Σάββατο, 17 Απριλίου 2021, 6:09:44 πμ
etpa
Το πνεύμα μιας επιτυχούς και ιστορικά δικαιωμένης επανάστασης διατηρείται ως ζωογόνο στοιχείο στους επιγόνους των πρωτεργατών της.
Με εορτασμούς και τακτικές αναφορές όλοι οι λαοί ουσιαστικά υπόσχονται ανάλογη επανάληψη, όταν ενδογενείς ή εξωγενείς επικίνδυνα ανατρεπτικές συνθήκες επιβάλλουν την υπεράσπιση του εθνικού τους δικαίου.

Γράφει ο Ευάγγελος Μαυρογόνατος.

25η Μαρτίου 2021. Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ή Εθνική Παλιγγενεσία καλύτερα, όπως ονομάζεται.

Του Δημήτρη Ιωαννίδη, Δασκάλου / τ.Σχολικού Συμβούλου.

Η 5ετία της παραμονής μου στο Ανθόφυτο ήταν τόσο έντονη και δημιουργική, κυρίως, λόγω του νεαρού της ηλικίας μου, που, ατέλειωτες είναι και οι εύθυμες ιστορίες που καταγράφηκαν την περίοδο της παραμονής μου στο χωριό.

Γράφει ο Γουμενίσσης, Γεφύρας, Αξιουπόλεως & Πολυκάστρου κ. Δημήτριος.

Το 403 π.Χ. ένας ανάπηρος πολίτης δημηγόρησε στη Βουλή των Αθηναίων με τον περίφημο δικανικό λόγο “Υπέρ Αδυνάτου” (του Λυσία) υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του για οικονομική επιβίωση.

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την εμφάνιση της πανδημίας στη χώρα μας. Στην αρχή όλα φάνταζαν διαχειρίσιμα και η κοινωνία -εκτός μιας ισχνής μειοψηφίας- ότι συμμορφώνεται στα μέτρα. Ακόμα και αν το κόστος ήταν οικογένειες να θυσιάσουν το μηνιαίο εισόδημα για να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις.

Γράφει ο Τάσος Ναούμης, παιδίατρος, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

Μήπως η απεργία πείνας του Κουφοντίνα έγινε για το καλό της κοινωνίας;
Την ουσία της ιστορίας νομίζω ότι όλοι την καταλάβαμε.

Του Νίκου Κουζίνη.

Στις 10 Ιουνίου 1821 διεξήχθη η Μάχη των Βασιλικών, όπου έπεσε μαχόμενος ο Καπετάν Στάμος Χάψας με 68 αγωνιστές. Σημαντικός αγωνιστής του 1821 από τα Βασιλικά ήταν ο Αθανάσιος Μόσχου γεννημένος το 1795 καθώς επίσης και οι Γεώργιος Αθανασίου, Δημήτριος Ιωάννου, Γεώργιος Λιάπης, Νικόλαος Νέστωρος, Νικόλαος Ράπτης, Άνθιμος Στέριου, Αδαμάντιος Φίλης και Βασίλειος Κοτζιόγλου με τους γιους του Αναστάσιο και Δημήτριο.

Όταν μια εταιρεία έχει ως προίκα την οικογενειακή παράδοση και στη στέρεη βάση της νοικοκυροσύνης προσθέτει τον διαρκή τεχνολογικό-καινοτομικό εκσυγχρονισμό και εμπλουτισμό της τότε η εταιρεία αυτή στο Κιλκίς έχει μαζί με το λαμπρό παρελθόν της ακόμα λαμπρότερο μέλλον. Και ονομάζεται VIO.KAR PLUS.

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 17:47

Ο γερο-δάσκαλος

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης, Δάσκαλος.

Στη μεγάλη πόλη, σ’ ένα στενάχωρο διαμέρισμα, ο γερο-δάσκαλος αναπολεί τα χρόνια που πέρασαν. Περνάν απ’ το μυαλό του εικόνες απ’ τα παλιά που εναλλάσσονται σαν σκηνές από ασπρόμαυρη ταινία του 60.

Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 15:20

Έτος 1822: Η Ανάσταση της Ελλάδας!

Συντάκτης:

Γράφει ο Παναγιώτης Αδάμος.

Η Ελληνική Επανάσταση ξεκίνησε, βέβαια, το 1821. Η χρονιά, όμως, κατά την οποία τέθηκαν τα πραγματικά θεμέλια της ελληνικής ανεξαρτησίας είναι, κατά τη γνώμη μου, η επόμενη, το 1822. Κι αυτό διότι τότε σημειώθηκαν τέσσερα κρίσιμα γεγονότα που άνοιξαν τον δρόμο για την επιτυχή έκβαση της Επανάστασης.