Quantcast
Κυριακή, 28 Μαΐου 2023, 8:39:18 πμ
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 14:03

Το λύτρο της ψυχής είναι η αγάπη

Συντάκτης:

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου, Θεολόγος - Σπουδάστρια Εργοθεραπείας.

Μέσα στην ειδησεογραφική  πληθώρα, που η σοβαρότητα των περισσότερων ειδήσεων αναστατώνει τον ψυχισμό και σε καθηλώνει, ας θυμηθούμε και ας μιλήσουμε για την αγάπη, για την ευεργετική και θεραπευτική λειτουργία της σ’ όλες τις εκφάνσεις  ζωής μας, την αγάπη,  αυτόν τον ισχυρό δεσμό που ενώνει τους ανθρώπους σ’ όποια μορφή και αν εκδηλωθεί: Τη γονική, την αδερφική, την ερωτική, την αγάπη στον εαυτό μας, στους φίλους μας, στον συνάνθρωπό μας γενικά και σε τόσα άπειρα άλλα πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 13:24

Τί μας κρύβουν;

Συντάκτης:

Του Ευστάθιου Παπαδόπουλου, Πολιτικού Μηχανικού, M.Sc.

Και τώρα που με αυτόν τον συνωμοσιολογικό τίτλο έχω την προσοχή σου, η απάντηση είναι τίποτα. Η Γη δεν είναι κούφια αλλά αποτελείται από τον ρευστό μανδύα, έναν εξωτερικό ρευστό πυρήνα κι έναν εσωτερικό στερεό πυρήνα. Δεν θα βγουν ούτε εξωγήινοι ούτε Άτλαντες να πάρουν την Πόλη, μη περιμένεις άδικα. Επίσης δεν είναι επίπεδη.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 12:40

Πότε ζούμε;

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μια ζωή στον αγώνα ο Παντελής. Από τη μέρα που παντρεύτηκε την Ελενίτσα άρχισαν και τα αχ βαχ. Άντε να πάρουμε δικό μας σπίτι, άντε να το επιπλώσουμε, άντε να πάρουμε αυτοκίνητο, άντε να φτιάξουμε και εξοχικό, άντε να το επιπλώσουμε κι αυτό και μ’ αυτά και μ’ αυτά πέρασε η μισή ζωή του.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 09:17

Οι Τυφουδαίοι και ο Ολυμπιακός Πολυκάστρου

Συντάκτης:

Φωτογραφία απο αριστερά: Δημήτρης (Τοκαρίκας), Χρήστος (Τακούλης), Νίκος (αρχηγός), Θωμάς.

Την 3η δεκαετία του 20ου αιώνα, εδώ στον ευλογημένο τόπο, ανατολικά του Αξιού και λίγο πρίν τα βόρεια σύνορα μας, δίπλα στο μικρό χωριό ΚΑΡΑΣΟΥΛΙ που το 1920 αριθμούσε 322 κατοίκους, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες-ξεριζωμένοι από τον Πόντο (1922), απο την Ανατολική Ρωμυλία (Σιναπλή 1924 και Ραβδά 1925) και απο την Μικρά Ασία (Μετεβελί και Γεντζέ 1928).

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο πρώτος φωτογράφος του Κιλκίς ήταν ο Λάζαρος Φελέκης που αρχικά δούλευε μαζί με τον αδελφό του Πρόδρομο. Ήρθαν από τον Πόντο και ο πατέρας τους Δημήτριος ήταν καθηγητής φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κιλκίς. Ο Λάζαρος Φελέκης από το 1928 ήταν συνεργάτης της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ, τα οποία δημοσίευαν φωτογραφίες του από το Κιλκίς. Αργότερα, ίσως το 1931, άνοιξε κατάστημα νεωτερισμών και ηλεκτρικών ειδών επί της 21ης Ιουνίου.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 15:14

Πράσινη μετάβαση για όλους

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Τίτλος, σύνθημα ή προτροπή αξιοποίησης της ευκαιρίας; 

Μιας ευκαιρίας που προσφέρει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αναγνωρίζει την ανάγκη για ισότιμη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών ομάδων σε αυτή.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 10:25

Οι δικοί μας άνθρωποι

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο δημόσιο λόγο μου έχω αναφερθεί για την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων στη μάχη κατά του COVID-19.
Η νηφαλιότητα συμφώνησε, η κομματική πειθαρχία επιτέθηκε και η εμπάθεια χλεύασε.

Γράφει η Κωνσταντίνα Γεράκη.
Όσο εσύ ζεις για τους άλλους, τότε όλοι είναι ευτυχισμένοι, ικανοποιημένοι, βολεμένοι στο να παίρνουν και να ευχαριστιούνται με όσα εσύ απλόχερα προσφέρεις.
Όσο εσύ θέλεις να τους βλέπεις όλους χαρούμενους δίπλα σου, τότε όλα δουλεύουν ρολόι. Για τους άλλους.

Δευτέρα, 08 Νοεμβρίου 2021 21:28

Ο Γιάννης του Πολυτεχνείου

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος-συγγραφέας.

Μέρες σαν κι αυτές, μέρες εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της χούντας, ο νους μου πάει πίσω στα περασμένα για να ανασύρει από το θησαυροφυλάκιο της μνήμης στιγμές φωτεινές σαν φανοστάτες στην πορεία της ζωής και το άγνωστο διάβα της.
Ήταν-θυμάμαι- δεκαετία του 1980, όταν νέος δάσκαλος τότε και πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών Σουηδίας, γνώρισα έναν συνάδελφο με λόγο λαϊκό και εύληπτη ακαδημαϊκή γλώσσα. Ένα μορφωμένο και ιδεολογικά καταρτισμένο παιδί, που όταν μιλούσε για πολιτική, συνέπαιρνε το νου μας.

Κυριακή, 07 Νοεμβρίου 2021 20:30

Με αφορμή την 4η Νοεμβρίου 1944

Συντάκτης:

Γράφει ο Σωτήρης Χρυσάφης.

Η ανάμνηση των γεγονότων του Κιλκίς της 4ης Νοέμβριου του 1944 έφερε στην θύμησή μου τις πρόσφατες γνώσεις μου για τα γεγονότα του Νοέμβριου του 1824 στην Πελοπόννησο. Θα ρωτήσετε τι κοινό έχουν οι δύο Νοέμβρηδες;
Πολύ απλά: στο Κιλκίς συμβαίνει η τραγικότερη σφαγή του εμφυλίου του 20ου αιώνα ενώ τον Νοέμβριο του 1824 αρχίζει στην Πελοπόννησο ο δεύτερος εμφύλιος στην διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης του 1821.