Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 3:27:35 πμ

Για τον 19χρονο Ιρανό Κουρός Νουρμοχαμαντί Μπαϊγκί γράφτηκαν ήδη πολλά και θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να γράψουμε κι άλλα. Απλά την υπόμνηση ότι είναι το προσφυγόπουλο από το Ιράν που έμαθε ελληνικά σε τρία χρόνια και αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις με μέσο όρο 18,25.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ιστορία του Εμφυλίου στο νομό Κιλκίς αποτελείται από λευκές σελίδες. Τα βιβλία που έχουν γραφεί από ανθρώπους που συμμετείχαν στα γεγονότα της τραγικής εκείνης περιόδου μαζί με τα χειρόγραφα που δεν εκδόθηκαν και έχω στην κατοχή μου είναι ελάχιστα.

Ήμουν κάποτε χρήσιμο, στρωμένο σε ένα κρεβάτι, το αποκούμπι ενός ανθρώπου. Με εγκατέλειψαν σε ένα μικρό διαμέρισμα του πρώτου ορόφου στην οδό 25ης Μαρτίου 30. Την περασμένη Δευτέρα 27 Ιουνίου, ενώ δυο εργάτες με κατέβασαν στο δρόμο, κάποιος κύριος τους ρώτησε αν ειδοποίησαν την υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου, αλλά σημασία δεν έδωσαν και με πέταξαν στο πεζοδρόμιο, δίπλα στον κάδο απορριμμάτων λέγοντας:

Γράφει ο Αλέξανδρος Α. Ταμουτσίδης, M.Sc., Διευθυντής 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς.

Σάββατο, 02 Ιουλίου 2022 19:17

Το αεροπλάνο «Κιλκίς»

Συντάκτης:
Από το αρχείο του ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΦΕΙΑΔΗ. Δημοσιεύθηκε στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στις 29 Σεπτεμβρίου 1930.
«ΕΝ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΝ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΜΑΣ ΩΝΟΜΑΣΘΗ ΧΘΕΣ «ΠΟΛΙΣ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ» - Η ΩΡΑΙΑ ΤΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΒΑΠΤΙΣΕΩΣ ΕΙΣ ΚΙΛΚΙΣ – ΟΙ ΕΚΦΩΝΗΘΕΝΤΕΣ ΛΟΓΟΙ.

Του Νίκου Κωνσταντινίδη.

Τούτες τις ώρες, φίλε μου Γιάννη, σε αποχαιρετούμε με τις καρδιές μεσίστιες, καθώς η ψυχή σου πετάει ψηλά στα ουράνια με τα φτερά της Μνημοσύνης, ακολουθώντας στη στράτα του ήλιου και τα τρίστρατα των άστρων.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος, Πρώην Λυκειάρχης.

Ο Γάλλος αστροναύτης Τομά Πεσκέ αποφάσισε να ταξιδεύσει στο διάστημα για δεύτερη φορά, την 17η Νοεμβρίου του 2016 με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, τον 155, μαζί με τους συναδέλφους του Όλεγκ Νοβίτσκι (Ρώσος) και την Πέγκυ Γουϊτσον (Αμερικανίδα).

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 22:41

Τα σχολεία του Κιλκίς το 1914

Συντάκτης:

Από το αρχείο του Θανάση Βαφειάδη - Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΣΤΥ στις 14 Μαρτίου 1914.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 19:55

Εθνικό Σχέδιο για τον πρωτογενή τομέα

Συντάκτης:

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Ο πρωτογενής τομέας ήταν και είναι ένας από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας.Ένας τομέας όχι και τόσο ευνοημένος αν σκεφτεί κανείς την τεράστια προσφορά του,μια προσφορά που έγινε ολοφάνερη με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τρίτη, 28 Ιουνίου 2022 19:38

Χρήστος Σπίγκος: Θυμός

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Το κείμενο γράφεται από θυμό προς το φύλο μου. 
Θυμώνω με την ανομολόγητη συσχέτιση του ανδρισμού με την πάσης μορφής αποδεκτή βία.