Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2022, 3:52:24 πμ
Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 22:55

Σχέδιο Μάρσαλ

Συντάκτης:

Του Νίκου Σιάνα.

Μια παλιά ασπρόμαυρη φωτογραφία στο μοναδικό μαγαζάκι εκεί στην ακριτική Κορώνα, με τους λιγοστούς πια κατοίκους, αλλά και μια ποτίστρα στον δρόμο προς Πλαγιά – Σκρα (από Ευζώνους) είναι η αφορμή για το παρόν άρθρο μου. «ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΡΣΑΛ» γράφει η ανορθόγραφη πινακίδα μπροστά από τους κτίστες και κάποιους κατοίκους του χωριού.

Κυριακή, 09 Οκτωβρίου 2022 20:27

Φραγγίδης: «Η κυβέρνηση απαξιώνει το ΕΣΥ»

Συντάκτης:

Η πανδημία  και η πορεία των 2,5 ετών, αποτέλεσε ορόσημο για το δημόσιο σύστημα υγείας. Ανέδειξε τις παθογένειες, τα προβλήματα, αλλά και την τεράστια αξία του για την αντιμετώπιση αυτής αλλά και  οποιασδήποτε μελλοντικής υγειονομικής ή άλλης απειλής. Το δημόσιο σύστημα υγείας είναι αυτό που παρά τα προβλήματα και τις ελλείψεις του, σήκωσε το κύριο βάρος της πανδημίας.

Γράφει ο Βαγιάτης Κωνσταντίνος, Κοινωνικός Λειτουργός, Κέντρο Κοινότητας Δήμου Παιονίας, Υπ. Διδάκτορας Κοινωνιολογίας, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Οργανωτικός Γραμματέας Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τιμά κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας του 2022 είναι «Κάντε την ψυχική υγεία και την ευημερία για όλους παγκόσμια προτεραιότητα».

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να απέχουν σχεδόν 12 μήνες έχει ανοίξει ξανά μία μεγάλη κουβέντα για τα κομματικά χρίσματα σε υποψηφίους σε κάθε βαθμό της Αυτοδιοίκησης.

Άραγε όμως σε τι οφελεί τις κοινωνίες η κομματικοποίηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2022 20:10

Γανωτές

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο γανωτής ή γανωματής ή κασσιτερωτής ή καλαϊτζής ή καλατζής ήταν ο τεχνίτης που κάλυπτε με καλάι την εσωτερική και σπανίως την εξωτερική επιφάνεια των χάλκινων σκευών και η εργασία αυτή λεγόταν γάνωμα ή καλάισμα.

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Σε λίγους μήνες θα καλωσορίσουμε το 2023 και τις ποικιλόχρωμες υποσχέσεις του. Μια χρονιά με την περιοδική ιδιαιτερότητα των προεκλογικών υποσχέσεων και δεσμεύσεων πολυάριθμων υποψηφίων στις επικείμενες δημοτικές, περιφερειακές και βουλευτικές εκλογές.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων, έχει καθιερωθεί εδώ και σχεδόν έναν αιώνα ως ημέρα υπενθύμισης και ευαισθητοποίησης για την προστασία των ζώων του πλανήτη μας.

Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 14:14

«Για ένα πουκάμισο αδειανό»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Η ευφυΐα  στην πολιτική επιστήμη έχει αξία όταν κερδίζει από αυτήν η κοινωνία. Η αλήθεια επαληθεύεται  από τα δρώμενα κι όχι από τα προσδοκώμενα.

Πολύς λόγος, ενίοτε και κουρνιαχτός λόγω και εσωκομματικών έριδων, έγινε τα τελευταία δυο χρόνια για τα αρδευτικά έργα στο νομό. Αν υπήρξαν έτοιμες μελέτες, αν καθυστέρησε συνεπώς η δημοπράτησή τους, αν προέχει κάποιο έργο στη τάδε ή τη δείνα περιοχή.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης, Θεολόγος πρώην Λυκειάρχης.

Κατά τον Eckehart Talle (-1948 - ) η γκρίνια είναι μια στρατηγική ενίσχυση του «Εγώ». Αρκετοί άνθρωποι, λέγει ο Τόλλε, είναι εθισμένοι στην ταραχή και στο θυμό, όπως άλλοι είναι εθισμένοι σε ένα ναρκωτικό.