Άρθρα Συνεργατών
Από την Κωνσταντίνα Γεράκη.
20 Αυγούστου 2018... μέρα σημαδιακή...ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό μας ότι τα μνημόνια θα είναι για όλους μας παρελθόν..
Ναι, παρελθόν. Τι δεν καταλάβαμε; δηλαδή τέλος... μας σώθηκαν... ότι είδαμε, είδαμε...
Μια απορία όμως την είχαμε γιατί αυτό έγινε στην Ιθάκη, ένα πανέμορφο νησί που φέρει στους ώμους του έναν Οδυσσέα κι έναν Καβάφη... ευτυχώς όμως μετά από σκέψη, όχι πολύ μη φανταστείτε, δεν το έχω και πολύ ώστε να το κάψω κιόλας.... υπέθεσα,, αναρωτήθηκα αλλά τελικά τον έλυσα τον γρίφο.
Ας τα πάρουμε με την χρονολογική τους σειρά..
Την Ιθάκη δεν ζητούσε ο έρημος ο Οδυσσέας και πέρασε όλα τα στραβά της μοίρας του;
Άρα το νησί επιλέχθηκε ώστε να κάνουμε τον παραλληλισμό ότι, ναι ρε φίλε και μεις σαν κι αυτόν την πατήσαμε και δώστου και περικοπές στα μισθά, για να μην πω απολύσεις και να οι μειώσεις σε συντάξεις, κτλ που και πολλά ήταν και γνωστά και επώδυνα...
Αλλά στο τέλος την βρήκαμε την Ιθάκη μας όλοι.. βέβαια!!!
Που θέλαμε και την ζωάρα εμείς, ενώ είχαμε εκμηδενίσει το πνεύμα προς χάριν της ύλης.
Όλοι ξοδέψαμε λοιπόν χρόνο άπλετο, εφόσον απολυμένοι, δεν είχαμε ούτε για καφέ ελληνικό, να σκεφτούμε πόσο μας είχε παρασύρει το ρέμα του εύκολου δανεισμού και μετανοημένοι πια ξεχάσαμε το χρώμα του πετρελαίου ενώ είχαμε συνάμα την ευκαιρία να αναπτύξουμε κι άλλο το πνεύμα μια που το ποτό και το ξενύχτι ηταν όνειρο θερινής νυκτός...
Του Μάκη Ιωσηφίδη.
Η Καίτη κάθεται με τον άντρα της τον Βαγγέλη στην καφετερία την ώρα που ο ΠΑΟΚ δίνει κρίσιμο αγώνα. Ο ΠΑΟΚ χάνει και ακούγονται κραυγές από τον Βαγγέλη αλλά και από όλους γύρω.
Η Καίτη προσπαθεί να καταλάβει την περιγραφή του σπήκερ αλλά και να δώσει λογικές εξηγήσεις στα συνθήματα του κόσμου μέσα στο γήπεδο αλλά και μέσα στην καφετερία.
Του Ανδρέα Μακρίδη.
Η Αστυνομία βγαίνει από το καβούκι της σε ό,τι αφορά την οδική ασφάλεια, και αποφασίζει να επιβάλει τον νόμο: 6352 κλήσεις για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας κόπηκαν σε ολόκληρη τη χώρα από τις 20 ως τις 26 Αυγούστου, με τα πρωτεία να κατέχει η Κεντρική Μακεδονία. Και 287 Κιλκισιώτες κλαίνε την τύχη τους, καθώς θα κληθούν να συνεισφέρουν στον δημόσιο κορβανά, από 40 έως 1050 ευρώ.
Του Νίκου Σιάνα.
Ένα ακόμη καταστροφικό γεγονός με τραγικές συνέπειες προστέθηκε στον ήδη μεγάλο κατάλογο των τελευταίων ετών, η τρομερή πυρκαγιά την Αν. Αττική, που όμοια της η χώρα μας δεν είχε βιώσει ποτέ, μια πυρκαγιά που μαύρισε τις ψυχές όλων μας.
Γράφει ο Θεόδωρος Παυλίδης.
ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΝ ΟΡΑΜΑ ΚΑΙ ΜΕΡΑΚΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ
Πριν γίνει η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ, πάντα προς Ασπροβάλτα- Καβάλα, πήγαινα με το αμάξι μου από την πλευρά της Μεγ. Βόλβης. Κι έτσι αναγκαστικά γινόμουν μάρτυς της θέας των όρθιων βράχων πριν το χωριό Νυμφόπετρα, οι οποίοι (βράχοι) συντηρούν τον δικό τους μύθο. Πέραν όμως των βράχων ΟΥΔΕΝ. Και γι’ αυτό άλλωστε δεν σταματούσε κανείς για να απολαύσει το θέαμα.
Η Θράκη και οι Θράκες μέσα από την Βουλγάρικη Ιστορία-Λαογραφία
Συντάκτης: Πινέλης ΚώσταςΓράφει ο Κώστας Πινέλης.
Η αρχαία Θράκη-Θρακικά φύλλα
Έχουμε κάνει αφιερώματα για την αρχαία Θράκη και τα Θρακικά φύλλα. Μια μικρή αναφορά μόνο για να προχωρήσουμε στο περιεχόμενο αυτού του αφιερώματος.
Του Πάνου Φλωρίδη.
Μετά τον πόλεμο του Βιετνάμ και την πρώτη στην ιστορία εξευτελιστική ήττα των ΗΠΑ, προέκυψε μια άλλη πληγή, ίσως χειρότερη από την απώλεια χιλιάδων νέων παιδιών. Ήταν η «διαχείριση» των χιλιάδων βετεράνων, ή, τουλάχιστον όσων εξ αυτών δεν ήταν «ελαττωματικοί» μαύροι δηλαδή.
Γράφει ο Δημοσθένης Μ. Τριανταφυλλίδης, Γεωπόνος ΑΠΘ, ΜΒΑ, M.Sc, Μέλος της Δημιουργίας, ξανά!
Το 2008 εργαζόμουν ακόμη ως ελεύθερος επαγγελματίας, η δουλειά δεν πήγαινε καλά, και σκεφτόμουν ότι έπρεπε να ασχοληθώ με κάτι ακόμη το οποίο θα μου απέδιδε επιπλέον εισόδημα.
Του Ανδρέα Μακρίδη.
Από την Ιθάκη της ομηρικής Οδύσσειας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοίνωσε την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια και από την αντισυνταγματική και αντιδημοκρατική νομοθετική ομηρεία στην οποία η χώρα είχε καταδικαστεί.
Στη μνήμη του Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού
Συντάκτης: Eidisis.grΤου Νίκου Σιάνα.
Δεκαπενταύστος, ο ποντιακός ελληνισμός όπως κάθε χρόνο κι φέτος ξανάζησε τη μεγάλη εθνικοθρησκευτική γιορτή του. Εθιμοτυπικά καθορισμένη η συνάντηση των απανταχού Ποντίων την ημέρα αυτή κρατά αιώνες τώρα – αρχικά στη μονή του όρους Μελά (Σουμελά στην ποντιακή διάλεκτο) του Πόντου και από το 1950 στην εδώ ομώνυμη μονή στην Καστανιά Βερμίου.