Άρθρα Συνεργατών
Γαρ. Καρβουνιάρη: Με όραμα και συστηματική δουλειά θωρακίζουμε το μέλλον του τόπου μας
Συντάκτης: Eidisis.grΤον Σεπτέμβριο του 2019 ξεκινήσαμε, με απόλυτη συναίσθηση της ευθύνης που αναλάβαμε απέναντι στους δημότες, να υλοποιούμε την προγραμματική μας δέσμευση.
Με συστηματική δουλειά, προχωρήσαμε σε άμεσες δράσεις και παράλληλα δρομολογήσαμε μεσοπρόθεσμες ενέργειες, ώστε η Κοινωφελής Επιχείρηση να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών και να προσαρμοστεί με τις συνθήκες και τα δεδομένα της εποχής.
Μόνωση ταράτσας: Οφέλη - Τα είδη μονώσεων & η αναγκαιότητα
Συντάκτης: Eidisis.grΑρκετά σπίτια στην Ελλάδα που χτίστηκαν πριν από 40 - 50 χρόνια δεν προστατεύονται επαρκώς θερμομονωτικά, καθώς εκείνη την εποχή θεωρούνταν περιττό έξοδο. Σήμερα, αυτή η θεωρία απορρίπτεται.
Αυτό συνέβη γιατί σε πολλά σπίτια εκείνης της εποχής δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα υγρασίας και έγιναν μη κατοικήσιμα ή επικίνδυνα για τους ενοίκους τους. Σκέφτεστε να μείνετε σε μία παλιά οικία και αναρωτιέστε αν είναι αναγκαία η μόνωση της ταράτσας της;
Κι αν δεν μας το δίνεις, σου το παίρνουμε με το έτσι θέλω!
Συντάκτης: Eidisis.grΠόσα χτυπήματα να αντέξει ο άνθρωπος κάτω από τη ζώνη;
Την ώρα που ο θρήνος για τις απώλειες της θανατηφόρας πρόσκρουσης των δυο τρένων ακόμα ακούγεται από άκρου εις άκρον στην Ελλάδα, η κυβέρνηση περνάει νόμο για την ιδιωτικοποίηση του νερού!
Την ώρα που συγγενείς, γονείς ακούν το περίφημο: «Δεν θα σας δώσουμε τους νεκρούς σας για να σας προστατεύσουμε από το σοκ!!!»…
Στη μνήμη του πατέρα μου: Βαμμένη με αίμα η αφύλακτη διάβαση στον Άσπρο Κιλκίς
Συντάκτης: Eidisis.grΉταν 28 Οκτωβρίου 1980 όταν ο πατέρας μου Κωνσταντίνος Χριστοφορίδης αποπειράθηκε να διασχίσει με το φορτηγό του την αφύλακτη, ισόπεδη σιδηροδρομική διάβαση του χωριού μας, στον Άσπρο Κιλκίς. Επρόκειτο για μια διάβαση στην οποία δεν υπήρχαν φωτεινοί ή ηχητικοί σηματοδότες, αλλά ούτε και κινητές προστατευτικές μπάρες οι οποίες να κλείνουν όταν διέρχεται αμαξοστοιχία.
Άκρως επικίνδυνη η σιδηροδρομική γραμμή Πολυκάστρου - Ειδομένης
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΡΑΓΑΝΙΔΗΣ, δημοτικός σύμβουλος Παιονίας, πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του δήμου Παιονίας
Το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα που συνέβη στα Τέμπη, έφερε στην επικαιρότητα και την κατάσταση που επικρατεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο στην περιοχή μας. Αναφέρομαι στην σιδηροδρομική γραμμή Πολυκάστρου - Ειδομένης.
Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.
Εξ αφορμής της Εθνική μας τραγωδίας στα Τέμπη, εγείρεται και πάλι το θέμα – ερώτημα: Θα αποδοθεί επιτέλους δικαιοσύνη, για τους αδικοχαμένους συνανθρώπους μας, σε όλους όσους ευθύνονται, έμμεσα ή άμεσα αλλά και κατά παντός υπευθύνου, χωρίς παρεμβάσεις, όποιες θέσεις κι αν κατείχαν ή κατέχουν;
Δεν μπορεί να υπάρξει Τεσσαρακοστή (ή «Σαρακοστή») χωρίς νηστεία
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή, είναι μια από της Αγιότερες περιόδους της Εκκλησίας, η οποία μας προετοιμάζει για το Άγιο Πάσχα.
Ως γνωστό αυτή διαρκεί 40 ημέρες (εξ’ ου και Τεσσαρακοστή), ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή του Λαζάρου, οπότε και ολοκληρώνεται.
Δημήτριος: Για τους ανθρώπους μας που έδυσαν, μα δεν έσβησαν
Συντάκτης: Eidisis.gr«Εάν δεν είχαμε την προσδοκία της Αναστάσεως, οι χριστιανοί θα ήμαστε οι πιο αξιολύπητοι της ιστορίας». Αναφερόμενος βεβαίως στην αλύγιστη πιστότητα των Μαρτύρων στο Χριστό είτε στις εθελούσιες των άλλων πιστών αποστερήσεις της παθιασμένης ζωής, ένας μεγάλος παιδαγωγός Άγιος κάπως έτσι ξεχωρίζει και οροθετεί τα ανυπέρθετα βάσανα της ιστορίας, τα οριακά προσθανάτια αδιέξοδα και την κληροδοτούμενη απόγνωση του πόνου.
Η ειδικότητα της Ουρολογίας και οι παθήσεις που καλύπτει
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Dr. Πέτρος Θάνος
Χειρουργός Ουρολόγος και Ανδρολόγος
Η Ουρολογία είναι ο κλάδος της Ιατρικής επιστήμης που ασχολείται με το ουροποιογεννητικό σύστημα του ανθρώπου, δηλαδή χωρίζεται σε δύο τμήματα, το ένα αφορά το Ουρολογικό σύστημα ενώ το άλλο το γεννητικό.
Βαφειάδης: Όψεις της γυναικείας εργασίας στο Κιλκίς μέχρι τα μέσα του περασμένου αιώνα (μέρος Ι: αγρότισσες)
Συντάκτης: Eidisis.grΓράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.
Ποια ήταν η κατάσταση της γυναικείας εργασίας την προπολεμική περίοδο σε μια πόλη που οι περισσότερες γυναίκες ασχολούνταν με τα «οικιακά» ή είχαν έναν συμπληρωματικό ρόλο στην επαγγελματική απασχόληση των γονέων ή των συζύγων τους;
Ξεκινώ με την ανάλυση της επαγγελματικής κατανομής των οικογενειών που δραστηριοποιούνταν στο Κιλκίς, όπως αυτή καταγράφεται στην πτυχιακή διατριβή με τίτλο «Συμβολή εις την γεωργοοικονομική έρευναν της κωμοπόλεως Κιλκίς», που εκπόνησε Κοσμάς Παρασκευόπουλος το 1937. Από τις 1845 οικογένειες: