Quantcast
Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, 1:05:53 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2023 09:55

Στάχτη και μπούλμπερη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Πάνω από οποιαδήποτε ιδεολογία και φιλοσοφία υπάρχει η αγάπη για την πατρίδα. Κάθε φορά που καίγεται ένα κομμάτι ελληνικού δάσους, καίγεται ένα κομμάτι μας. Και μαζί με τα σπίτια που καίγονται, καίγονται και τα όνειρα των Ελλήνων.

Κυριακή, 27 Αυγούστου 2023 10:55

Θανάσης Βαφειάδης: «Κυνηγετικόν Παραλήρημα»

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Κατάγομαι από κυνηγετική οικογένεια, από πάππου προς πάππον που λένε. Όταν ήμουν μικρός το σπίτι μας θύμιζε οπλοστάσιο με τις 4 καραμπίνες που είχε ο πατέρας μου – τι τις ήθελες τόσες; - συν ένα δίκαννο «σούπερ ποζέ».

Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2023 21:36

Εμπρησμός της κοινής λογικής

Συντάκτης:

Του Στέφανου Παραστατίδη, βουλευτή Κιλκίς ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ.

Διαβάζω και ακούω από επίσημα κυβερνητικά χείλη για πολλαπλές εστίες σε πυρκαγιές που παραπέμπουν σε εμπρηστές.

Σύμφωνα με τους ειδικούς (σχ.1), όταν ξεκινά μια δασική πυρκαγιά και ανάλογα με την καύσιμη ύλη, δημιουργεί ένα ισχυρό ανοδικό ρεύμα αέρα πάνω από αυτή, που παρασύρει φλεγόμενα τμήματα καύσιμης ύλης από την επιφάνεια του εδάφους προς τα πάνω. Αυτά μπορεί να φτάσουν σε μεγάλο ύψος και κατόπιν να ξαναπέσουν στο έδαφος.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης μετά από μια μακρά περίοδο αφάνειας και μαρασμού ξανάρθε στο προσκήνιο με την κυβέρνηση Παπαναστασίου. Στις 24 Μαρτίου 1924, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου υποβάλλοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης του δεσμευόταν για την αναγεννητική πορεία του θεσμού.

Του Στέφανου Παραστατίδη, βουλευτή Κιλκίς ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής.

Στο χθεσινό μου κείμενο επισήμανα πώς οι διαρκείς απόπειρες να μετριαστεί επικοινωνιακά η ζημιά από τις πυρκαγιές, με την κατασκευή εχθρών -εντός και εκτός της χώρας- είναι διαβρωτικές για οποιαδήποτε προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στη ρίζα του.

Ο δημόσιος διάλογος, υπό το βάρος της τραγικότητας της κατάστασης, μετατρέπεται σε εργαστήριο παραφιλολογίας, συνωμοσιολογίας, σπέκουλας -μία εθνική αλλοφροσύνη.

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 20:08

Περί ψηφοδελτίων και άλλων δαιμονίων

Συντάκτης:

Γράγει ο Χρήστος Σπίγκος.

Σε λίγες μέρες ανακοινώνονται τα δημοτικά ψηφοδέλτια. Στους περισσότερους Δήμους της χώρας κυριαρχούν οι «ανεξάρτητοι».

Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, που δηλώνουν ανεξάρτητοι, εκλιπαρώντας τους μηχανισμούς των Κομμάτων τους για λίγους σταυρούς. Και οι «ανεξάρτητοι» επικεφαλής, που έρχονται σε παρασκηνιακές συνεννοήσεις με τοπικές κομματικές οργανώσεις για να τύχουν μιας υποστήριξης, που δημόσια με στεντόρεια φωνή την ξορκίζουν.

Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023 09:19

Δίχως Τσίπρα δεν υπάρχει Σύριζα

Συντάκτης: Κωνσταντινίδης Νίκος

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Πολιτισμός που δεν ακυρώνει την βαρβαρότητα αλλά την επικυρώνει, δεν είναι πολιτισμός. Η σύγχρονη ιστορία δείχνει πως όσο τεχνολογικά προηγμένος είναι ένας λαός, τόσο πιο βάρβαρος γίνεται. Ο ιμπεριαλισμός,  η αποικιοκρατία, ο ναζισμός και ο φασισμός είναι δεν είναι φαινόμενα των Ζουλού της Αφρικής ή των Ινδιάνων της Αμερικής, αλλά της πολιτισμένης Ευρώπης.  

Η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί την κινητήριο δύναμη κάθε κοινότητας και μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην προώθηση της κοινωνικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής. Όντας δίπλα στους πολίτες και έχοντας επίγνωση των πραγματικών αναγκών της τοπικής κοινότητας, μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή πολιτικών για τη στήριξη παιδιών και οικογενειών, νέων αλλά και ευάλωτων ομάδων, με σκοπό να διασφαλίσει ότι κανένα μέλος της δεν θα μείνει πίσω.

Κυριακή, 20 Αυγούστου 2023 19:34

Κιλκίς - Τουρισμός 0-1

Συντάκτης:

Το Κιλκίς είναι ένας νόμος που σίγουρα δεν είναι ο πρώτος προορισμός που θα διάλεγες για διακοπές. Πολλοί δεν γνωρίζουν που βρίσκεται ούτε στο χάρτη. Ωστόσο υπάρχουν μέρη στο Δήμο Κιλκίς που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πόλο έλξης εναλλακτικού τουρισμού, άλλωστε ο δήμος μας έχει μεγάλη ιστορική κληρονομιά και πλούσιο πολιτιστικό απόθεμα. Δεν έχει νόημα να αναλύσουμε τι έγινε και τι δεν έγινε ως τώρα, το ΝΕΟ είναι εδώ για να συνθέσει και να αλλάξει σελίδα!

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Μετά το τέλος των Βαλκανικών πολέμων μαζί με την εγκατάσταση των δημοσίων υπηρεσιών στις «Νέες Χώρες», όπως ονομάστηκαν οι απελευθερωμένες περιοχές, οργανώθηκε και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η αρχική ονομασία του Δήμου Κιλκίς ήταν «Νέα Στρώμνιτσα», αφού σύμφωνα με τις απόψεις της τότε δημοτικής αρχής αυτή η μετονομασία θα βοηθούσε στην εγκατάσταση όλων των Στρωμνιτσιωτών σ’ αυτήν την πόλη.