Δευτέρα, 4 Μαρτίου 2024, 4:39:28 πμ

Πριν από ενάμιση χρόνο είχα διατυπώσει την άποψη ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να αναστείλει τις λειτουργίες του ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων, μετά την λήξη του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας και χρηματοδότησής του από Κοινοτικά κονδύλια και την απόλυση σχεδόν όλου του επιστημονικού του δυναμικού.

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009 08:35

Κώστας Πινέλης : Βολές κατά ριπάς

Συντάκτης:

Καλημέρα φίλοι κι αδέλφια

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι τα οράματα του Πολυτεχνείου έχουν σε μεγάλο βαθμό εκπληρωθεί. Για να δούμε όμως:
Για το ψωμί: Πάνω από 600.000 χιλιάδες είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι. Πάνω από 2 εκατομμύρια οι μισθωτοί των 700 ευρώ. Πάνω από το 50% των συνταξιούχων ζουν με σύνταξη 300, 400 και 500 ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση,  οι εργαζόμενοι με μαύρη εργασία κ.λ.π.

Οι γιορτές έφτασαν και δικαιολογημένα οι αγρότες μας αγωνιούν και αγανακτούν γιατί έπρεπε να εισπράξουν τις δικαιούμενες κοινοτικές επιδοτήσεις. Η καθυστέρηση αυτή, για τους γνωρίζοντες μοιάζει με προαναγγελθέν έγκλημα και με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς όσους είναι υπεύθυνοι για την έγκαιρη και νόμιμη καταβολή των επιδοτήσεων στους αγρότες .

Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2009 07:14

Άγγελος Αναστασιάδης : Η Ανθρώπινη Ευτυχία

Συντάκτης:

Το ζητούμενο κάθε εποχής, κάθε πολιτισμού, κάθε λαού, όπως και κάθε ανθρώπου, είναι η ευτυχία, η ανθρώπινη ευτυχία. Αυτήν ζητούμε ανά τους αιώνες, αυτήν ζητούμε και σήμερα στον εικοστό πρώτο αιώνα, τον οποίο όλοι υποδεχθήκαμε με παράτες, φωτοχυσίες και φιέστες. Αναγνωρίζουμε ότι φθάσαμε στο υψηλότερο επίπεδο πολιτισμού της ιστορίας μας, με  τα πυρηνικά θαύματα, τα διαστημικά επιτεύγματα, την ψηφιακή τεχνολογία, την κλωνοποίηση, την γενετική των ανθρωπίνων ανταλλακτικών και προχωρούμε ακόμα  περισσότερο, με γοργούς ρυθμούς, αναζητώντας την ανθρώπινη ευτυχία. Μια κουβέντα είναι όμως.

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 12:00

Άρρυθμία και στη λειτουργία ΧΥΤΑ Κιλκίς

Συντάκτης:

«Είναι φανερή πλέον η αρρυθμία στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων του Κιλκίς. Προβλήματα εντοπίζονται στον παλιό ΧΥΤΑ, στο νέο ΧΥΤΑ αλλά και τη διαδικασία ανακύκλωσης, τη λειτουργία της διαδημοτικής επιχείρησης, ΔΙΑΚΙ Α.Ε. και της συμβατικές υποχρεώσεις της ΔΕΥΑΚ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός συνδυασμός «Οραμα και Δράση», με επικεφαλής τον Παύλο Πασσαλίδη.

Τετάρτη, 09 Δεκεμβρίου 2009 11:46

Να την χαίρονται

Συντάκτης:

«Η εξισωτική τον Αύγουστο, η επιδότηση μέχρι τον Ιούνιο και η αποζημίωση είναι αυτή που είναι.» Ιδού η συνοπτική απάντηση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, της σιδηράς κυρίας Μπατζελή, στους ξέπνοους αγρότες (και) του νομού.
Με απούλητα τα σιτάρια, με τιμές εξευτελιστικές σε γάλα και κρέας, χωρίς επιδοτήσεις και αποζημιώσεις καλούνται οι αγρότες μας να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις του σε τράπεζες και να θρέψουν και τις οικογένειές τους μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι. Όταν και θα τους πληρώσει η υπουργός.
Θαυμάσια δουλειά έκανε η κ. Μπατζελή. Διαπίστωσε φαίνεται μια κοινωνική νωθρότητα και είπε να δράσει. Βγάζει στους δρόμους τους αγρότες.
Διότι είναι η υπουργός που ανάβει τις μηχανές των τρακτέρ. Με την απάντηση που έδωσε μέχρι και ο πρωθυπουργός, αν ήταν αγρότης, θα έβγαινε στους δρόμους.
Να την έχουν να την χαίρονται εκεί στο κλεινόν Άστυ.

Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 06:49

Ιδού πεδίον…

Συντάκτης:

Π¨αντα ουσιαστικός ο Στέφανος Κουφός. Αφανής εργάτης, στέρεος άνθρωπος, με σαφήνεια θέτει τον ενδιαφέροντα προβληματισμό του στο σημερινό του άρθρο.
Και τι λέει: ενώ ο νομός Κιλκίς είναι τόσο πλούσιος σε δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε μπορεί με αιολική και  από φωτοβολταϊκά πάρκα ενέργεια να καλύψει το 83% των αναγκών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εν τούτοις δεν εντάχθηκε στις περιοχές προτεραιότητας όπως καταγράφηκαν στο εθνικό χωροταξικό σχέδιο.
Δεν γνωρίζουμε τα αίτια του αποκλεισμού και δεν έχουμε την τεχνική επάρκεια να ερευνήσουμε το θέμα. Οι βουλευτές του νομού όμως και ο νομάρχης μπορούν να ζητήσουν εξηγήσεις. Και αν συντρέχουν άλλοι λόγοι να ησυχάσουμε. Αν όμως  ο αποκλεισμός είναι παντελώς αστήρικτος τότε να αντιδράσουμε και να αξιώσουμε την άρση της αδικίας.
Θα υποστούμε που θα υποστούμε το «κατόπιν ενεργειών μου».  Τουλάχιστον ας έχει ουσιαστικό αντίκρισμα.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση άκουσα την δήλωση του Πρωθυπουργού που περιείχε τον τίτλο αυτού του άρθρου. Πέρασε ακριβώς ένας χρόνος από τότε που κατέθεσα προβληματισμούς και αγανάκτηση με το άρθρο «κατόπιν ενεργειών του».Ξεκάθαρο το μήνυμα αρκεί να το λάβουν όλοι και να αφήσουν κατάλοιπα του παρελθόντος σε λειτουργίες και ανακοινώσεις με τίτλους «με παρέμβαση του…» ή «κατόπιν ενεργειών του …».

Σάββατο, 05 Δεκεμβρίου 2009 06:42

Στέφανος Κουφός : Πράσινη οικονομία

Συντάκτης:

1. Η πράσινη-Βιώσιμη Αειφόρος Ανάπτυξη με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μετατρέπεται σε Παγκόσμκο Κίνημα αντιμετώπισης των φαινομέων της κλιματικής αλλαγής και διάσωσης του φυσικού περιβάλλοντος στον πλανήτη. Στη χώρα μας, αποτελεί επιπρόσθετη στρατηγική για την Οικονομία και Κοινωνική Ανάπτυξη.

Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2009 05:44

Περί τίνος ο διάλογος…

Συντάκτης:

Ελάτε να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε για το ασφαλιστικό, προσκαλεί ο Υπουργός Απασχόλησης. Και επειδή κάθε διάλογος σχεδόν κοστίζει στους εργαζόμενους ο κ. Λοβέρδος σπεύδει να καθησυχάσει: Μην φοβάστε, δεν θα συζητήσουμε καν την  αύξηση των ορίων ηλικίας, την αύξηση των ασφαλίστρων και τη μείωση των συντάξεων! Αλλά αν η κατάσταση στα ταμεία είναι εκρηκτική πως θα εξυγιανθεί αν δεν συζητηθούν τα θέματα αυτά; Είναι η εύλογη ερώτηση.
Οπότε από την πολιτεία απαντούν πως είναι σε διαβούλευση θέματα μείζονα όπως η εισφοροδιαφυγή, τα βαρέα και επικίνδυνα κ.ο.κ.
Κι άντε τα βαρέα θα μπορούσαν να αποτελούν θέμα διαλόγου. Από πότε όμως η εισφοροδιαφυγή πρέπει να αποτελεί θέμα διαλόγου. Υποχρέωση της Πολιτείας είναι εντείνει τους ελέγχους για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας.
Να ελέγξει τη διαφθορά στις υπηρεσίες της που λειτουργούν ως «προστάτες» και όχι ως ελεγκτές. Να θεσπίσει μέτρα όπως: Πας επενδυτής που συλλαμβάνεται να απασχολεί ανασφάλιστους υποχρεώνεται να επιστρέψει την επιδότηση που έλαβε για την επένδυσή του.
Τα υπόλοιπα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις…