Quantcast
Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2023, 10:24:44 μμ
Κυριακίδης 380
Γκουντενούδης 380
Σιωνίδης 380
Φωτακέλης-380

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Στα χρόνια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου  ο άνθρωπος της Αριστεράς ήταν ο θερμός υποστηρικτής της πάλης των τάξεων, ο ένθερμος μελετητής των βιβλίων του Μαρξ, ο φανατικός απομνημονευτής των τσιτάτων του Λένιν. Ήταν πρωτοπόρος στις διαδηλώσεις, είχε λίγα λεφτά, όνειρα πολλά και το όραμα για «Ψωμί- Παιδεία - Ελευθερία» ανόθευτο κι ανίκητο στον αγώνα ενάντια στη χούντα.

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2021 10:09

Πολυτεχνείο, μνήμης μάθημα

Συντάκτης:
Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.
Εγώ ειρωνευόμουν, όταν άκουγα την αγωνία σου και τον παράνομο ραδιοφωνικό σταθμό σου.
Όταν ζητούσες φάρμακα και να έλθω να σε πάρω λαβωμένο με το αυτοκίνητό, κρυβόμουν πίσω απ' τη σκιά μου.
Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 20:13

Γιατί ΚεντροΔεξιά εν έτει 2022;

Συντάκτης:

Υπογράφουν οι :
- Χρυσή - Ουρανία Παπαδοπούλου, Business Management, London Metropolitan  University / Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Παν. Πειραιά / Επιχειρηματίας

- Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Π.Μ.Σ. Διεθνών Σπουδών, Ευρωπαϊκών Σπουδών και Διπλωματίας, Παν. Μακεδονίας / Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφ. Παραγωγός.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 14:03

Το λύτρο της ψυχής είναι η αγάπη

Συντάκτης:

Γράφει η Αναστασία Θεοδωρίδου, Θεολόγος - Σπουδάστρια Εργοθεραπείας.

Μέσα στην ειδησεογραφική  πληθώρα, που η σοβαρότητα των περισσότερων ειδήσεων αναστατώνει τον ψυχισμό και σε καθηλώνει, ας θυμηθούμε και ας μιλήσουμε για την αγάπη, για την ευεργετική και θεραπευτική λειτουργία της σ’ όλες τις εκφάνσεις  ζωής μας, την αγάπη,  αυτόν τον ισχυρό δεσμό που ενώνει τους ανθρώπους σ’ όποια μορφή και αν εκδηλωθεί: Τη γονική, την αδερφική, την ερωτική, την αγάπη στον εαυτό μας, στους φίλους μας, στον συνάνθρωπό μας γενικά και σε τόσα άπειρα άλλα πρόσωπα, πράγματα, καταστάσεις.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 13:24

Τί μας κρύβουν;

Συντάκτης:

Του Ευστάθιου Παπαδόπουλου, Πολιτικού Μηχανικού, M.Sc.

Και τώρα που με αυτόν τον συνωμοσιολογικό τίτλο έχω την προσοχή σου, η απάντηση είναι τίποτα. Η Γη δεν είναι κούφια αλλά αποτελείται από τον ρευστό μανδύα, έναν εξωτερικό ρευστό πυρήνα κι έναν εσωτερικό στερεό πυρήνα. Δεν θα βγουν ούτε εξωγήινοι ούτε Άτλαντες να πάρουν την Πόλη, μη περιμένεις άδικα. Επίσης δεν είναι επίπεδη.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 12:40

Πότε ζούμε;

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Μια ζωή στον αγώνα ο Παντελής. Από τη μέρα που παντρεύτηκε την Ελενίτσα άρχισαν και τα αχ βαχ. Άντε να πάρουμε δικό μας σπίτι, άντε να το επιπλώσουμε, άντε να πάρουμε αυτοκίνητο, άντε να φτιάξουμε και εξοχικό, άντε να το επιπλώσουμε κι αυτό και μ’ αυτά και μ’ αυτά πέρασε η μισή ζωή του.

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 09:17

Οι Τυφουδαίοι και ο Ολυμπιακός Πολυκάστρου

Συντάκτης:

Φωτογραφία απο αριστερά: Δημήτρης (Τοκαρίκας), Χρήστος (Τακούλης), Νίκος (αρχηγός), Θωμάς.

Την 3η δεκαετία του 20ου αιώνα, εδώ στον ευλογημένο τόπο, ανατολικά του Αξιού και λίγο πρίν τα βόρεια σύνορα μας, δίπλα στο μικρό χωριό ΚΑΡΑΣΟΥΛΙ που το 1920 αριθμούσε 322 κατοίκους, εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες-ξεριζωμένοι από τον Πόντο (1922), απο την Ανατολική Ρωμυλία (Σιναπλή 1924 και Ραβδά 1925) και απο την Μικρά Ασία (Μετεβελί και Γεντζέ 1928).

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Ο πρώτος φωτογράφος του Κιλκίς ήταν ο Λάζαρος Φελέκης που αρχικά δούλευε μαζί με τον αδελφό του Πρόδρομο. Ήρθαν από τον Πόντο και ο πατέρας τους Δημήτριος ήταν καθηγητής φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κιλκίς. Ο Λάζαρος Φελέκης από το 1928 ήταν συνεργάτης της εφημερίδας ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ, τα οποία δημοσίευαν φωτογραφίες του από το Κιλκίς. Αργότερα, ίσως το 1931, άνοιξε κατάστημα νεωτερισμών και ηλεκτρικών ειδών επί της 21ης Ιουνίου.

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2021 15:14

Πράσινη μετάβαση για όλους

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Τίτλος, σύνθημα ή προτροπή αξιοποίησης της ευκαιρίας; 

Μιας ευκαιρίας που προσφέρει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο που αναγνωρίζει την ανάγκη για ισότιμη μετάβαση στην ηλεκτρική ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και εξασφαλίζει τη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών ομάδων σε αυτή.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2021 10:25

Οι δικοί μας άνθρωποι

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Στο δημόσιο λόγο μου έχω αναφερθεί για την ανάγκη συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων στη μάχη κατά του COVID-19.
Η νηφαλιότητα συμφώνησε, η κομματική πειθαρχία επιτέθηκε και η εμπάθεια χλεύασε.