρουσίασε έντονο επώδυνο κοιλιακό σύνδρομο για το οποίο χρειάσθηκε μετάκληση ιατρού για μία κατ’ αρχήν κατ’ οίκον ιατρική επίσκεψη.

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 23:56

Ο Αρμαγεδδών του Εμφυλίου– Κιλκίς 4.11.1944

Συντάκτης:

Του Σωτήρη Χρυσάφη. 

 

Σε ένα “δύσκολο” αλλά και πολλαπλά ενδιαφέρον θέμα εστιάζει στο νέο του βιβλίο ο κιλκισιώτης επιστήμονας Σωτήρης Χρυσάφης, στη πολύνεκρη Μάχη του Κιλκίς κατά την εμφύλια σύρραξη, στις 4-11-1944. Στόχος του συγγραφέα είναι να γίνει ευρύτατα γνωστή η πιο αιματηρή μάχη του ελληνικού εμφυλίου, μια θλιβερή πρωτιά του Κιλκίς.
Στο εισαγωγικό του σημείωμα ο Σ. Χρυσάφης γράφει:

Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 23:54

Μόνιμο ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα η χώρα

Συντάκτης:

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Η άσκηση «Noble Jump» δεν είναι μια «οποιαδήποτε» άσκηση. Εξ άλλου το ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Νάπολης που την σχεδίασε, τη χαρακτηρίζει «μεγάλη πρόκληση» σε ότι αφορά τα συστήματα διαχείρισης εφοδιασμού και υλικοτεχνικής υποστήριξης. Ακόμη «ακρογωνιαίο λίθο» για το ΝΑΤΟ αυτή τη χρονιά.

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:40

Το σ’χώριο του Τσινάρ’…*

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Πάρ’τ’ αυτά Γιαννάκ’, κι άμα πιθάνου, κάνε μ’ κόλλυβα κι κέρνατ’ς όλ’ς, δου μέσα, ένα κονιάκ κι έναν καφέ…
   Ψυχούλα ο Βαγγέλης Τσινάρης!  Όλοι τον περνούσαν για περιθωριακό τύπο (πλην άκακο) του Κιλκίς και δούλο του πατροπαράδοτου κρασιού.

Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:32

Περί αριστείας

Συντάκτης:

Γράφει
ο Τάσος Ναούμης
παιδίατρος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Στο Κιλκίς έγινε πρόσφατα  μια σπουδαία μουσική εκδήλωση. Για πρώτη φορά οργανώθηκε  στην πόλη ένα φεστιβάλ πιάνου (ναι!  συνέβη και αυτό στην πόλη μας) στα πλαίσια  του οποίου έγιναν  δυο συναυλίες.  Στην πρώτη έπαιξαν κομμάτια για πιάνο  τρείς νέοι μουσικοί (οι Ηλίας Στασινός- 36 ετών-, Αννα Αλβίζου -21 ετών- και Νίκος Λαβασάς- 25 ετών)   και στην δεύτερη ο καθηγητής τους  Λάμπης Βασιλειάδης.

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 21:24

‘’Τα ξυλέας" του Νίκου Καμπούρη

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου
Αμανατίδη. 

 

Από την αρχή της άσκησης της ιατρικής στη Γουμένισσα ήταν φανερή η δυσκολία, που συναντούσα κατά την κλινική εξέταση των αρρώστων στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου, κατά τη λήψη του ιστορικού, λόγω του άγνωστου σε μένα του τοπικού γλωσσικού ιδιώματος. Αυτό συνέβαινε περισσότερο μεταξύ πολλών ηλικιωμένων, που ήταν και οι περισσότεροι, που απασχολούσαν τον παθολόγο. Καθώς όμως διαπίστωσα, ότι ήταν εύκολη η εκμάθησή του ιδιώματος, τουλάχιστον για μια απλή συνεννόηση, άρχισα να καλλιεργώ τους διαλόγους μου με τους εντόπιους. Ήμουν και νέος στην ηλικία. Το έκανα με μεράκι για να διευκολυνθώ πάνω στη δουλειά μου.

Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2017 21:19

Οι ξεχασμένοι Έλληνες του Γκέρλιτς

Συντάκτης:

Ένα αιώνα μετά δύσκολα μπορεί κανείς ν’ απαντήσει στο ερώτημα ποιος έχει την μεγαλύτερη ευθύνη για τον Μεγάλο Εθνικό Διχασμό μας, ένα Διχασμό που οδήγησε στην τραγική για τον ελληνισμό Μικρασιατική Καταστροφή. Ένα Διχασμό που άφησε μέχρι και σήμερα βαθιές πληγές στο σώμα της πατρίδας μας.
Στο πρόσφατο άρθρο μας με αφορμή την επέτειο της μάχης του ΡΑΒΙΝΕ περιγράψαμε διάφορα γεγονότα που οδήγησαν στον Εθνικό Διχασμό.  Στο σημερινό μας θα αναφερθούμε σ’ ένα άλλο μισοξεχασμένο γεγονός εκείνης της περιόδου, στην τραγική ιστορική συγκυρία που οδήγησε εκεί γύρω στο 1916 μεσούντος του μεγάλου πολέμου 7.000  Έλληνες στρατιώτες μετά την κατάκτηση της Ανατολικής Μακεδονίας από τους Βουλγάρους και ύστερα από μια αμφιλεγόμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας, της ΑΝΤΑΝΤ και των γερμανοβουλγαρικών στρατευμάτων βρέθηκαν στο Γκέρλιτς της Σαξονίας, μια κωμόπολη που βρίσκεται στα σημερινά Γερμανοπολωνικά σύνορα.

Τετάρτη, 31 Μαϊος 2017 23:17

Το δικαιούται η Γουμένισσα

Συντάκτης:

Του Κώστα
Τερζενίδη. 

 

Όταν στήνονταν η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και από τον «Καποδίστρια» περνούσαμε στον «Καλλικράτη» με τις συνενώσεις των 11 δήμων του νομού σε μόλις δυο, μόνο η Γουμένισσα ήταν αυτή που σήκωσε το ανάστημά της και διεκδικούσε τρίτο δήμο με έδρα την πρωτεύουσα της Παιονίας. Συγκρότησε τότε επιτροπή διεκδίκησης, έκανε μεγάλες συγκεντρώσεις, παρουσίασε και τις θέσεις της στο συνέδριο της ΤΕΔΚ, αλλά δυστυχώς τελικά δεν δικαιώθηκε.