Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024, 4:25:31 μμ

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Σημαντικό για ένα κόμμα εκτός από την  ιδεολογία του είναι και η λειτουργία του. Μεγαλύτερη  αξία από το τι λέει κανείς είναι να κάνει πράξη αυτά που λέει. Αν ο λόγος δεν έχει έμπρακτη εφαρμογή σε ό,τι  εννοεί, έχει αποτύχει στην αποστολή του.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2022 20:46

Αφήστε επιτέλους τους νεκρούς στην ησυχία τους

Συντάκτης:

Γράφει ο Ιάσων Κωσταρόπουλος, εκπαιδευτικός.

Αποφάσισα να γράψω το άρθρο αυτό γιατί τελευταία έχει παρουσιαστεί ένα ιδιαίτερα δυσάρεστο φαινόμενο. Αυτό δεν είναι άλλο από τη συχνή κλοπή μεταλλικών αντικειμένων (σταυροί, θυμιατήρια κλπ.) από τα μνήματα.

Γράφουν οι: Παναγιώτης Αδάμος και Γεώργιος Καλαφίκης, Φιλόλογοι Β/θμιας Εκπαίδευσης.

1. Η εθνική ιδεολογία στο νεότερο και σύγχρονο διεθνές στερέωμα.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2022 11:17

Οι καραγωγείς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Για πολλές δεκαετίες το κάρο υπήρξε το μοναδικό τροχοφόρο μεταφορικό μέσο, ένα είδος πρώτης ανάγκης για τους αγροτικούς πληθυσμούς.

Γράφει η Αλίκη Αποστολίδου.

Οι κλοπές αυτοκινήτων αποτελούν ένα φαινόμενο μάστιγα για τη χώρα μας. Καθημερινά δεκάδες ιδιοκτήτες χάνουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ παράλληλα πολλά κλεμμένα αυτοκίνητα επανακυκλοφορούν με παραποιημένα στοιχεία για να μην είναι εύκολος ο εντοπισμός τους.

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 14:21

Περί βενζίνης

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η ιλιγγιώδης αύξηση της τιμής των καυσίμων κατέστησε τη βενζίνη ως ένα από τα κυρίαρχα θέματα σοβαρών συζητήσεων ή και αστεϊσμών, όπως το «ζητείται σοβαρή σχέση με βενζινοπώλη» ή παρόμοια ευφάνταστα που κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022 19:20

Η Ευρώπη των Πολέμων

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Πόλεμος σημαίνει ανατροπή της λογικής και ήττα του διαλόγου. Σημαίνει ερήμωση και ερείπωση μαζί. Ξεριζωμός και προσφυγιά. Ορφανιά και  θάνατος. Πόλεμος θα πει σταύρωση της ειρήνης. Σε τίποτα από όλα αυτά δεν ξεχωρίζει και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Σάββατο, 12 Μαρτίου 2022 11:58

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 3ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας

Στην αρχή της νέας χιλιετίας ο υδράργυρος στο θερμόμετρο της αντιπαροχής χτύπησε κόκκινο.

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 10:01

ΔΕΔΔΗΕ, χθες και σήμερα. Αναζητείται συγγνώμη

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

Η καινούργια Κυβέρνηση τοποθέτησε καινούργια Διοίκηση στον ΔΕΔΔΗΕ. Πρόκειται για μια συνήθη μετεκλογική αναστάτωση, κάτι σαν έθιμο δηλαδή, που εδώ και 200 χρόνια είναι συνυφασμένο με τη νοοτροπία μας και που προβλέπεται να συνεχίσει, καλώς ή κακώς, για πολλά χρόνια ακόμα. 

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022 08:10

Η αντιπαροχή στο Κιλκίς (μέρος 2ο)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Η κατασκευή των πολυκατοικιών στηρίχθηκε στους Γενικούς Οικοδομικούς Κανονισμούς, τον ΓΟΚ του 1955 και αργότερα τον ΓΟΚ του 1973, που όπως γράφει η καθηγήτρια πολεοδομίας Αλέκα Καραδήμου Γερόλυμπου «αναλαμβάνουν έναν αντιφατικό όσο τελικά αδιέξοδο ρόλο: να προωθήσουν αφ’ ενός τις δυνατότητες μέγιστης εκμετάλλευσης της αστικής ιδιοκτησίας και να επιβάλλουν ορισμένες στοιχειώδεις τεχνικές προδιαγραφές (κανόνες αερισμού, φωτισμού, στατικής επάρκειας) στο πλαίσιο μιας εξαντλητικής κερδοσκοπίας μικροϊδιοκτητών και μικροκεφαλαιούχων στη γη».