Πέμπτη, 13 Ιουνίου 2024, 1:38:43 πμ
Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 21:01

Τα πηγάδια του Κιλκίς

Συντάκτης:

 Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Σύμφωνα με τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες στην πόλη του Κιλκίς υπήρχαν πολλά πηγάδια, διέφεραν όμως στην ποιότητα του νερού. Σε κάποια από αυτά το νερό ήταν εξαιρετικό ενώ σε άλλα εντελώς ακατάλληλο για πόση: «Σπάνια τα πηγάδια είχαν γλυκό πόσιμο νερό, τα περισσότερα είχαν νερό άνοστο και στυφό, ακατάλληλο να το πιει κανείς και να μαγειρέψει», γράφει ο Θανάσης Χατζημητάκος και το ίδιο αναφέρει η Ειρήνη Ευθυμιάδου:

Πέμπτη, 19 Αυγούστου 2021 19:14

Ελπίζω και περιμένω

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Αέναη και εν πολλοίς αδιέξοδη η συζήτηση περί της ιδιωτικοποίησης ή μη των δημόσιων επιχειρήσεων.
Στις μέρες μας πληθαίνουν οι φωνές των οπαδών της ιδιωτικοποίησης των πάντων. Βασικά τους επιχειρήματα η κακοδιοίκηση, ο εφησυχασμός των εργαζομένων στη σιγουριά του μηνιάτικου, και η συνδικαλιστική ασυδοσία.
Στις δυο πρώτες δεκαετίες της Μεταπολίτευσης ο δημόσιος χαρακτήρας ήταν αδιαμφισβήτητος.

Των Θοδωρή Καραουλάνη, Ηλία Παλιαλέξη.

Αν και οι Έλληνες φαίνεται να αγνοούν βασικές πολιτικές, έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ, εν τούτοις φαίνεται να  αναγνωρίζουν τα σημαντικά οικονομικά οφέλη που προκύπτουν για τη χώρα από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Αυτό προκύπτει με βάση τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία “To The Point”, για το ευρωπαϊκό έργο «Η Συνοχή Δίπλα μας» - CohesionGR, ανάμεσα σε δείγμα 1140 ενήλικων ανδρών και γυναικών από όλη την χώρα.

Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2021 18:19

Όταν η συμφορά συμφέρει...

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας, μέλος Σύριζα ΠΣ Κιλκίς.

Αν θέλεις να πάρεις τη γη κάποιου μπορείς να τη νοικιάσεις ή να την αγοράσεις. Μπορείς ακόμη να τον «αναγκάσεις» να την αφήσει, όταν δεν θα μπορεί πλέον να ζει σ' αυτήν. Αν χαθούν τα σπαρτά του, αν καταστραφούν τα οπωροκηπευτικά του, αν πάρουν φωτιά τα μελίσσια, τα δέντρα, τα κοπάδια του, θα την εγκαταλείψει και θα γίνει δική σου. Μετά μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις σ' αυτήν: από πάρκα με φωτοβολταϊκά έως πάρκα με ανεμογεννήτριες.

Των Θοδωρή Καραουλάνη και Ηλία Παλιαλέξη.

Το γνωστό σχεδόν σε όλους “Εξοικονομώ”, σε όλους τους κύκλους του, επέλεξαν οι Έλληνες ως το πλέον επιτυχημένο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους της ΕΕ, ενώ αντίστοιχα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος” θεωρείται ως το πλέον επιτυχημένο Ευρωπαϊκό έργο. Αυτό προέκυψε από την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία “To The Point”, για το ευρωπαϊκό έργο «Η Συνοχή Δίπλα μας» - CohesionGR, ανάμεσα σε δείγμα 1140 ενήλικων ανδρών και γυναικών από όλη την χώρα.

Των Θοδωρή Καραουλάνη και Ηλία Παλιαλέξη.

Οι Έλληνες αγνοούν βασικές πολιτικές, έργα και χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρεία “To The Point”, για το ευρωπαϊκό έργο «Η Συνοχή Δίπλα μας» - CohesionGR, ανάμεσα σε δείγμα 1140 ενήλικων ανδρών και γυναικών από όλη την χώρα.

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 19:07

Πως ήταν το Κιλκίς τον Δεκαπενταύγουστο του 1913

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη, τοπογράφου-συγγραφέα.

Κιλκίς, Νέα Στρώμνιτσα ή Νέο Μελένικο; Πώς έπρεπε άραγε να ονομάσει αυτήν την πόλη; Αυτή την απορία εξέφραζε ο ανταποκριτής της ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ που έφτασε εδώ στις 15 Αυγούστου του 1913 με αποστολή να παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό την πόλη που ταυτίστηκε με το μεγαλύτερο πολεμικό θρίαμβο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 18:40

Το δράμα της στρουθοκαμήλου

Συντάκτης:

Γράφει ο Χρήστος Σπίγκος.

Από το πρώτο κλάμα αναζητούμε την ασφάλεια της μητρικής αγκαλιάς, προέκταση της οποίας η οικογένεια. Η συνέχεια βρίθει από συλλογικότητες. 

Σχολείο, ομάδα, σύλλογος, κόμμα, κοινωνία.

Ένα συνεχόμενο δούναι - λαβείν, μια εναλλαγή κελυφών που διδάσκουν και προστατεύουν.

Παρασκευή, 13 Αυγούστου 2021 20:23

Από τη Στρώμνιτσα στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Του Θανάση Βαφειάδη, τοπογράφου-συγγραφέα.

Η ελευθερία για τους Στρωμνιτσιώτες διήρκεσε μόλις ένα μήνα, από τις 27 Ιουνίου 1913 που απελευθερώθηκε η πόλη από τον ελληνικό στρατό μέχρι τις 28 Ιουλίου που επικυρώθηκε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου. Η αναγγελία της επιδίκασης της επαρχίας Στρωμνίτσης στη Βουλγαρία προκάλεσε πανικό και απελπισία, τόσο στους Έλληνες όσο και στους μουσουλμάνους κατοίκους της.

Του Στέφανου Παραστατίδη, Ιατρού, Γραμματέα Οργανωτικού και Πολιτευτή Κιλκίς του ΚΙΝΑΛ.

Συμβαίνει στη χώρα μας κάτι ξεχωριστό όσον αφορά στις δασικές πυρκαγιές;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεσογειακό κλίμα που σημαίνει ξηρό και θερμό καλοκαίρι και πιο βροχερό και ψυχρό χειμώνα. Η πυρκαγιά είναι αναπόσπαστο μέρος του Μεσογειακού χώρου, άρα όχι, δε συμβαίνει κάτι ξεχωριστό στη χώρα.