Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2024, 2:23:23 μμ
Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 12:40

Γιατί Χριστούλη μου...

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Από μικρό παιδάκι στη δουλειά ο Μαθιός. Εκεί στο ημιορεινό χωριό που γεννήθηκε και μεγάλωσε, οι δουλειές περίσσευαν. Το χωραφάκι τους στον κάμπο, τα γελάδια στο αχούρι και τα κατσίκια τους στη στάνη ήθελαν χέρια, πολλά χέρια. Πού καιρός και διάθεση για γράμματα. Με το ζόρι τέλειωσε το Δημοτικό ο Μαθιός και ολημερίς στη δουλειά. Μεγάλωσε, παντρεύτηκε τη χωριανή του την Βασιλική και νάτος και ο διάδοχος ο Κωστάκης. Δύσκολη η γέννα για την κυρα Βάσω και μείναν μόνο με τον μονάκριβό τους.

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 23:41

Δεν ξεχνώ - Οι δικοί μας ήρωες

Συντάκτης:

  Στα πλαίσια των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων των "Πολυκαστρινών 2024" και με αφορμή την συμπλήρωση 50 χρόνων από την μαύρη επέτειο της εισβολής και κατοχής μέχρι και σήμερα της Βόρειας Κύπρου(1974 - 2024), πραγματοποιείται την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024 και στις 11:30 π.μ.στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου, εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους συνδημότες μας που συμμετείχαν στα δραματικά γεγονότα του 1974 και αυτών που προηγήθηκαν από τα μέσα της δεκαετίας του 1960.

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 08:58

Τα πάνω κάτω

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Πολιτική είναι ο πόλεμος με ειρηνικά μέσα. Κι όπως ο πόλεμος έτσι κι αυτή απαιτεί καλή στρατηγική.  Το δίκαιο και η δημοκρατία σε κάθε χώρα είναι συνυφασμένα με την ηθική.  «Η ελευθερία θέλει αρετή και τόλμη» λέει ο ποιητής.

Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 08:49

Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

 

Τις τελευταίες ημέρες ξαναήρθε στην επικαιρότητα το θέμα της επιστροφής της βουλευτικής έδρας, στην περίπτωση που ο κάτοχος έχει απομακρυνθεί από το κόμμα, με τη σημαία του οποίου εξελέγη βουλευτής.

            Πριν ασχοληθώ με την ηθική πλευρά του ζητήματος, ας θυμηθούμε τι επιτάσσει το Σύνταγμά μας.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Ως γνωστόν ο λαός έχει πάντα δίκιο. Κι όταν ψηφίζει κι όταν δεν ψηφίζει.

Ο λαός αποδεικνύει πάντα την ωριμότητά του. Κι όταν επιλέγει τον Τρικούπη κι όταν τον διαολοστέλνει προς χάρη του Γουλιμή.

Η λογοτεχνική δημιουργία, σε κάθε γλώσσα, αποτελεί μία από τις ζωτικότερες εκφράσεις της λειτουργώντας ως φορέας συλλογικής μνήμης και συνείδησης, ο οποίος εξασφαλίζει την πολιτισμική και ιστορική συνέχεια ενός λαού. Στις προφορικές γλώσσες, η λογοτεχνική παραγωγή, λαϊκή ή επώνυμη, κατέχει οργανική θέση, καθώς και οι δύο μορφές έχουν ως αφετηρία το βίωμα μεταφέροντάς το διαγενεακά και κατοχυρώνοντας, παράλληλα, τις πολιτισμικές καταβολές κάθε λαού.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης.

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Ο Όμηρος στη ραψωδία Μ της Ιλιάδας αναφέρεται σ’ «έναν ψηλοπετάμενο αετό, ερχόμενο από τη δύση, κρατώντας με τα νύχια του φίδι θεριακωμένο». Έκτοτε η έννοια της  δύσ-ης έχει ταυτιστεί με το αρνητικό, όπως και οι λέξεις που έχουν ως πρώτο τους συνθετικό το  πρόσφυμα δυσ- (δυστυχία, δυσφορία, δυστοπία, δυσοσμία, δυσανεξία κ.λπ.). Λέξη καλή με  το πρόσφυμα «δύσ-» μπροστά στην ελληνική δεν υπάρχει!

Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2024 10:46

Ευρωπαϊκές εκλογές

Συντάκτης:

ΓΕΩΡΓΙΟΣ Β. ΤΑΧΟΣ.

ΜΕΛΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟΥ VERDI ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

 

Σε ολόκληρη την Ενωμένη Ευρώπη επικρατεί σήμερα, μια βαθιά σύγχυση κα ανασφάλεια.

Οι πολιτικές ηγεσίες έχουν παραδώσει τους λαούς τους, στις ορέξεις των εκφραστών του πιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

Γράφει ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.

 

Κατασκευάστηκε με ακατάλληλα υλικά στη δεκαετία του ’70 αφού το τσιμέντο που χρησιμοποιήθηκε ήταν τσιμέντο καθαρισμού, όπως αποκαλείται στη γλώσσα των τεχνικών, επομένως ο κατασκευαστής εξαρχής έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές μαθητών και καθηγητών.

Από την κάτοικο του Λεκανοπεδίου Μουριών, Παναγιώτα Παπαδοπούλου, λάβαμε την ακόλουθη επιστολή, όσον αφορά τη μετακίνηση του οικογενειακού ιατρού Σταύρου Μαυρουδή στο Νοσοκομείο Κιλκίς, αφήνοντας εκατοντάδες κατοίκους χωρίς οικογενειακό ιατρό: