Quantcast
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2023, 3:21:58 πμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380
Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 21:58

Θανάσης Βαφειάδης: Αλωνισμός

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Καλό μήνα διαδικτυακοί φίλοι και μιας και ο Ιούλιος στα παλιότερα χρόνια είχε συνδεθεί με τον αλωνισμό, γι’ αυτό και ονομαζόταν «Αλωνάρης», ας θυμηθούμε την παραδοσιακή διαδικασία διαχωρισμού των σπόρων των σιτηρών από τα στάχια, που ακολουθούσε το θερισμό.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 09:43

Όλα για τη μαρμίτα…

Συντάκτης:

Πάνε χρόνια τώρα που κάνοντας ζάπινγκ αργά το βράδυ, έπεσα σε ένα μικρό κανάλι της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα, ο γνωστός αθλητικός παραγωγός Κωστής Ραπτόπουλος είχε ζωντανή αθλητική εκπομπή με τίτλο ‘’Ή στην Α’ ή στην Β’ όλοι παν για την μαρμίτα’’. Παρακολούθησα και άλλες φορές την εκπομπή και διαπίστωσα ότι ο τίτλος της εννοούσε ότι «ή στην Α’ εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία είσαι (σημερινή Σουπερλίγκα) ή στη Β’ εθνική είσαι, όλοι πάνε για το χρήμα (μαρμίτα)».

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 08:41

Βασίλης Σεργιαννίδης - Επτά χρόνια μνήμης

Συντάκτης:

Πέρασαν κιόλας 7 χρόνια  (Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016)  που έφυγε από κοντά μας ένας από του κορυφαίους οικονομικούς, διοικητικούς «στυλοβάτες» και ευεργέτες του Κιλκισιώτικου αθλητισμού, ο αγαπητός «Πρόεδρος», ο Βασίλης Σεργιαννίδης. Τα χρόνια της παρουσίας του στον τόπο μας ,δεν ήταν τα περισσότερα της ζωής του.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 11:22

Καρκίνος νεφρού

Συντάκτης:

Γράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος

Χειρούργος Ουρολόγος & Ανδρολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες, η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί  περίπου το 85% όλων των καρκίνων που μπορούν να εμφανιστούν στον ενήλικα. Από το σύνολο των καρκίνων που εκδηλώνονται στους ενήλικες το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το 2%. Eίναι συχνότερο στους άνδρες ενώ 25% έως 33% των ασθενών έχουν μεταστάσεις όταν γίνεται η αρχική διάγνωση.

Γράφει η Ιωάννα Παγλαρίδου.

Το ίντερνετ, τα smart phones, και τα social media αναδιαμορφώνουν καθημερινά το περιβάλλον της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών. Η ευρεία χρήση αυτών των τεχνολογιών, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα του εάν είναι δυνατόν όλες αυτές οι καινοτομίες των τελευταίων ετών να επηρεάσουν τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων των πολιτών και σε ποιο βαθμό.

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 20:50

Θυμήσου...

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Σε μια βδομάδα έχουμε ξανά εκλογές. Τα τοπικά επιτελεία των κομμάτων δουλεύουν πυρετωδώς με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες. Ο προεκλογικός αγώνας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα αφορά όλους ανεξαιρέτως, μα περισσότερο εκείνους για τους οποίους «παίζεται» η βουλευτική έδρα τους.

Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023 19:48

Η Μάχη Κιλκίς - Λαχανά

Συντάκτης:

Γράφει η Μαρία- Γεωργία Λαλάτση, μέλος της Δημοσιογραφικής ομάδας του 2ου Πειραματικού Γυμνασίου Κιλκίς.

   Οδός 21ης Ιουνίου, το όνομα της κεντρικότερης οδού της πόλης του Κιλκίς. Δεν είναι τυχαίο! Τότε, δηλαδή την  21 Ιουνίου 1913 έγινε η φονικότερη μάχη των Βαλκανικών πολέμων, η μάχη Κιλκίς-Λαχανά.

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο όρος «κουραμπιές» δεν επινοήθηκε στους βαλκανικούς πολέμους αλλά ήταν αρκετά προγενέστερος και χαρακτήριζε τον τύπο των λιμοκοντόρων που απέφευγαν την εργασία και ζούσαν διασκεδάζοντας και σπαταλώντας την πατρική περιουσία.

Το στρατόπεδο Νοιενγκάμμε (Neuengamme) ήταν περίπου 30 χλμ. ΝΑ του Αμβούργου, στη βόρεια όχθη του ποταμού Ελβα. Ηταν το μεγαλύτερο ναζιστικό στρατόπεδο στη Β. Γερμανία. Ιδρύθηκε το 1938. Στα στρατόπεδα έστελναν τα Ες-Ες όσους θεωρούσαν εχθρούς του Ναζισμού. Αυτοί ήταν π.χ. σοσιαλιστές, κομμουνιστές, σοσιαλοδημοκράτες, Μάρτυρες του Ιεχωβά, Εβραίοι, Σίντι και Ρομά, επαίτες, ομοφυλόφιλοι, πόρνες, καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα κτλ. Γενικά θεωρούσαν εχθρούς τους, όλους που δεν ταίριαζαν στη ναζιστική τους ιδεολογία.

Κυριακή, 18 Ιουνίου 2023 12:30

Εκλογές σαν παλιά ελληνική ταινία

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Αυτές οι εκλογές πραγματικά μου θυμίζουν ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Λες και ο Μαυρογιαλούρος κι ο Γκρούεζας, ο Μαντάς και ο Γκόρτσος, ο βουλευτής Φερέκης κι ο ψευτοθόδωρος, ακόμη κι ο Θανασάκης ο πολιτευόμενος έχουν δραπετεύσει από τις μπομπίνες των φιλμ και πρωταγωνιστούν στη σημερινή πολιτική σκηνή. Και δεν είναι μόνο τα πρόσωπα, αλλά και οι ατάκες που ταιριάζουν γάντι στη σημερινή κατάσταση, όπως το «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» που λέει ο Ηλιόπουλος για να περιγράψει τη δυσθυμία, την απογοήτευση και τον προβληματισμό που ζωγραφίζεται στα πρόσωπα των μελών της οικογένειας του, όπως και στα δικά μας που παρακολουθούν με σκεπτικισμό το πολιτικό γίγνεσθαι.