Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 10:03:19 πμ
Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2023 10:38

Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι τέκνα

Συντάκτης:

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης

Θεολόγος, πρώην Λυκειάρχης

Ολίγα για το περιβάλλον - Η υπερθέρμανση των ωκεανών και οι ολέθριες επιπτώσεις της

Οι θερμότεροι ωκεανοί μπορούν να σκοτώσουν τη θαλάσσια ζωή, να οδηγήσουν σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα και να αυξήσουν τη στάθμη της θάλασσας

 Κατερίνη Φον Σούκμαν, ωκεανογράφος

Γράφει ο Χρήστος Γκόλιαρης, π. Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόσφατα (2022) κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Αφοί Κυριακίδη» το βιβλίο του εκπαιδευτικού κ. Κώστα Ανθόπουλου, με τίτλο «Η ελληνική εκπαίδευση στη δίνη της κρίσης».

Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 12:44

Χωρίς Ταυτότητα

Συντάκτης:

Η πολιτική και η προσωπική παιδεία είναι δύο πράγματα διαφορετικά. Πουθενά το προσωπικό και το συλλογικό επίπεδο ενός πολιτικού ή κοινωνικού χώρου δεν συμπίπτουν απόλυτα. Αλλιώς δεν θα είχαμε χαρισματικούς και ξεχωριστούς ανθρώπους. Δεν θα υπήρχαν ηγέτες, που θα μπορούσαν να ηγηθούν καταστάσεων και παρατάξεων. Ο Τσίπρας αναμφισβήτητα υπήρξε μια τέτοια μορφή ,που έσπασε τα κομματικά δεσμά του 3% και οδήγησε την Αριστερά σε ποσοστά κυβερνητικά.

Κυριακή, 02 Ιουλίου 2023 09:53

Λίγα λόγια για τούτες τις ώρες

Συντάκτης:

Αγαπημένε μου σύντροφε, εσύ που ξέρεις να αγωνίζεσαι για το δίκιο και την αλήθεια, σήκωσε το κεφάλι και ξαναδιάβασε από την αρχή το μήνυμα των τελευταίων εκλογών.

            Ξανασκέψου τα τελευταία δέκα χρόνια. Τότε που ο διπλανός και ο απέναντι μας πίστεψαν και μας εμπιστεύτηκαν. Κι εμείς, εσύ κι εγώ δηλαδή, με μπόλικη αυταρέσκεια τους προσπερνούσαμε πιστεύοντας ότι ήλθε η ώρα να διαβάσουμε τα ονόματά μας στις χρυσές δέλτους της ιστορίας.

Σάββατο, 01 Ιουλίου 2023 21:58

Θανάσης Βαφειάδης: Αλωνισμός

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

Καλό μήνα διαδικτυακοί φίλοι και μιας και ο Ιούλιος στα παλιότερα χρόνια είχε συνδεθεί με τον αλωνισμό, γι’ αυτό και ονομαζόταν «Αλωνάρης», ας θυμηθούμε την παραδοσιακή διαδικασία διαχωρισμού των σπόρων των σιτηρών από τα στάχια, που ακολουθούσε το θερισμό.

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 09:43

Όλα για τη μαρμίτα…

Συντάκτης:

Πάνε χρόνια τώρα που κάνοντας ζάπινγκ αργά το βράδυ, έπεσα σε ένα μικρό κανάλι της Θεσσαλονίκης. Εκείνη την ώρα, ο γνωστός αθλητικός παραγωγός Κωστής Ραπτόπουλος είχε ζωντανή αθλητική εκπομπή με τίτλο ‘’Ή στην Α’ ή στην Β’ όλοι παν για την μαρμίτα’’. Παρακολούθησα και άλλες φορές την εκπομπή και διαπίστωσα ότι ο τίτλος της εννοούσε ότι «ή στην Α’ εθνική ποδοσφαιρική κατηγορία είσαι (σημερινή Σουπερλίγκα) ή στη Β’ εθνική είσαι, όλοι πάνε για το χρήμα (μαρμίτα)».

Παρασκευή, 30 Ιουνίου 2023 08:41

Βασίλης Σεργιαννίδης - Επτά χρόνια μνήμης

Συντάκτης:

Πέρασαν κιόλας 7 χρόνια  (Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016)  που έφυγε από κοντά μας ένας από του κορυφαίους οικονομικούς, διοικητικούς «στυλοβάτες» και ευεργέτες του Κιλκισιώτικου αθλητισμού, ο αγαπητός «Πρόεδρος», ο Βασίλης Σεργιαννίδης. Τα χρόνια της παρουσίας του στον τόπο μας ,δεν ήταν τα περισσότερα της ζωής του.

Τρίτη, 27 Ιουνίου 2023 11:22

Καρκίνος νεφρού

Συντάκτης:

Γράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος

Χειρούργος Ουρολόγος & Ανδρολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου των νεφρών στους ενήλικες, η τρίτη συχνότερη κακοήθεια του ουροποιητικού συστήματος. Αποτελεί  περίπου το 85% όλων των καρκίνων που μπορούν να εμφανιστούν στον ενήλικα. Από το σύνολο των καρκίνων που εκδηλώνονται στους ενήλικες το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα αποτελεί το 2%. Eίναι συχνότερο στους άνδρες ενώ 25% έως 33% των ασθενών έχουν μεταστάσεις όταν γίνεται η αρχική διάγνωση.

Γράφει η Ιωάννα Παγλαρίδου.

Το ίντερνετ, τα smart phones, και τα social media αναδιαμορφώνουν καθημερινά το περιβάλλον της ενημέρωσης και της επικοινωνίας, δίνοντας στους πολίτες άμεση πρόσβαση σε πλήθος πληροφοριών. Η ευρεία χρήση αυτών των τεχνολογιών, δημιουργεί το εύλογο ερώτημα του εάν είναι δυνατόν όλες αυτές οι καινοτομίες των τελευταίων ετών να επηρεάσουν τη λήψη των πολιτικών αποφάσεων των πολιτών και σε ποιο βαθμό.

Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023 20:50

Θυμήσου...

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Σε μια βδομάδα έχουμε ξανά εκλογές. Τα τοπικά επιτελεία των κομμάτων δουλεύουν πυρετωδώς με πολλές και διαφορετικές ταχύτητες. Ο προεκλογικός αγώνας για ένα καλύτερο αποτέλεσμα αφορά όλους ανεξαιρέτως, μα περισσότερο εκείνους για τους οποίους «παίζεται» η βουλευτική έδρα τους.