Δευτέρα, 15 Απριλίου 2024, 10:11:00 μμ
Παρασκευή, 04 Μαρτίου 2022 21:12

Η επιστημονική ιδεοληψία

Συντάκτης:

Του Παπαδόπουλου Ευστάθιου, Πολιτικού Μηχανικού.

“[…] Επιμένουν οι γονείς στις ιδεοληψίες τους και δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να πάνε στα σχολεία του νομού”.

Πέμπτη, 03 Μαρτίου 2022 13:21

Τηλεθέρμανση στο Κιλκίς;

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Σε παλαιότερο άρθρο μου είχα επιχειρηματολογήσει για τις ενεργειακές κοινότητες σε επίπεδο Δήμου.

Τετάρτη, 02 Μαρτίου 2022 13:04

Πόλεμος ξανά στην Ευρώπη

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.            

«Και γύρω ούτε πουλιού φτερό/ ούτε κι ανθός προβαίνει/ και μες στο βράσιμο του αφρού/ κάθε φωνή σωπαίνει» (Βάρναλης).

Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 10:42

Τιμή σε έναν Μεγάλο

Συντάκτης:

Ο αναπόδραστος κύκλος της ζωής μας επιφυλάσσει τη χαρά και τη θλίψη σε ανύποπτους χρόνους.

Γράφει ο Καραγιαννόπουλος  Απόστολος, Εταιρεία Μικρασιατικών Σπουδών και Ερευνών Ευρωπού.

Συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή - όπως έχει επικρατήσει να ονομάζεται στην σύγχρονη ιστοριογραφία.

Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2022 13:03

Ο πόλεμος βρίσκεται δίπλα μας...

Συντάκτης:

Γράφει η Καλλισθένη Πάκα-Κυμπαρίδη, Δικηγόρος-Δημοτική Σύμβουλος Κιλκίς.

Η απροκάλυπτη βία κατά ενός ανεξάρτητου κράτους με την εισβολή της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας απειλεί τα θεμέλια της διεθνούς έννομης και δημοκρατικής τάξης.

Του Κώστα Τερζενίδη.

Είπε να βγει μια βόλτα στο Λόφο του Αη Γιώργη η φίλη Αφροδίτη Ζώγκα και -όπως τόχει συνήθειο- απαθανάτισε και κάποιες στιγμές από τη διαδρομή της στο ανατολικό τμήμα του δάσους και μέχρι το παλιό λατομείο.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 20:24

Η Αληθινή Ειρήνη

Συντάκτης:

Του Κωνσταντίνου Βαστάκη, Θεολόγου, πρ. Λυκειάρχη.

«Ειρήνη ανά γην κουροτρόφος» Ησίοδος, τέλος 8ου αι. π.Χ.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 15:17

Ρεκόρ ανόδου στις τιμές καυσίμων και στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Της Αλίκης Αποστολίδου.

Σε πολύ υψηλά επίπεδα κυμάνθηκαν οι τιμές των καυσίμων για το 2021 εκτροχιάζοντας τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών. Σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πίνακα τιμών, η χώρα μας κατακτά την 4η θέση με την ακριβότερη βενζίνη με τη Δανία, τη Φινλανδία και την Ολλανδία να την προπορεύονται.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές των καυσίμων

Οι σημαντικότεροι παράγοντες που διαμορφώνουν τις τιμές των καυσίμων είναι οι φόροι και τα τέλη όπως ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ καθώς αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της τιμής. Φυσικά εκτός από τους φορολογικούς λόγους η αύξηση του πληθωρισμού και οι έντονες κοινωνικοπολιτικές αλλαγές, παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην απότομη αύξηση των τιμών.

Συγκεκριμένα οι αναλυτές αποδίδουν την ραγδαία αύξηση στα καύσιμα σε μια σειρά παραγόντων τονίζοντας πως ο πρωταρχικός ρόλος στην αύξηση των τιμών των καυσίμων είναι η εκτόξευση των διεθνών τιμών ρύπων διοξειδίου του άνθρακα και του φυσικού αερίου. Ταυτόχρονα οι αναλυτές επισημαίνουν πως η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ευνοεί φυσικά τις μετακινήσεις όσο και το άνοιγμα των δραστηριοτήτων έχουν συμβάλει σε αυτήν την αύξηση. Την ίδια στιγμή οι πρατηριούχοι αγοράζουν πιο ακριβά τα καύσιμα λόγω της μαζικής περικοπής της παραγωγής πετρελαίου και έτσι οι οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τις τσουχτερές τιμές των πρατηρίων.

Περιοχές με τα πιο μεγάλες διακυμάνσεις τιμών στα καύσιμα στην Ελλάδα

Η έρευνα που πραγματοποίησε το Pricefox.gr, η ελληνική startup που προσφέρει online σύγκριση σε τιμές και καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου, παρουσιάζει την αύξηση στις τιμές των καυσίμων από το 2020 έως σήμερα στο Κιλκίς με στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Αλματώδης αυξήσεις στην βενζίνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, φαίνεται πως το 2020 οι τιμές της απλής βενζίνης άγγιζαν το 1,421€/λίτρο. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 οι τιμές έφτασαν στο 1,624€/λίτρο, ενώ η χρονιά έκλεισε με τους οδηγούς να πληρώνουν για απλή αμόλυβδη 1,734€/λίτρο. Η έκρηξη τιμών ήρθε τον Φεβρουάριο του 2022 με τους οδηγούς να έρχονται αντιμέτωποι στα πρατήρια καυσίμων με τιμές που εκτοξεύτηκαν στο 1,844€/λίτρο.

Εντός του Κιλκίς υπήρξαν μεγάλες μεταβολές και στην ενισχυμένη βενζίνη των 100 οκτανίων, όπου έκλεισε το 2020 με 1,690€ το λίτρο. Αισθητή αύξηση παρατηρήθηκε τον Ιούνιο του 2021 όπου οι τιμές έφτασαν στο 1,793€/λίτρο, ενώ η τιμή της ενισχυμένης βενζίνης έφτασε τον Δεκέμβριο του 2021 σε τιμές ρεκόρ με 1,908€/το λίτρο. Μέσα σε μόνο δύο μήνες υπήρξε ακόμα μεγαλύτερη αύξηση με την αμόλυβδη 100 οκτανίων άγγιξε σχεδόν τα 2€.

Αυτό σημαίνει πως για ένα μεσαίο αυτοκίνητο με ρεζερβουάρ 50 λίτρων, το οποίο το 2020 γέμιζε απλή βενζίνη με 69,75 ευρώ, σήμερα για να γεμίσει απαιτείται δαπάνη 92 ευρώ.

Εκτοξευμένη η τιμή και στο πετρέλαιο κίνησης (Biodiesel)

Σύμφωνα με τα δεδομένα της Διεθνούς Επιτροπής Ενέργειας (ΙΕΑ), ο ΟΠΕΚ παρήγαγε το Δεκέμβριο περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια καθημερινά, τα οποία ήταν χαμηλότερα από το στόχο που είχε θέσει. Παράλληλα η γεωπολιτική ένταση στην περιοχή των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, έφερε ένα βήμα πιο κοντά την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα, αλλά απασχολεί την αύξηση του πληθωρισμού παγκοσμίως.

Οι τιμές του πετρελαίου εντός του Κιλκίς αυξήθηκαν μέσα στους πρώτους έξι μήνες του 2020 φτάνοντας τον Δεκέμβριο στο 1,147€/λίτρο κάνοντας ράλι προς το 1,473€/λίτρο τον Δεκέμβριο του 2021. Μάλιστα τον Φεβρουάριο που διανύουμε, οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι οδηγοί που χρησιμοποιούν πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα είδαν τις τιμές να φτάνουν στο 1,592€/λίτρο.

Καταστροφική διάκριση για την Ελλάδα στο Υγραέριο Κίνησης (Autοgas)

Η αύξηση στην τιμή όλων των καυσίμων δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το υγραέριο (LPG), με αποτέλεσμα η τιμή του στην Ελλάδα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις του κόσμου. Όπως δείχνουν τα δεδομένα στην χώρα μας έχουμε το 2ο ακριβότερο υγραέριο κίνησης παγκοσμίως με μέση τιμή λίτρου να φτάνει έως 1,076€/λίτρο ενώ τον Ιούνιο του 2020 ήταν μόλις 0,726€/λίτρο.

Ράλι τιμών στα καύσιμα εντός Κιλκίς τους τελευταίους 4 μήνες

Συνεχίζεται το Ράλι τιμών με τις στην απλή αμόλυβδη να φτάνει από 1,749€/λίτρο στο 1,844€/λίτρο ενώ παράλληλα η ενισχυμένη βενζίνη αγγίζει σχεδόν τα 2€/λίτρο μέσα στον Φεβρουάριο. Η μέση τιμή για τους οδηγούς πετρελαιοκίνητων αγγίζει το 1,592€/λίτρο από 1,498€/λίτρο που ήταν το Νοέμβριο. Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι οι τιμές του υγραερίου που φτάνουν το 1,076€/λίτρο ενώ τέσσερις μήνες πριν η μέση τιμή ήταν στο 1,034€/λίτρο.

Μονόδρομος για τους καταναλωτές η online σύγκριση για πρατήριο καυσίμων
Με την σύγκριση στις τιμές των καυσίμων, ένας οδηγός μπορεί να κερδίσει έως και 12% στην βενζίνη του, μπαίνοντας στην πλατφόρμα του Υπουργείου Aνάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας στο http://www.fuelprices.gr/ Ένας οδηγός λοιπόν, με το να κάνει πολύ συχνά σύγκριση τιμών στα καύσιμα, μπορεί να εντοπίσει το πιο συμφέρον πρατήριο καυσίμων και ειδικά αν το “γεμίσει’’ στην ημέρα που έχουν την εβδομαδιαία προσφορά να εξοικονομήσει σημαντικό ποσό χρημάτων.

 

* Μεθοδολογία έρευνας

Το ερευνητικό πρόβλημα που εξετάζει αυτή η έρευνα είναι η συστηματική παρακολούθηση, καταγραφή και ανάλυση των τιμών των διαφόρων ειδών καυσίμου για την χρονική περίοδο από Ιανουάριο 2020 έως Φεβρουάριο 2022. Η έρευνα βασίστηκε σε δευτερογενή ποσοτικά δεδομένα (υφιστάμενα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί ή/και δημοσιευθεί προκειμένου να τροφοδοτήσουν ένα ή περισσότερα ερευνητικά θέματα) που συλλέχθηκαν από τον ιστότοπο fuelprices.gr του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Οι τιμές που αναγράφονται στα γραφήματα είναι οι τιμές της τελευταίας εβδομάδας του εκάστοτε αντίστοιχου μήνα.

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2022 09:50

Αγροφύλακες

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο αγροφύλακας ή δραγάτης ήταν ο φύλακας των αγρών και κυρίως των αμπελώνων και περιφερόταν πάντοτε ενδεδυμένος με την στολή και το πηλήκιο του που του προσέδιδαν κύρος.