Quantcast
Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2023, 2:20:04 μμ

Επί μισό αιώνα η επικράτεια δοκιμάζεται στο κυρίαρχο θεμελιώδες γνώρισμά της, στην κατοίκησή της από Έλληνες πολίτες. Ο ελληνισμός της διασποράς διαρκώς χάνει την ταυτότητά του και αδυνατίζουν οι δεσμοί του με το εθνικό κέντρο, την ελληνική πολιτεία. Χαμένες ιστορικές ευκαιρίες και λάθη των κυβερνήσεων διαχρονικά από το 1950, έχουν οδηγήσει την χώρα σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα.

Παρασκευή, 09 Δεκεμβρίου 2022 20:56

Προοδευτική διακυβέρνηση - Αναγκαιότητα για τον τόπο

Συντάκτης:

Γράφει ο Μπάμπης Καραγεωργίου.

Είναι ορατό πλέον από τον καθένα η κατάπτωση του επιπέδου του δημοσίου διαλόγου, αλλά και ο θεσμικός και οικονομικός κατήφορος.
Οι πολίτες στην μέση των εξελίξεων προσπαθούν να βρουν τα πατήματα τους σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες.Αν όχι η αποκλειστική ευθύνη, το μεγαλύτερο μέρος αυτής βαραίνει την κυβέρνηση, μια κυβέρνηση που αγνοεί επιδεικτικά τους θεσμούς και που στέκεται άβουλος παρατηρητής στην κρίση της ακρίβειας που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τρίτη, 06 Δεκεμβρίου 2022 23:28

Τέρμα τα φέσια

Συντάκτης:

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός-συγγραφέας.

Η πιο αδικημένη και πιο κακοποιημένη λέξη, η περισσότερο ουτοπική και παραπλανητική, από κάθε άλλη λέξη, που βρίσκεται στην εντατική και αργοπεθαίνει είναι η λέξη «δημοκρατία». Τούτος ο κυρίαρχος,  κατά το σύνταγμα, λαός έχει αποδειχθεί ότι είναι το μεγαλύτερο λογοπαίγνιο της Ιστορίας, στο καθημερινό διάβα της.

Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2022 20:32

Οι προπολεμικοί δικηγόροι του Κιλκίς (μέρος Α’)

Συντάκτης:

Γράφει ο Θανάσης Βαφειάδης, τοπογράφος, συγγραφέας.

«Ο σύγχρονος δικηγόρος δεν είναι πλέον ο δικηγόρος του ΙΘ’ αιώνος, δεν δύναται να ζει εγκεκλεισμένος εις το γραφείον του, θεωρών τους πανδέκτας, ως το Α της επιστήμης του και την Πολιτικήν Δικονομίαν ως το Ω. Δεν μπορεί να ασχολείται αποκλειστικά εις αναδίφησιν των κονισαλέων (σκονισμένων) κωδίκων του παρελθόντος και των φακέλλων ογκωδών δικογραφιών.

Του Νίκου Σιάνα.

Η συνθήκη του Αγίου Στεφάνου μετά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877 – 78) και ο ατυχής ελληνοτουρικός πόλεμος του 1897 έθρεψαν την βουλγαρική μεγαλομανία και κάπου εκεί ξεκινά μια τεράστια προπαγάνδα για τον εκβουλγαρισμό των κατοίκων της Μακεδονίας, ιδίως των περιοχών Δράμας, Σερρών και Καστοριάς.

Γράφει ο Ιωαννίδης Βασίλης, Γεωπόνος.

Το 2022, ήταν μια χρονιά που πρόσθεσε πολλά στην βιοποικιλότητα της Περιφερειακής Ενότητας του Κιλκίς.

Από τα πανέμορφα μονοπάτια, της μεταξύ του Πάικου και των Κρουσσίων περιοχής, μέσα στο 2022, αναδείχθηκαν πολλά φυτικά είδη χλωρίδας, με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον.

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός – συγγραφέας.

Σε μια πρόσφατη δημοσκοπική έρευνα η πλειοψηφία των Ελλήνων, σε υψηλό ποσοστό,  πιστεύει ότι το φαινόμενο της διαφθοράς είναι ευρέως διαδεδομένο στη χώρα. Τελευταία πληθαίνει και ο αριθμός εκείνων που αμφισβητούν το κράτος δικαίου. Έτσι, εκτός από τη δικαιοσύνη πλήττεται και η δημοκρατία, καθώς δημοκρατία δίχως δικαιοσύνη είναι έννοια μισή (Αριστοτέλης).

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2022 22:53

*Ε.Σ.Υ. - η αναγέννηση

Συντάκτης:
Γράφει ο Στέφανος Παραστατίδης.
(Α).
Η υγεία είναι ίσως το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό για τον άνθρωπο. Ευθύνη και αποστολή μίας κυβερνώσας σοσιαλδημοκρατίας είναι η προαγωγή της υγείας, η αντιμετώπιση της ασθένειας και η οικονομική προστασία των ασθενών και των οικογενειών τους από το υγειονομικό κόστος. Σε αυτή τη βάση οργανώθηκαν τα Εθνικά Συστήματα Υγείας στην Ευρώπη μετά τον Β'ΠΠ, ενώ η χώρα μας αποκτά οργανωμένο σύστημα υγείας με το Ν. 1397/1983 «Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Γράφει ο Νίκος Κωνσταντινίδης, Εκπαιδευτικός - συγγραφέας.

Βασική αρχή της δημοκρατίας είναι ο διάλογος. Όποιος αρνείται τον διάλογο αρνείται τη δημοκρατία. Αρνείται την αντιπαράθεση και τη  σύγκριση ιδεών. Χωρίς τη σύγκρουση πέτρας με πέτρα δεν θα ανακάλυπτε ο άνθρωπος τη φωτιά και συνακόλουθα και το φως.
Στη χώρα  όπου δεν υπάρχει πραγματική ανεξαρτησία θεσμών, αλλά η εκτελεστική εξουσία ορίζει την ηγεσία της δικαστικής, η απονομή του δικαίου μετατρέπεται, εμμέσως πλην σαφώς, από δικαστικό σε πολιτικό θέμα, με αποτέλεσμα να μένει στο απυρόβλητο το κάθε κυβερνών κόμμα, γιατί έχει την πλειοψηφία σ’ όλες τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Ανακριτικές, Θεσμών και Διαφάνειας.

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 18:26

Ο Μονοκέφαλος

Συντάκτης:

Του Αναστάσιου Αμανατίδη.

Πλαισίωσαν μαζικά τα λάβαρα με τον Μονοκέφαλο Αετό των Ποντιακών Σωματείων του Κιλκίς με τους ευσταλείς και υπομονετικούς ένστολους παραστάτες τους, την εκδήλωση των ‘Αργοναυτών’ του Κιλκίς, για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή, αφιερωμένη στην Μεγάλη Καμπάνα του Καρς των Καυκασίων!