Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου 2024, 5:34:53 μμ
Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2023 09:10

Δύο σταγόνες ζωής

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός-συγγραφέας

 

Πιστές και φέτος στην ώρα τους έρχονται οι γιορτές των Χριστουγέννων. Ο Φοίβος είναι ένα αγόρι, κοντά στα δέκα, με μάτια μελιά και με αθλητική κορμοστασιά. Ένας μικρός Άδωνης, που «παίρνει» το βλέμμα σου, σαν περνά από κοντά σου. Στο σπίτι δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα και στο σχολείο έχει υποδειγματική συμπεριφορά. Στα μαθήματα τα πάει καλά, δίχως να έχει καμιά βοήθεια.

Τα βράδια, προτού κοιμηθεί, χαζεύει από το παράθυρο του δωματίου του τ’ αστέρια, που κρέμονται σαν κόκκοι αστραφτεροί από τον ουρανό. Φέτος περιμένει με μεγάλη χαρά τα Χριστούγεννα, γιατί θα επισκεφτεί τον μπαμπά του. Πάει καιρός, απ’ όταν βρέθηκαν για  τελευταία φορά και η νοσταλγία του έχει γίνει βουνό.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 20:26

Η μαμά είναι δικιά μου

Συντάκτης:

Γράφει ο Μάκης Ιωσηφίδης.

Τα δύο αδελφάκια, ο Γιωργάκης κι ο Πάνος ηλικίας έξι και πέντε χρονών, μαλώνουν ως συνήθως. Τραβάει ο Γιωργάκης το χέρι της μάνας προς το μέρος του, τραβάει κι ο Πάνος με πείσμα το άλλο χέρι της μάνας προς το δικό του μέρος.

- Η μαμά είναι δικιά μου, φωνάζει ο Γιωργής.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 12:23

Σκαλίζοντας την τοπική μας ιστορία «Τα Κουλιναίικα»

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Σιάνας

Όσοι ταξιδεύουν προς Ευζώνους, από τη νέα εθνική οδό (Π.Α.Θ.Ε.) μετά τον κόμβο Πολυκάστρου Κιλκίς, βλέπουν στην αριστερή πλευρά του δρόμου στην απέναντι λοφοσειρά έναν μικρό εγκαταλειμμένο οικισμό. Σπίτια μικρά, κτισμένα σε απόσταση το ένα από το άλλο, στέκουν εκεί βουβά και παραπονεμένα, αμίλητοι μάρτυρες μιας άλλης εποχής, σύντομης βέβαια, αλλά ζωντανής, με τους λιγοστούς κατοίκους του και τα χιλιάδες αιγοπρόβατά τους. Ο ακατοίκητος εδώ και χρόνια οικισμός που βρίσκεται περίπου δύο χιλιόμετρα Β.Α. του Πολυκάστρου και σε υψόμετρο 60μ. είναι τα ‘Κουλιναίικα’. Ο μικρός αυτός οικισμός και σχετικά νέος, αφού τα πρώτα σπίτια άρχισαν να κτίζονται μετά το 1944 και μετά το κάψιμο των Μ. Λιβαδίων του Πάικου.

Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 08:35

Παλαιστίνιοι: ένας λαός χωρίς πατρίδα!

Συντάκτης:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

 

29 Νοεμβρίου 2023 – Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον Παλαιστινιακό Λαό αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και όμως...

Η ημέρα αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της νέας επιθετικότητας του Ισραήλ με “πρόσχημα” την αυτοάμυνά του,  η οποία  «αυτοάμυνα» έχει στοιχίσει μέχρι την ημέρα αυτή, τη ζωή σε περισσότερους από 15.000 Παλαιστίνιους, κυρίως στη Γάζα, εκ των οποίων 6.150 παιδιά, 4.000 γυναίκες, 207 γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικοί, 26 μέλη του σώματος πολιτικής προστασίας και 70 δημοσιογράφοι, ενώ υπάρχουν επιπλέον 7.000 αγνοούμενοι, κυρίως κάτω από τα ερείπια, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 4.700 παιδιά και γυναίκες», αναφέρει το κόμμα μας το ΚΚΕ στη δική του ανακοίνωση για τη σημερινή μέρα, ενώ εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον λαό της Παλαιστίνης και στον αγώνα του για ανεξαρτησία και αυτοδιάθεση.

Γράφει ο Γουμενίσσης Δημήτριος.

Με την ευκαιρία της μνήμης του αγίου Νικολάου, το όνομα του οποίου φέρουν πλείστοι όσοι χριστιανοί, είναι καιρός να διδαχθούμε από την περιλάλητη οικουμενικότητά του, που είναι άγνωστη στους περισσότερους.  

Πόσο δύσκολος όμως είναι ο εγκωμιασμός ενός αγίου που ουράνωσε τον πλανήτη μας με την ομολογία και την μαρτυρία Ιησού Χριστού!

Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023 18:16

Νοσταλγός, αλλά όχι ναυαγός

Συντάκτης:

Του Χρήστου Σπίγκου.

            Το πολιτικό μας σύστημα είναι η πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, που δείχνει μια εικόνα αποξένωσης από την κοινωνική αγωνία. Υπάρχει ένα ισχυρό κυβερνών Κόμμα και μια αντιπολίτευση κατακερματισμένη σε κόμματα με αδύναμη κοινοβουλευτική δύναμη. Μια βιαστική απάντηση θα ήταν ότι ευθύνεται το εκλογικό σύστημα ή η ορθότητα των θέσεων της νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης.

Τρίτη, 05 Δεκεμβρίου 2023 13:22

Η «φίλη» Αγγλία

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης

Εκπαιδευτικός - συγγραφέας

 

Ακούω και διαβάζω ότι η Ελλάδα έχει καλές ιστορικές και πολιτισμικές σχέσεις με την Αγγλία. Αν, όντως , τα πράγματα ήταν  έτσι,  τότε θα έπρεπε η Αγγλία να επιστρέψει τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα, δίχως  δεύτερη κουβέντα,  δίχως καν να της το έχει ζητήσει η Ελλάδα. Άλλωστε, οι αληθινοί φίλοι, δεν κλέβουν ο ένας τον άλλον!

Σχετικά, τώρα,  με τον επίκαιρο καβγά μεταξύ του Έλληνα και του Άγγλου πρωθυπουργού, για τα κλεμμένα μάρμαρα του Παρθενώνα, ας θυμηθούμε δυο-τρία πράγματα: Η Αγγλία από τον δέκατο έβδομο αιώνα και μετά, σε καμία ιστορική στιγμή, δεν υπήρξε  φίλη με την Ελλάδα.

Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023 19:42

"Άπονες Εξουσίες"

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.             

Ο νεοέλληνας, όπου σταθεί κι όπου βρεθεί, μιλά συχνά για πολιτική. Παρόλα αυτά, ωστόσο, ελάχιστες ήταν οι φορές, που η χώρα είχε φιλολαϊκή πολιτική. Διάβασα πρόσφατα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ,ότι κόρη από γνωστό πολιτικό τζάκι, αγόρασε διυλιστήριο, όταν την ίδια στιγμή ο  λαός στη χώρα, αγκομαχά για  να τα βγάλει πέρα.

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 13:04

Από τη Στρώμνιτσα στο Κιλκίς

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

 

Επ’ ευκαιρία της σημερινής τοπικής εορτής της πόλης μας, αφιερωμένης στη μνήμη των πολιούχων της Πεντεκαίδεκα Μαρτύρων που μαρτύρησαν στη Στρώμνιτσα, παραθέτω ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ για τη μετοικεσία των πρώτων οικιστών της νέας πόλης του Κιλκίς, των Στρωμνιτσιωτών, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ στις 21-8-1913:

 

«Η ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΠΟΜΠΗ

Εκείνοι εις τους οποίους περισσότερον εστοίχισεν η αναγκαστική εξ αιτίας της Βουλγαρικής καθόδου αύτη μετανάστευσις είνε οι κάτοικοι της Στρωμνίτσης και των 32 χωριών της, εξ αιτίας ελλείψεως μεταγωγικών μέσων και της μακράς σχετικής αποστάσεως, η οποία τους εχώριζεν από τα νέα μας σύνορα.

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2023 09:49

Η ΚΕΝΤΡΟμόλος Δύναμη

Συντάκτης:

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ οι κυρίες και ο κύριος:

Χρυσή - Ουρανία (Ράνια) Παπαδοπούλου, Οικονομολόγος / Επιχειρηματίας

Μαρία Ντάμπου, Πολιτική Επιστήμονας / Διεθνολόγος 

Μαρκόπουλος Χ. Θωμάς, Επικοινωνιολόγος / Ραδιοφωνικός Παραγωγός

Δημόσια συζήτηση γίνεται ξανά, περί της ύπαρξης ή μη του Kεντρώου ή Μεσαίου Χώρου και στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Ίσως αυτή η κουβέντα να μην σταμάτησε ποτέ. Κυρίως αναρωτιόμαστε σε ποιον ανήκει κομματικά αυτός ο ιδεολογικός χώρος. Ένας θολός και αμφιλεγόμενος πολιτικός όρος που αν και χρησιμοποιήθηκε ευρέως την τελευταία 40ετία -από την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Συμμαχία, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων κτλ- δεν έχει πείσει καθαρά περί της ορθότητάς ύπαρξης του. Παράλογο; Ίσως και όχι. Από πολλές πλευρές, η ίδια η έννοια του κεντρώου χώρου δεν είναι ικανοποιητική ως χαρακτηρισμός μιας πολιτικής στάσης. Πολλές φορές ως ιδεολογικός χώρος, παραπέμπει στην έλλειψη συγκεκριμένων αρχών, στην απουσία προγράμματος, στη ροπή προς μεσοβέζικες λύσεις στα διάφορα προβλήματα.